Prohledat tento blog

neděle 11. října 2009

Blu-ray: kolektivní posezení u optika

Jako osoba konzervativní, respektive k smrti vystrašená z každé, zvláště technické změny, jsem dlouho odkládala střetnutí s novinkou zvanou Blu-ray. Nakonec jsem ovšem musela přestat předstírat, že neexistuje, také proto, že na "modrých plackách" vychází stále víc zajímavých filmů (pravidelné a zasvěcené informace o to, co se v téhle oblasti u nás zrovna objevuje, najdete především na neocenitelných stránkách Zóny Petra Soukupa).
Moje zcela laické obavy se ovšem dlouho týkaly především skutečnosti, že nová technologie už zase znehodnotí mou sbírku filmů - tak, jak se to stalo s videokazetami ve chvíli, kdy se objevila DVD. Vy, co se teď už směteje nahlas (protože DVD jsou samozřejmě na přehrávači Blu-ray hratelná), tento text berte jako bulíkovu drobnou kuriozitu k vaší virtuální nedělní kávě.
Po modrém večírku, který jsme s kolegou Tomášem Seidlem absolvovali u technicky probudilého kamaráda Zdena Kubiny, si ovšem připadám alespoň tak dobře jako ten opičák z Kubrickovy 2001: Vesmírné odysey, co se z pozice ubohého vegetariána přeorientoval na post dominantního predátora a radostně dovádí s kostmi, načež se ta, kterou vymrštil k nebi, změní v nový přehrávač... :-).
Nejsem schopna podat odborný komentář k tomu, co se dělo, tedy jako šňůru demonstrátor nových technologií Zdeno kdy pro kterou ukázku použil (a možná by nebylo od věci, kdyby si tady na blogu zahostoval a popsal to). Každopádně použil bondovku Quantum of Solace (mimochodem desítka v top tenu na těchto modrých stránkách, kde se k nové technologii vyjadřují třeba Baz Luhrmann nebo Ridley Scott). Připadali jsme si jako u optika, který postupně "vylepšuje" pacientův zrak přidáváním dalších, přesnějších sklíček: radost z ostrého vidění a objevování nových detailů jsme ovšem sdíleli všichni. Z trojice možností. I mé astigmatické oko poznalo rozdíl mezi DVD spuštěném na DVD přehrávači, témže DVD vsunutém do přehrávače Blu-ray a Blu-ray diskem, okupujícím své domácí modré prostředí. V úvodní akční scéně a "písčité" titulkové sekvenci jsme toho při třetí demonstraci viděli nesrovnatelně víc než předtím - až už jde o střelhbitě nastříhané záběry z automobilové honičky nebo o letící zrnka písku.

Ukázky z akčního hitu Wanted nás ovšem rázně přesvědčily, že poslední bondovka je přece jen ještě konzervativním filmem, tedy snímkem natočeným především pro diváky v "normálním" kině. Timur Bekmambetov směřoval svůj film ovšem už k divákovi opatřenému "brýlemi" Blu-ray. Pročež jsem viděla úplně jiný film, než onehdy v kině. V té pestré změti vizuálních exhibicí a atrakací mi úplně jedno, jestli koukám na film ještě hraný nebo už počítačově animovaný. A taky mi bylo samozřejmě naprosto fuk, o čem je. Všechny zpomalené akce a nevídané hyperrealistické záběry vypadaly skvěle, jen ta Angelina Jolieová vypadala dost hnusně - měla špatně zamaskované vrásky a nechápala jsem, jak se mi ten McAvoy plný pupínků mohl kdy líbit.

Pak se už jen vedla řeč třeba o tom, že nová technologie bude vyžadovat nový způsob vyprávění a asi i nové herce a že ani taková Marilyn Monroeová by určitě neobstála. A koukali jsme se přitom nikoli na Blu-ray, ale na podstatnou část Herzogova Upíra Nosferatu nahraného z televize v technicky katastrofální, vyblité, rozmazané a rozpité verzi a navíc s českým dabingem. Na rozdíl od těch předchozích tohle byl FILM - a zajímalo nás, jak je udělaný a o čem je a v čem se liší od Murnauovy verze, takže jsme se na něj snesli dívat i v opravdu "špatných" brýlích.

Modrý večírek se vydařil - časem si koupím Blu-ray přehrávač a určitě jsou některé filmy, které budu chtít vidět jeho prostřednictvím (třeba Strážce - Watchmen - byť už teď trnu, abych nezjistila, že se mi nelíbí ani ten Patrick Wilson jako Dan Dreiberg/Sůva).

















7 komentářů:

  1. Pokud uvazujes o koupi BluRay prehravace, tak je dobry napad koupit si PlayStation 3, ktery umi prehravat BluRay, daji se na nem hrat hry, surfovat po netu a je lacinejsi nez vetsina BluRay prehravacu (stoji 7500 Kc)...

    OdpovědětVymazat
  2. Aha, kecam, koukam ze BluRay prehravac uz se da dneska koupit kolem 4000 Kc :)

    OdpovědětVymazat
  3. tomuhle nadšení moc nerozumím. Bluray přece nemůže být lepší než v kině. BluRay se liší od DVD hlavně kvalitou rozlišení (místo 720X480 pixelů to je 1280X720, popř. 1920X1080). I když je to výrazně vyšší kvalita, pořád zaostává za kvalitou rozlišení, které se normálně používá v kině. Další věc je, že na běžné televizi se těžko dá BluRay ocenit. My se doma díváme na filmy přes projektor, a tam by vyšší rozlišení bylo znát, protože při velikosti obrazu jsou občas vidět u DVD pixely, navíc projektor musí DVD signál upscalovat, což trochu kazí obraz. Ale bude mít něco takového efekt u standardní plazmové/lcd televize?

    OdpovědětVymazat
  4. Do tématu Blu-ray vs. kino bych se raději nepouštěl, myslím že je trochu mimo zaměření Alenina příspěvku a je to taky trochu složité. Ať chceme nebo ne, tak domácí projekce filmů bude vždy kinům konkurovat, myslím že to tak je už od dob rozmachu VHS. Nejde jen o rozlišení, ale také třeba o všechny ty možnosti zastavit si film v případě potřeby, přehrávat si oblíbené scény opakovaně, vracet se k filmům, které v kinech dáááávno neuvidíte atd. Jeden dobrý postřeh Alena vynechala, už nevím zda byl zrovna její nebo Tomášův: díky nosičům typu DVD nebo Blu-ray můžete film vlastnit, zatímco dřív jste si mohli tak akorát vystříhnout nějakou tu fotku z časopisu (a budoucí publicisté si mohli napsat recenzi nebo obsah).

    Pro Alenu: OK, slibuji že stručně popíšu technickou stránku věci. Snad se zmůžu i na nějaké zamyšlení.

    Pro Anonyma nade mnou: demonstrace proběhla na "standardní" plazmové televizi s rozlišením 1080i (HD Ready) a rozdíly, jak ostatně Alena píše, tam opravdu vidět byly, a to docela výrazně.

    OdpovědětVymazat
  5. Franta: Moc díky za instruktaz! To zní slibně.

    Zdeno: Děkuju, Zdeno - a dychtivě očekávám příspěvek s popisem technické stránky celé věci (a tu úvahu taky). Mimochodem, když jsem - sice jen povrchně - bloudila internetem, nenarazila jsem na žádný aktuální český text o tom, co jsem popisovala, natož na text, který by zmiňoval technickou stránku věci. Možná by tady neškodilo to vrhnout do virtuálního světa tady na blogu...

    Samostatný příspěvek si samozřejmě zaslouží i skutečnost, že dnes můžeme filmy konečně VLASTNIT, a to ve vysoké kvalitě.

    OdpovědětVymazat
  6. Jeden neAktuální, ale dobrý text je tady:

    http://hdmag.cz/clanek/dvd-versus-blu-ray


    Playstation 3 jako Blu-ray přehrávač:
    http://hdmag.cz/clanek/sony-playstation-3-jako-blu-ray-prehravac
    (na dnešní dobu už opravdu trochu staré vzhledem k tomu, že PS3 toho díky novým verzím firmware umí víc)

    OdpovědětVymazat
  7. Vím, že ten článek je staršího data, přesto si dovolím reakci. Máte pravdu v tom, že v době napsání článku na to technologie nebyly připravené. Dnes v době 4K a UHD formátů je Bluray to jediné, co si domů kupuji. Je pravda, že mám fakt drahou televizi, kterou jsem si vysnil. Pořídil jsem si ji vloni, protože do té doby jsem měl dluhy. Přemýšlel jsem i nad tím, že udělám půjčky v exekuci, ale pak mi to došlo a počkal jsem.

    OdpovědětVymazat