Prohledat tento blog

úterý 14. května 2013

Redfordův Velký Gatsby

Verze z roku 1974 měla poněkud příliš
blízko blízko k retrokýči
Ve čtvrtek se do českých kin přihrne nová adaptace klasického románu Francise Scotta Fitzgeralda Velký Gatsby v režii Baze Luhrmanna (Romeo a Julie, Moulin Rouge, Austrálie). Distributor (Warner Bros.) si na nás před novinářskou projekci vyžádal slib stvrzený podpisem, že neuveřejníme své recenze dřív než ve čtvrtek po 15 hodině - a já tedy nesmím ani naznačovat :-). Svou recenzi nového Gatsbyho tady na blogu navíc budu moct uveřejnit až den poté, co vyjde v Lidových novinách. Každopádně se do ní už nevešla vzpomínka na patrně nejznámější adaptaci Fitzgeraldovy knihy - film režiséra Jacka Claytona z roku 1974 s Robertem Redfordem v titulní roli. Hrdinovu lásku Daisy si tehdy zahrála Mia Farrowová a Sam Waterston se objevil v roli jejího bratrance a Gatsbyho přítele Nicka Carrawaye, který je vypravěčem celého příběhu. Dobové hvězdné obsazení doplňovali Bruce Dern jako hrdinčin manžel a Karen Blacková jako jeho milenka Myrtle.

Robert Redford - velká hvězda  70. let 
Film získal Oscara za kostýmy a za hudbu, Blacková získala Zlatý glóbus, na který byli nominováni i Dern a Waterston, přestože jeho "trpící voyeur" Nick je z podstaty dost matnou postavou (to se potvrzuje i v případě Tobeyho Maguirea, který roli ztvárnil u Luhrmanna). Za kamerou stál zkušený Douglas Slocombe (který si potom připsal na své konto třeba i jiné silně vizuální retro - Spielbergovu trilogii o Indiana Jonesovi). Na scénáři k filmu se podíle Francis Ford Coppola, tehdy filmař na vrcholu úspěchu a tvůrčích sil: za sebou měl scenáristické Oscary za válečné drama Patton a za retro mafiánské drama Kmotr (které mu vyneslo i nominaci na zlatou sošku za režii). Právě nakládání s Fitzgeraldovým textem bylo proto silnou stránkou filmu, který se u nás hrál na začátku roku 1976, tedy dva roky po své americké premiéře. (Což byla praxe běžná v éře totality.) Pro české diváky se stala vítaným zpestřením cenzurované distribuce, do které film proklouzl zřejmě pod pláštíkem adaptace slavné knihy a kritiky buržoazního způsobu života.

Mia Farrowová jako Daisy 
Fitzgeraldův Gatsby (který poprvé vyšel v roce 1925) je totiž považovaný za jakýsi sociální portrét jazzového věku. Claytonův líbivý a uhlazený snímek ovšem akcentoval spíš romantické rysy příběhu a třpytivý design 20. let. A vycizeloval rom,antické charisma dobové superstar - Robert Redforda. Ten se v první polovině 70. let profiloval v ekologickém westernu Jeremiah Johnson, politické retroromanci Takoví jsme byli a retro krimi Podraz. (A teprve Tři dny Kondora v roce 1975 přehodily jeho hereckou kariéru na jinou, současnější  kolej.)  Claytonův Gatsby se stal součástí celé vlny retro snímků, kterými se v první polovině 70. let Hollywood pokoušel čelit depresivním společenským náladám a ropné krizi. (Druhou stranou téže mince byly v tomto pozoruhodném období katastrofické thrillery, béčkové nízkorozpočtové horory a rané, těžce depresivní snímky generace Nového Hollywoodu.) Velký Gastby jako příběh o opravdové lásce a temných stránkách amerického snu se ovšem odehrává "v době před krizí" - v slunném, oslnivém létě roku 1922. Je tedy ideálním únikovým snímkem do jakékoli globální ekonomické krize - včetně té současné. Což Luhrmannův snímek samozřejmě činí v současnosti velmi aktuálním.

3 komentáře:

  1. Gatsby s Redfordem mě sice tenkrát v kině díky bezchybné výpravě lahodila oku jinak ale jsem byl zklamaný. Bohužel vztah ústřední dvojice byl studený jak vystydlé kafe...Prý se Redford s Farroww nesnášeli a tak to pak dopadlo. Moc se těším na Lea zítra do kina....A jak se líbil Gatsby z roku ´74 vám? Vaše články o filmech žeru a váš odchod spolu s Hejlíčkovou a starou cinemáckou gardou byl pro mě důvod skončit s kupováním Cinemy. Píše prosím vás někde paní Hejlíčková?!? Přeju vám moc zdaru ve vaší práci! FilmFan 24 (múj nick na čsfd)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, díky za přízeň, jsem zvědavá, jak se vám nový Gatsby líbil. Ten starý opravdu moc nefunguje a je to docela kýč. Iva Hejlíčková už moc nikam nepíše, což je škoda - je ale uměleckou ředitelkou Letní filmové školy v Uherském Hradišti, učí na filmové škole v Písku a podobě.
      Mějte se... Alena

      Vymazat
    2. Dobrý den paní Alenko-tak z nového Lea-Gatsbyho jsem byl jak opojený tím drahým šampáněm co tam teklo proudem. Byl jsem moc spokojený, že naše kino uveddlo "jen" 2D. (3D opravdu nemusím - a 4DX už mě vůbec neláká asi proto, že mám rád film a nepotřebuju pouťovou atrakci, která sebeblbější fil lepším neudělá). Oproti vám je to pro mě film za plný počet a nemohu se dočkat, až jej z Blučka budu prohánět domácím kinem. Jinak doma u každé nové romantiky konstatujeme, co by na to asi řekla paní Hejlíčková...no už se to bohužel nedovídáme! Pěkný den nejenom s filmovými zážitky vám přeje FilmFan24

      Vymazat