Prohledat tento blog

sobota 5. dubna 2014

Jan Svěrák: Reklama na žabí hlen (teaser na Tři bratry)

Otázka, co zrovna dělá Jan Svěrák, bývá vždycky těsně spojená s tím, co vám Jan Svěrák dovolí vědět. Informace o svých aktivitách totiž autor oscarového Kolji vypouští do mediálního prostoru s "hollywoodskou" ostražitostí alchymisty, který vlastní patent na Kámen mudrců. Je asi třeba shrnout, že po roztomilém, leč rozporuplně přijatém Kukym (2010) panovalo  nezdravě dlouhé ticho po pěšině. Netuším, jak to dopadlo se Janovým vysněným, ambiciózním projektem v angličtině, do kin se nicméně v půlce srpna chystá hudební pohádka Tři bratři. Jde o scénář režisérova mnohonásobně osvědčeného otce Zdeňka (poněkud složitá informace naznačuje, že jde "o filmovou verzi dětských Minioper Zdeňka Svěráka a Jaroslava Uhlíře /Budulínek, Karkulka, O dvanácti měsíčkách a Šípková Růženka/, které jsou na repertoáru pražského Národního divadla. Místo další miniopery Budulínek doplní film čtvrtý příběh o třech bratrech, který ostatní vyprávěné pohádky propojí."). Vypadá to zkrátka tak, že tři titulní sourozenci budou navštěvovat známé české pohádky. Uf.  

Jan Svěrák uvolnil do éteru teaser na Tři bratry, pojatý v zásadě jako reklama na čarodějnický lektvar z žabího hlenu. Reklamní video představuje trojici titulních charníků (Vojtěch Viktor Dyk, Tomáš Klus a hlavně Zdeněk Piškula), kteří před pohádkovou cestou za štěstím a vhodnými nevěstami navštívili čarodějnici v žertovném podání Jiřího Lábuse. (Projekt je momentálně dále ošetřen tak, že pěstuje svou facebookovou adresu, objevil se na Wikipedii a bude mít časem určitě košatý web.) Teaser mi nabízí pěknou, ironickou vzpomínku na doby, kdy Svěrák natáčel reklamy. Účelně představuje trojici titulních hrdinů (s důrazem na nejmladšího Matěje, nerozhodného mladíčka upozaděného sebevědomými staršími sourozenci). Protože nejsem Mirka Spáčilová, abych měla přímo od zdroje exkluzivní informace, mohu "výpravnou pohádka pro děti do dvanácti let" hodnotit podle dostupných indicií jako totální sázku na jistotu. Film - který nás měl potěšit původně už v květnu a vznikl v dánsko-slovenské koprodukci - natočil neselhávající kameraman Vladimír Smutný a je opatřen hudbou Michala Novinského (Kuky se vrací).

I další členové týmu jsou mnohonásobně osvědčení. Nekonfliktnější svěrákovský projekt si lze představit jen stěží - respektive ho v rámci režisérovy tvorby naposledy představovaly Vratné lahve. Což je fajn film - ale na tvůrce tak nápaditého, inspirativního a nepokojného, jaký Svěrák zůstává, jsou takové sázky na jistotu kapku málo.      

5 komentářů: