Prohledat tento blog

čtvrtek 29. října 2009

Dodatky ke Strážcům - Watchmen

Rok se začíná chýlit ke konci a tak už asi můžu konstatovat, že Strážci - Watchmen Zacka Snydera patří k tomu nejzajímavějšímu, co jsem letos v kině viděla (a určitě se dají zařadit mezi ty nejlepší adaptace comicsů, které kdy vznikly). Zákup DVD s filmem byl logický, ještě víc než samotný film, který se přece jen nejlépe vyjímá na co největším plátně, mne ovšem potěšilo "sourozenecké" DVD Strážci - Watchmen - Příběhy Černé lodě. Obsahuje totiž ty nejlepší myslitelné bonusy k adaptaci legendárního grafického románu Alana Moorea a Davea Gibbonse - dvojici krátkých snímků, vycházejících z comicsu a potvrzujících to, co bylo jasné už z filmu samotného: máme před sebou zajímavý a sebevědomý fikční svět, který provokuje k dalšímu prohlubování a obohacování v rámci nejrůznějších vypravěčských formátů. I v rámci hollywoodské kinematografie je takových fenoménů jen pár (a ty originální, které se obešly bez papírové předlohy, lze spočítat na prstech jedné ruky: Indiana Jones, Star Wars...).

Ambiciozní kreslená knížka, která má za sebou víc než dvacet let existence, má podivuhodnou formu: celistvý superhrdinský příběh, odehrávající se v alternativních 80. letech, neustále těká do minulosti sahající až do 30. let, přičemž "pravost" vyprávění občas potvrzují úryvky z nejrozmanitějších fiktivních dokumentů. Svébytným komentářem k osudům druhé generace maskovaných bojovníků proti zločinu, které vyděšená nixonovská Amerika postavila mimo zákon, je bizarně pokleslý pirátský comics Příběhy Černé lodě, který si čte u pouliční trafiky jedna z postav. (V bonusových materiálech na DVD tvůrci připodobňují Mooreovu unikátní vypravěčskou techniku ke způsobu, jakým se dnes pohybujeme v prostředí internetu. )

Všechno, co bylo v comicsu, se ovšem Zacku Snyderovi do filmu, už tak přehuštěného "významnými" detaily, vejít nemohlo. (Osobně nejvíc lituji pojednání Daniela Dreiberga o sově Pallas Athény). Takže vznikl samostatný animovaný videosnímeček Strážci - Watchmen - Příběhy Černé lodě (26 min., Watchmen - Tales of the Black Freighter, r. Daniel DelPurgatorio, Mike Smith), který probůh neukazujte menším dětem. Drsná podívaná v barvách krve (rudá) a smrti (černá) vypráví příběh ušlechtilého trosečníka (mluví ho Gerard Butler, hvězda předchozího Snyderova filmu 300: Bitva u Thermopyl).

Kapitán lodi potopené piráty vynaloží nadlidské úsilí na to, aby se z moře vrátil domů a pokusil se zachránit své bližní před vražednou hrozbou. Potíž je ovšem v tom, že na voru, nadnášeném nafouklými těly mrtvých druhů, tak trochu zešílel... Podobně, ale přímočařeji a tvrději než u Watchmenů, se tu spřádá úvaha na téma dobrých úmyslů, které dláždívají přímou cestu do pekel. (Pokud jde o motiv utržené hlavy kamaráda námořníka, která dělá hrdinovi společnost, dopřejte mi vidět v něm zlovolný odkaz na kamarádského parťáka Wilsona ze Zemeckisova Trosečníka).

Možná ještě zajímavější než tahle temná pirátská moralitka je ovšem druhý filmeček, který najdete na DVD - "dokument" Pod kápí (38 min., Under the Hood, r. Eric Matthies), pojatý jako jeden díl populární televizní talk show, vysílaný ve fiktivním světě Watchmenů někdy před událostmi, které líčí comics a film. Pořad The Culpepers Minute nejenže vypadá jako skutečné americké show z 80. let, ale navíc se vrací ještě hlouběji do minulosti, k čemuž využívá přebohaté "archivní" materiály přibližující osudy prvních maskovaných hrdinů (technická stránka těchto materiálů je k mé radosti rozličně "zmršená" jakoby uplývajícím časem).

Pořad pana Culpepera se samozřejmě týká především Hollise Masona (Stephen McHattie), prvního superhrdiny Sůvy z týmu Minutemanů a autora autobiografické knížky Pod kápí, jehož příběh byl ve filmu trestuhodně potlačen. Culpeper ale zpovádí i Hollisovu lásku Sally Jupiterovou (Carla Guginoová), která má ještě daleko k alkoholické trosce z domova důchodců známé z "hlavního" příběhu a která se kroutí v palbě znepokojivých otázek ohledně jejího vztahu k jistému Komediantovi. Talk show navíc přerušují "dobové" reklamy, ať už na Veidtův poetický parfém Nostalgie nebo na čistič záchodového potrubí.

Je logické, že svět Watchmenů mohl najít pokračování, které je hodno jeho důvtipu, až dnes, v interaktivním a globálně propojeném mediálním světě: možnost doplňovat si informace a bavit se máte v kině, na DVD i na internetu, můžete si zahrát příslušnou videohru (The End is Nigh se odehrává v roce 1972, asi deset let před událostmi v comicsu a zhruba pět let předtím, než byli maskovaní strážci přinuceni odejít do předčasného důchodu). Mimochodem dětem, než dorostou ve zralé čtenáře, můžete koupit alespoň příslušné strážcovské lego.

P. S. K "bonusům", kterými Snyderův tým svůj film doplnil, patří mimochodem i krátký instruktážní ideologický filmeček ve stylu 50. let o neblahém Keeneově zákonu, zaměřeném proti maskovaným hrdinům. Už pár měsíců se potuluje v pravém sloupečku mého blogu.

1 komentář:

  1. Dobrý den, tady je rychlý, jen v případě, že zoufale potřebujete kouzelné kouzlo, které vám pomůže oživit váš rozpadlý vztah, je opravdu všestranný, soucitný a spolehlivý, pokud jde o kouzlení. Doktor Egwali pravopis domů je tou pravou volbou pro vás. Kontaktujte ho a vysvětlete mu, a mohu vás ujistit, že zbytek by byl úplnou magií, můj milostný život byl na pokraji zhroucení, dokud jsem si neobjednal milostnou frázi, jsem dnes živým svědkem, proto používám toto médium k dejte světu vědět o tomto velkém doktorovi čarodějnic, který mi přinesl klid a pohodu, promluvte si s ním ještě dnes a nechte své emocionální obavy zahodit.
    Oslovíte ho na těchto kontaktech!

    WhatsApp: +2348122948392
    Kurýr: dregwalispellbinder@gmail.com

    OdpovědětVymazat