Prohledat tento blog

úterý 22. května 2012

Muži v černém 3

New York, 2012: agent K (Tommy
Lee Jones) je morous. Proč asi?
Třetí Muži v černém jsou filmem pro nostalgiky: Steven Spielberg coby výkonný producent na ně vsadil a adresuje jim rozličné retro-sci-fi už druhou letní sezónu (viz loni Kovbojové a vetřelci, Super 8, Ocelová pěst). Nemám s tím žádný problém, protože nostalgik jsem (dospívala jsem a profesionálně se vyhraňovala  jak s filmy, které Spielberg režíroval, tak s těmi, které produkoval). Třetí příběh agentů J a K mi proto sedne mnohem víc než bujará dvojka (2002) ozdobená žvanivým mopsem */, stejně odporným jako Ja Jar Binks v Epizodě I. A vyhovuje mi dokonce asi lépe než patnáct let stará jednička.

New York, 1969: agent K (Josh Brolin) je
sarkastický, hovorný chlapík.    
Muži v černém 3 jsou totiž šťastným "návratem do budoucnosti" zcela ve stylu legendární trilogie Roberta Zemeckise (kterou se Spielberg v 80. letech profiloval  jako producent schopný podpořit svět jiného tvůrce a současně obohatit a ucelit vlastní fikční svět). Podobně jako v prvním Návratu (1985) se hrdina vydává do poměrně nedávné minulosti, aby ovlivnil neutěšeně se vyvíjející přítomnost (Marty McFly se tehdy vracel o třicet let zpátky - z roku 1985 do poloviny 50. let, zatímco agent J cestuje čtyřicet tři let nazpátek - z naší současnosti do roku 1969). Protože scenáristický tým je jiný a navíc tady finguje comicsová předloha Lowella Cunninghama, jsou třetí Muži v černém pěkným důkazem spielbergovské "producentské kinematografie" - dílem původním a přitom pevně upnutým ke Spielbergovu světu. Samotné jeho filmy ovšem netvoří filmařskou tkáň vyprávění (tak, jako tomu bylo v Super 8).  

Boris Bestie uteče z vězení s myšlenkou
na pomstu 
Stejně jako v druhém Návratu do budoucnosti také zde existuje konkrétní padouch, který zásahem v minulosti může osudově změnit celou přítomnost: mimozemšťan Borise Bestie uteče z vězení, kam poslal agent K v roce 1969, a chce do inkriminovaného roku odcestovat, protivníka zabít a uvlnit tak cestu mimozemské invazi. To vyžaduje korekci ze strany hrdiny, nyní už zkušeného agenta J (poměrně snesitelný Will Smith), který rovněž odcestuje do minulosti, aby "zachránil svět" a především se dozvěděl, proč je jeho parťák K (Tommy Lee Jones) takový nemluva a suchar. 

MImozemšťan Griffin (Michael Stuhlbarg)
zná všechny varianty budoucnosti,
ale nikdy neví, která nastane
Podobně jako v Zemeckisově filmu se také zde hravě zvažují různé atlernativní historie (což umožňuje bizarní postava mimozemčťana Griffina ve skvostném podání Michaela Stuhlbarga, známého z hlavní role v Coenovic Seriózním muži). Postava Griffina je báječná, protože není jen komická, ale dává divákovi i sofistikovaný "návod" k vyprávění, které by se přece zjevně mohlo vyvíjet i docela jinak a hůř, a snadno se zvrtnout v tragédii. Můžeme asi předpokládat, že početný scenáristický tým (respektive několik scenáristů najímaných postupně po původním Etanu Cohenovi, uváděném v titulcích) patrně hodně ovlivnili hlavně zkušený David Koepp, jinak častý Spielbergův spolupracovník.  

Design roku 1969 (včetně agentky O)
připomíná klasické bondovky  
Tintinova dobrodružství pak připomíná rozmyslné rozhodnutí eliminovat ženy provokující "legitimní" milostnou zápletku: agentka O z roku 1969 je sice v podání Alice Eveové sličná, a sympaticky působí i její současná verze, již hraje Emma Thompsonová, ale "agenti mají zakázáno mezi sebou udržovat milostné vztahy" - a basta. Muži v černém 3 jsou tak důvtipným a legračním "chlapeckým" dobrodružstvím, kde cosi jako láska a sex naštěstí nemají místo. Což dovoluje soustředit se na vztah J a K, který je hluboce propracovaný a posléze i nečekaně dojemný. Určitě je zajímavější než poněkud odbytá detektivní zápletka ženoucí agenta J a mladou verzi jeho kolegy K (v podání Joshe Brolina) po Borisových stopách až na floridský mys Canaveral, odkud právě startuje Apollo 11 na Měsíc... 

Andy Warhol (Bill Hader) je
ve skutečnosti agentem MIB
Je jistě zábavné sledovat jakýsi bizarní "prequel" ke vztahu Smithovy a Jonesovy postavy, ještě zábavnější je ovšem sledovat agenta J, kterak se prohání New Yorkem konce 60. let (a zabrousí dokonce do legendární umělecké líhně Factory Andyho Warhola, což je ve skutečnosti značně otrávený agent MIB sledující aktivity mimozemšťanů). Ve vyprávění se tak  objeví nejen plno "konfrontačních" vtipů (vázaných také na změnu postavení Afroameričanů v USA), ale mihne se tu i velké množství známých osobností (a určitě si udělejte čas na to, abyste v centrále MIB sledovali postavy v druhém plánu). Třetí Muži v černém tak nabízejí podívanou plnou odkazů a chytrých konfrontací, evokují s nadhledem a velkou vizuální energií americkou historii (nejen roku 1969)... a když k tomu připočtete vtipné dialogy, samozřejmě působící špičkové triky a chytlavý "dobový" soundtrack, máte tady inteligentní a letní zábavu, která by mohla uspokojit všechny diváky "s pamětí" - a to nejen takovou, která se vztahuje k Sonnefeldově oddechové filmové sérii. Možná je tenhle film na letní hollywoodskou podívanou málo idiotský, ale to je mi opravdu jedno.  

*/ Z mopslíka zbyl v trojce jen plakát nad postelí agenta J. Skvělé rozhodnutí: kéž by ze všech rušivých postav v zajímavých filmech zbyly jen plakáty nad našimi postelemi... 

Men in Black III
USA 2012, 104 minut, titulky, dabing (3D)
Režie: Barry Sonnenfeld
Scénář: Etan Cohen (podle comicsu Lowella Cunninghama)
Kamera: Bill Pope
Hudba: Danny Elfman 
Hrají: Will Smith (J), Tommy Lee Jones (K), Josh Brolin (K z roku 1969), Jemaine Clement (Boris Bestie), Michael Stuhlbarg (Griffin), Emma Thompsonová (O), Alice Eveová (O v roce 1969), Mike Colter (plukovník), Bill Hader (Andy Warhol), Justin Bieber, Tim Burton, Lady Gaga
Premiéra: 31. 5. 2012

Žádné komentáře:

Okomentovat