Prohledat tento blog

pondělí 2. dubna 2012

Provinilá rozkoš: Koupili jsme zoo

Nikdy by mne nenapadlo, že si užiju tolik divácké radosti na hollywoodské rodinné komedii o vdovci  se dvěma dětmi, který zakoupil zanedbanou zoologickou zahradu a zažívá nejrůznější příhody při snaze otevřít ji znovu pro návštěvníky. Kombinace Matta Damona a Scarlett Johanssonové v hlavních rolích může skončit všelijak, takže na novinářskou projekci jsem šla spíš kvůli režisérovi Cameronu Croweovi. Jeho filmy totiž bývají někdy zajímavé (a nemám zrovna na mysli velepodivné Vanilkové nebe). Čtyřiapadesátiletý Crowe (který je ctitelem Billyho Wildera a pořídil s ním skvělý knižní rozhovor) ovšem poslal poslední film - nikoli úchvatnou romantickou komedii Elisabethtown - do kin v roce 2005. A nápad adaptovat autobiografickou knížku Benjamina Meea vypadá už od pohledu jenom jako nějaká ryze mainstreamová zábavička... 

A ryze mainstreamová zábavička to také je - jenže jsem při ní na dvě hodiny zapomněla, jak se jmenuju, zasmála jsem se a dojatě zaslzela a vypadla pak z kina s výrazem šťastného idiota, kterému o Vánocích dovolili vyžrat cukrárenský pult. Koupili jsme zoo mimochodem JE "vánoční"film (měl premiéru loni v prosinci a nasbíral pěkné recenze), hrdinova malá dcerka však věří ve Velikonočního králíčka (ať je to cokoli) - a tenhle snímek má šanci zvednout vám náladu i coby lehce post-velikonoční film. Crowe neudělal nic víc - ale ani méně -, než že natočil světlý a radostný film, jehož hrdinové musejí na své cestě k lásce a rodinnému porozumění a úspěchu překonají nejrůznější obtíže. K očekávanému konci vás ovšem scenárista a režisér v jedné osobě vede velmi inteligentním a radostným způsobem. Dopřává vám tak možnost bavit se a necítit se při tom zmanipulovaně a hloupě (a téměř ani provinile za to, že si tu nebývalou rozkoš užíváte). 

Pokud jde o knižní předlohu, kterou právě vydává nakladatelství Ikar, poskytla Croweovi a jeho zkušené, ale ne vždy spolehlivé spoluscenáristce Aline Brosh McKennaové pouhé východisko celého vyprávění: děj inspirovaný skutečnými událostmi byl přenesen z Anglie do USA, byla v něm upozaděna hrdinova umírající manželka a naopak do něj dodána atraktivní ženská hrdinka. Nutnost hollywoodizovat realitu však Croweovi slouží pouze k tomu, aby vám dopřál samé úplně přirozené radosti - především samozřejmě pohled na Scarlett Johanssonovou. Ta hraje energickou šéfošetřovatelku Kelly, která se ovšem stává objektem touhy čerstvě ovdovělého a hluboce deprimovaného Benjamina (Matt Damon ve vybraně civilní poloze). 

Publicista, který se pokouší odetnout se od minulého života v naději, že snadněji zapomene  na zemřelou milovanou ženu, ovšem se svou novou zaměstnankyní neprožívá žádný banální románek. Je sice od první chvíle jasné, že Benjamin a Kelly patří k sobě (vždyť je taky hrají dvě populární hvězdy, že?), ale vlastně mezi nimi dojde jen k jednomu polibku a jednomu krátkému stisku ruky. Odhrnout jen tak ledabyle z cesty zemřelou hrdinovu ženu totiž nelze (v souladu s předlohou) - a takhle je to celé vlastně mnohem zajímavější, opravdovější a dráždivější.

Crowe tak nezklame a nabízí přesně to, co si pravděpodobně přejete vidět - ale dělá to vždycky trošku jinak, než jste zvyklí. V rámci všemožných, koncentrovaných klišé kličkuje k radostné a rafinované hře s divákovým očekáváním, ale dělá to jinak, než Steven Soderbergh (který nikdy tak důsledně nedbá o divákovu slast). Koupili jsme zoo není film, který byste mohli nazvat kýčem, stejně jako působivý soundtrack stěží můžete nařknout z laciné líbivosti. Romance mezi hrdiny je značně nestandardní, stejně jako vztah hrdinova problémového dospívajícího syna (Colin Ford) a sympatické třináctky Lily (Elle Fanningová). Nejsilnější zbraní hromadného ničení je ovšem ve filmu sedmiletá Maggie Elizabeth Jonesová jako Benjaminova dcera Rosie: její rozkošnost dosahuje kalibru Shirley Templeové a Crowe se vůbec nerozpakuje používat ji na diváky co nejčastěji. A to je jeho skoro nejlepší husarský kousek v tomhle přirozeně působícím filmu - vůbec to nedopadne trapně! Příjemné je i pojetí zaměstnanců zoo, což jsou samé mile pošahané postavy, kterým věříte každé slovo. I nejošidnější prvek každé takové komedie - zvířata - jsou filmována tak, aby nebyla polidštěná a nepůsobila pouze prvoplánově roztomile. Dokonce si uvědomíte i to, že smrdí a když se naštvou, mohou být nebezpečná (třeba dikobraz). 

Všechno ovšem  směřuje ke konstatování, že všichni, kdo se nakonec v Rosemorské zoologické zahradě sešli, nekončí jako podivíni unikající ke zvířatům před svými reálnými problémy. Naopak jsou to lidé, kteří tady našli cestu k lidem, a svou práci dělají zase pro lidi - návštěvníky, kteří si do malé rodinné zoo nakonec najdou cestu. "Americká zkušenost", kterou chce hrdina předat svým dětem a objevuje ji i on sám, sestává nakonec jen z dvaceti vteřin odvahy, do kterých se vejde upřímná věta, a nespočetných hodin trpělivé dřiny. Socializační tón Croweova filmu je velice silný a finále působí podobně jako třeba závěr Lásky nebeské nebo Reitmanova Lítám v tom - však je také Koupili jsme zoo ukázkovým "filmem do ekonomické krize". 

Zapomeňte na chvíli na všechno kolem a jděte se mrknout třeba na to, jak se klubou z vajíček pávi. Proč vlastně ne?  

We Bought a Zoo 
USA 2011, 124 minut, titulky
Režie: Cameron Crowe Scénář: Aline Brosh McKennaová, Cameron Crowe (podle stejnojmenné knížky Benjamina Meea) 
Kamera: Rodrigo Prieto
Hudba: Jon Thor Birgisson
Hrají: Matt Damon (Benjamin Mee), Scarlett Johnassonová (Kelly), Maggie Elizabeth Jonesová (Rosie), Colin Ford (Dylan), Elle Fanningová (Lily), Thomas Haden Church (Duncan), Angus McFadyen (Peter), Patrick Fugit (Robin), John Michael Higgins (Ferris)
Premiéra: 12. 4. 2012

3 komentáře:

  1. Ano! Ano! Všichni občas potřebujeme pohádku. :)
    A tohle je krásná pohádka.

    OdpovědětVymazat
  2. Dobrý den, paní Prokopová!
    Prosím, je tento film vhodný pro děti?
    Děkuji.

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, ano - je naprosto vhodný pro děti a dospělí by se při něm nemuseli nudit.

    OdpovědětVymazat