Prohledat tento blog

neděle 27. ledna 2013

Gangster Squad - Lovci mafie

Neúplatní, verze kategorie B 
Gangsterka režiséra Rubena Fleischera se do historie nezapíše jako kvalitní film, ale spíš jako snímek, jehož datum premiéry i podobu   razantně ovlivnily mimofilmové události: film se chystal do kin 7. září, ale tragédie v coloradské Auroře studio Warner Bros. donutila stáhnout a přestříhat trailer obsahující scénu střelby do diváků v kině. Část filmu, napojená na tuto scénu, byla přetočena, aby nebyly  zneváženy oběti skutečného masakru. Snímek Gangster Squad - Lovci mafie  se tak stal jedním z řady novodobých snímků, které padly za oběť hollywoodské "politické korektnosti". Premiéra, posunutá o čtyři měsíce, zmarnila jakékoli šance filmu na to, aby zasáhl do oscarové soutěže (možná se totiž mohl objevit v nominacích díky hereckému výkonu Seana Penna nebo díky kameře). 

Původní verze: střelba do diváků v kině skrz plátno  
Diváky ovšem nakonec nedostala do kina ani zvědavost spojená s případným odhadováním změn oproti původní verzi (hádám, že šlo o finální scény, v nichž se nyní vyskytují "aktuální" vánoční dekorace): snímek s rozpočtem 60 milionů dolarů za první víkend přinesl do pokladen kin pouhých 17 milionů, což ho dostává do pozice prvního letošního hollywoodského propadáku. 

Gangsterská milenka (Emma Stoneová)
a polda-hejsek (Ryan Gosling)
Režisér Ruben Fleischer se tak nedokázal vymanit z pozice nepříliš zajímavého (navíc převážně komediálního) tvůrce (Zombieland, 30 minut nebo méně). Natočil nakonec cosi jako filmové béčko v klamavém "áčkovém" hávu: ambice Lovců mafie přitom zřejmě  směřovaly ke kopírování vynikajících Neúplatných (1987) Briana De Palmy (čtyři oscarové nominace, jedna zlatá soška pro Seana Conneryho za herecký výkon ve vedlejší roli). Také v Lovcích mafie  jde o hrstku posledních spravedlivých, která se vydělí z řad zkorumpované policie a zahájí na vlastní pěst boj s organizovaným zločinem v městských ulicích. Místo éry prohibice tady sice máme rok 1949 a místo Chicaga Los Angeles - také u Fleischerova snímku ovšem jako základ posloužily skutečné události (volně pojatá předloha, kniha Paula Liebermana Lovci mafie, u nás právě vychází v nakladatelství Plus). Zatímco v De Palmově filmu neortodoxní partička hrdinů bojuje proti Al Caponemu, zlovolným protivníkem seržanta Johna O'Mary (Josh Brolin) a jeho pěti společníků je gangsterský boss Mickey Cohen (Penn). (V realitě ho - stejně jako Caponeho - nakonec policisté dostali do vězení za daňové podvody, ve Fleischerově filmu je to však nakonec jinak.) 

Šestice odvážných bojovníků
proti zločinu 
Lovci mafie by - podobně jako Neúplatní - měli fungovat (ale nefungují) jako parťácký film: O'Mara by nic nedokázal bez svých společníků - elegantního a vtipného Jerryho Wooterse (jako vždycky okouzlující Ryan Gosling), černého policisty Harrise (Anthony Mackie), "kovbojského" střelce Kennarda (Robert Patrick), jeho mexikánského chráněnce Ramireze (Michael Peňa) a specialisty na odposlechy Keelera (Giovanni Ribisi). Až na posledního zmíněného jde o pěkné tvrďáky, kteří k dosažení cíle - vymýcení organizovaného zločinu z města - volí stejně nevybíravé a brutální prostředky jako jejich protivníci. Když k tomu v rámci stylového retro vyprávění přidáme krásnou Cohenovu milenku Grace (Emma Stoneová), která si tajně začne s Wootersem, v zásadě bychom mohli mít základní materiál pro neo-noirový film...  

Cohen (Sean Penn) si to nakonec
s protivníky osobně rozdá 
To by ovšem nepříliš zkušený scenárista Will Beall nesměl přijít s banálním konceptem zabydleným nevěrohodnými postavami, kterým nepomohou ožít a navázat nějaké poutavé vztahy ani zajímaví herci (jichž se ve filmu sešlo nadstandardní množství). Konflikty, které si musejí hrdinové řešit, jsou naprosto rutinní, ať jde o spor O'Mary s milující, těhotnou manželkou, která o něj má samozřejmé obavy, hrdinův spor s floutkovským Wootersem, trest hrozící Grace od žárlivého Cohena či původně pohrdavý vztah bílých kolegů k mexikánskému nováčkovi. 

Stylové, ale povrchní a prázdné 
Se samotnou Fleischerovou nulovou inscenační zajímavostí pak samozřejmě nic nezmůže ani výborný kameraman Dion Beebe (i když je držitelem Oscara za Gejšu). Je totiž až kupodivu, jak spolehlivě dokáže tenhle režisér zlikvidovat každý potenciálně zajímavý okamžik vyprávění.  Všeprostupující nuda, která se klene nad dvěma promarněnými hodinami, dovoluje, abyste si paralelně nechali plynout hlavou třeba ten báječný okamžik, kdy se Brian De Palma v Neúplatných utrhl ze řetězu a složil poctu Sergeji Ejzenštejnovi a jeho masakru na Oděském schodišti z Křižníku Potěmkin. Fleischerovi ovšem nepomůže ani pomrkávání na klasický Sunset Blvd. (1950) s mrtvolou snímanou ze dna bazénu, ani důraz na samoúčelnou, krvavou násilnost (jež má předaleko k šokující eleganci Scorseseho řešení i De Palmově brutálnímu řádění). Lovci mafie tak sice vypadají chlapácky a stylově, ale jsou nakonec nudní jako šedý konfekční svrchník. Když vydržíte v kině do konce, můžete se potěšit výtvarnou koncepcí závěrečných titulků. Což je ovšem opravdu dost málo.

Gangster Squad
USA 2013, 113 minut, titulky
Režie: Ruben Fleischer
Scénář: Will Beall (podle knihy Paula Liebermana)
Kamera: Dion Beebe
Hudba: Steve Jablonsky 
Hrají: Josh Brolin (seržant John O'Mara), Ryan Gosling (seržant Jerry Wooters), Sean Penn (Mickey Cohen), Emma Stoneová (Grace), Nick Nolte (Parker), Michael Peňa (Ramirez), Giovanni Ribisi (Keeler), Mireille Enosová (Connie), Anthony Mackie (Harris), Robert Patrick (Kennard), Jon Polito (Dragna), John Aylward (soudce Carter)

Premiéra: 31. 1. 2013
Hodnocení pro čtenáře líné číst text: palec dolů 

Žádné komentáře:

Okomentovat