Prohledat tento blog

pátek 22. března 2013

Hurá na Krrr!

Poslední křížová výprava - chlapíci vlevo většinou
padnou za oběť ořezu 
Do dalekého Krnova na legendární přehlídku 70mm filmů se mi v minulém životě nikdy nepovedlo dorazit, neb jsem se v polovině dubna vždycky už čile porýpávala v zahradě a věnovala se i dalším podobným rodinným povinnostem. S letoškem se všechno mění - pevně doufám, že do Krnova v pátek 12. dubna s laskavou pomocí motorizovaných přátel dorazím a setrvám tam v jejich společnosti až do neděle. Program přehlídky, připomínající formát filmové kopie, na který dnes už ve střední Evropě nenarazíte, je totiž velice lákavý. 

Kuňkání žab v Yodově bažině 
Krnovské kino Mír 70 je dnes jediným biografem v zemích Visegrádské čtyřky (ČR, Slovensko, Polsko a Maďarsko), jež ještě dokáže odpromítat 70mm formát filmové kopie s původním, až šestikanálovým magnetickým záznamem zvuku na 105 metrů čtverečních zahnutého plátna. Návštěvníci letos budou mít možnost vidět - s unikátními, drobnými detaily a jedinečnou hloubkou ostrosti - Spielbergova Indianu Jonese a poslední křížovou výpravu nebo starwarsovkou šestku - Návrat Jediů (tu samozřejmě v původní verzi, bez pozdějších Lucasových digitálních předělávek včetně Haydena Christensena, kterému v době uvedení filmu Richarda Marquanda v roce 1983 byly dva roky). 

Nejpodceňovanější film letošní
oscarové soutěže: Mistr
Vedle obou legendárních kousků z pokladnice Nového Hollywoodu se těším na první Smrtonosnou past (tím spíš, že zatím poslední díl série se vůbec nepovedl) a na starého dobrého Burtonova Střihorukého Edwarda. Zvláštním zážitkem bude nejspíš český film Vysoká modrá zeď, jejž natočil  Vladimír Čech ke 30. výročí vzniku samostatného československého letectva. Jde o první český snímek natočený pomocí 70mm technologie. Bizarním setkáním s filmem  může být (bez ohledu na přesuny na reálném papežském stolci) drama Ve šlépějích Spasitele (1968). A na muzikál s Barbrou Streisandovou Hello, Dolly! mám tak divné dětské vzpomínky, umělé jako věčný úsměv Genea Kellyho, že jsem na něj vlastně dost zvědavá. Zcela zvláštním případem je pak uvedení nového filmu - Andersonova Mistra. Ten je totiž možná jedním z posledních snímků, které ještě budete moci na 70mm kopii spatřit: studio Fox hodlá zřejmě ještě letos zastavit distribuci svých filmů na celuloidových pásech (a další velká hollywoodská studia jej prý budou brzo následovat.) 

Celý program přehlídky najdete tady na stránkách Krrr!, kde se můžete i akreditovat. 

1 komentář:

  1. Další plně provozuschopné 70mm kino včetně magnetického zvuku je ve Varnsdorfu, www.centrumpanorama.cz

    OdpovědětVymazat