Prohledat tento blog

čtvrtek 20. října 2016

Film o Masarykovi bude... ale jiný

Adaptace životopisné novely Lenky Procházkové - Pan ministr -, která se měla původně natáčet na sklonku roku 2011, mne strašila ve zlých snech řadu let. Důvodem byla (ne)kvalita scénáře a herecká účast Miroslava Donutila v roli Jana Masaryka. Česká televize tehdy usoudila, že "scénář je natolik kvalitní a látka natolik zásadní", že se místo televizního projektu rozhodla realizovat film pro kina. Začátek natáčení byl přesunut, finance hledány zřejmě marně, a projekt ukázkově usnul. Součástí toho příběhu bylo trestní oznámení, které Procházková podala na režiséra Otakara Vávru s tím, že si část jejího textu uzmul do svého masarykovského filmového scénáře. Český režisérský klasik zatoužil realizovat svůj masarykovský projekt po roce 1989, nesehnal však na něj peníze. (Novela Procházkové vyšla v roce 1996). 

Nyní společnost IN Film a Rudolf Biermann ohlásila projekt s pádným názvem Masaryk. Koproducenty filmu jsou Česká televize, RTVS: Rozhlas a televízia Slovenska a ZDF / Arte. Pod scénářem snímku, který bude mít premiéru v březnu 2017, jsou podepsáni Petr Kolečko, Alex Königsmark a Julius Ševčík, který je současně jeho režisérem. Autor Restartu a Normalu podle traileru zřejmě opět vsadil na efektní, dynamickou prezentaci, která rozmetá zažité představy o historické osobnosti. V upoutávce vypadá Jan Masaryk jako mix politika a bohéma, který si život na plátně tu a tam explicitně okoření drogami a sexem. Očekávání Masaryka zpříjemňuje obsazení Karla Rodena do titulní role. Čtyřiapadesátiletý herec už ztvárnil v televizním Zločinu v Polné T. G. Masaryka, tedy Janova otce, přičemž jeho autoritativní výkon patřil ke světlým momentům dvoudílného televizního filmu Viktora Polesného. Ševčíkův Jan Masaryk ovšem podle upoutávky vypadá, jako by ho Roden šmrncnul svým Janem Saudkem z Fotografa.        

V Masarykovi se objeví i další populární domácí herci: Oldřich Kaiser jako prezident Edvard Beneš, Jiří Vyorálek coby Konrád Henleina a Robert Jašków v roli Emanuela Moravce. V Ševčíkově filmu nemůže chybět modelka: v roli jedné z hrdinových  přítelkyň se objeví Eva Herzigová. Masarykovu snoubenku Marcii Davenportovou, kterou v Panu ministrovi měla hrát Ivana Chýlková. 

Žádné komentáře:

Okomentovat