Prohledat tento blog

neděle 23. září 2012

Lihuprostá Země bez zákona

Jack Bondurant (Shia LaBeouf) má
ambice zbohatnout a získat slušnou
dívku (Mia Wasikowská)
"Zákazy způsobují jen problémy," poznamenal prý Al Capone na adresu zákona o prohibici, který mu obstaral velmi dobré bydlo (což ovšem nakonec přece jen skončilo uvězněním tohoto legendárního chicagského gangstera, jak to známe ze znamenité gangsterky Briana de Palmy Neúplatní). Zemi bez zákona režiséra Johna Hillcoata možná souběh české premiéry a prohibičního zákona zajistí o něco slušnější zisky - nic to ovšem nezmění na tom, že u nás o žádnou skutečnou  prohibici nejde a že nejde ani o nijak výjimečný film. (Ošklíbání filmových pijáků konzumujících lihoviny vyrobené v prosperující ilegální palírně, kterou si trojice filmových bratrů Bondurantových zřídí v idylických lesích jižanské Virginie, pak může vzbudit jen mírné veselí: těžko mohlo jít o nápoj hnusnější, než je - morálně i gastronomicky vzato - odporné cuvée, které u nás zjevně pije bez mrknutí oka opravdu značné množství lidí.)  

Jack rozjíždí rodinný ilegální
kšeft s lihovinami ve velkém
Země bez zákona vznikla na základě knížky Matta Bonduranta, silně romantizující osudy autorových předků - a sám film je (navzdory snahám režiséra Johna Hillcoata o drsňáctví vybíjejícím se v povrchním násilí) uhlazeně neškodný a nevzrušivý. Dozajista se tak hodí pro nedělní návštěvu multiplexu doprovázenou sladce lepivou, lihuprostou Colou. Zajímavost režiséra westernu Proposition a postkatastrofické sci-fi Cesta se prudce umenšila ve chvíli, kdy takto podlehl v boji s požadavky hollywoodské vysokorozpočtové dobovky. Nick Cave se dobře osvědčil u přímého a syrového konceptu Proposition, ale nápad zaútočit na osvědčený žánr filmové gangsterky vyžaduje mnohem zkušenějšího scenáristu. (A stejně neosobně se do projektu promítl i kameraman jejich prvního společného snímku, Benoit Delhomme.) Už Cesta, jejíž kvality určovala předloha Cormaca McCarthyho, se občas zadrhla na inscenační banalitě - a Země bez zákona je pak jen pěknou ukázkou toho, jak se dá  průměrný scénář obalit "osvědčenými" ingrediencemi. 

Bratři Bondurantovi bojují s oficiálním
"dobrem" i zlými konkurenty
Mezi ty patří pěkný a pečlivý, leč nevzrušivý dobový design (kamera, kostýmy, lokace) a téměř bezvýhradně zmařené herecké obsazení. Nikdy bych nevěřila, že mne může můj oblíbený Shia LaBeouf v roli vnitřně nezralého, ambiciózního mladíčka Jacka tak nudit. Všichni ostatní představitelé, jakkoli známí (Guy Pearce, Gary Oldman) či sliční (Jessica Chastainová, Mia Wasikowská), jsou jen figurkami. A situaci nakonec zachraňuje jen Tom Hardy v roli hrdinova drsného, tichého, "nezranitelného" bratra Forresta, což je alespoň postava, která má nějaký příběh, takže si ji oblíbíte a zapamatujete.

Krvavé přestřelky natočené s takovou
autorskou nezaujatostí aby člověk pohledal
Dá se hádat, že jaksi chybný je už samotný koncept, založený na "samozřejmých"  sympatiích k hrdinům překračujícím zákon. To je samozřejmě velmi tradiční pojetí, pokud vás autor dokáže přesvědčit, že jde o jedinou možnost existence hrdinů stojících v opozici proti celému světu, který je - v rámci daného žánru - nějak zásadně chybně nastavený. V zásadě tak jde většinou o nějakou formu boje proti establishmentu, který je "špatný", takže revolta jednotlivců představuje potlačované touhy celé společnosti. Možná tady má hrát roli paralela mezi Velkou hospodářskou krizí a ekonomickou krizí současnou, v samotném vyprávění pro to ovšem nejsou sneseny žádné důkazy. V podstatě si lze představit, že by se bratři Bondurantové místo pálení kořalky věnovali - se stejným nasazením - pěstování kukuřice. Ďábelský agent FBI Rakes v Pearceově podání je pak pouhou karikaturou zla a nikoli protivníkem ztělesňujícím cokoli, co by šlo brát vážně v daném žánrovém prostředí, které lavíruje mezi "realističností" a žánrovou bajkou. Dějové peripetie i vztahy v Zemi bez zákona nemají punc nevyhnutelné osudovosti: jako by tvůrci filmu jen naplňovali zadání "natočit gangsterku", aniž by si k němu dovedli vytvořit nějaký vyhraněný osobní postoj, který byl s jejich prací dosud spojovaný. Smutné je, že Země bez zákona vlastně není špatný film - ale není také filmem dobrým. Bude se na něj asi docela snadno zapomínat...   

USA 2012, 115 minut, titulky
Režie: John Hillcoat
Scénář: Nick Cave (podle románu Matta Bonduranta The Wettest County In The World)
Kamera: Benoit Delhomme
Hudba: Nick Cave, Warren Ellis
Hrají: Shia LaBeouf (Jack Bondurant), Tom Hardy (Forrest), Jason Clarke (Howard),  Guy Pearce (Charlie Rakes), Jessica Chastainová (Maggie Beaufordová), Mia Wasikowská (Bertha Minnixová), Dane DeHaan (Pate), Gary Oldman (Floyd Banner)
Premiéra: 20. 9. 2012

Žádné komentáře:

Okomentovat