Prohledat tento blog

neděle 26. května 2013

Filmové koktejly na tento týden: Bílý Rus a Valencia

Jeff Bridges čili Dude
 v tragikomedii Big Lebowski  
Do kin přicházejí dva filmy, které nabízejí lehkou alkoholickou inspiraci: prvním z nich je tragikomedie bratrů Coenových Big Lebowski z roku 1998, která se k nám dostává v obnovené premiéře.  Hlavní hrdina filmu, flákač Lebowski v podání Jeffa Bridgese, se tady v první polovině 80. let nalévá sladkým koktejlem Bílý Rus (White Russian). Hlavními složkami nápoje jsou vodka, kávový likér Kahlúa a smetana, to vše servírováno na ledu v klasické sklenici. V Dudeově podání ovšem tohle pitivo vypadá výrazně méně elegantně - a  domáčtěji - než v tomto videoreceptu. Pozoruhodná na filmu, který z Bílého Rusa udělal kultovní nápoj všem cinefilů, je skutečnost, že Dude nachází suroviny pro svůj oblíbený drink naprosto všude, kam se vrtne - včetně malířského ateliéru feministické umělkyně Maud v podání Julianne Mooreové.

Rozkoš v oblacích v podobě koktejlu
Valencia - tak, jak ho umí namíchat
gay stevard v podání Javiera Cámary 
Také v komedii Rozkoš v oblacích Pedra Almodóvara jsou suroviny pro míchaný nápoj okamžitě po ruce: vyprávění se odehrává v letadle, které  podle mínění posádky i pasažérů směřuje k smrtícímu nouzovému přistání - takže zásoby alkoholu na palubě je třeba zlikvidovat, nejlépe v podobě koktejlu Valencia. Také ten je (alespoň podle Almodóvara) spojený s 80. léty. Přestože podle receptu do koktejlu patří hlavně broskvová brandy a pomerančový džus, Javier Cámara coby stevard-notorik do něj neváhá přidat šampaňské či mezkalin, který jeden z pasažérů, mladý novomanžel, pašoval v řitním otvoru. V souladu s tím nejsou účinky zklidňující, ale spíš excitující - což se projeví ve zvýšeném sexuálním apetitu všech zúčastněných. Pokud ovšem hrdina vyrábí koktejl Aqua de Valencia, patří do něj skutečně kromě zmíněného džusu ještě gin, vodka, šampaňské a špetka cukru.

Pěkné popití. 

1 komentář:

  1. Super .. plno drinků z filmů který neznám .. jinak kdo má rád drinky, s dovolením doporučím www.smichejto.cz ... tisíce super koktejlů .. fajn blog mimochodem ;) .. rád čtu ;)

    OdpovědětVymazat