Prohledat tento blog

úterý 12. ledna 2016

Joy aneb Zázračný mop v boji za americký sen

Před šesti lety patřilo boxerské drama Fighter mezi oscarové favority a v roce 2013 si stejně dobře stála krimi Špinavý trik. Další životopisný snímek režiséra Davida O. Russella – tragikomedie Joy – si ovšem tak silnou pozici zřejmě neobhájí. Na rozdíl od zmíněných titulů ji navíc provází pověst finančního propadáku. Joy, která ve čtvrtek vstoupila do českých kin, přitom vypráví o ultimativním naplnění amerického snu: inspirovala se životními osudy Joy Manganové, která se vlastními silami vypracovala v milionářku. Sedmapadesátiletý Russell, který u svých filmů působí rovněž jako scenárista a producent, tak potvrzuje pověst komerčně nevyzpytatelného tvůrce. Finančně se pravidelně drží při zemi, Joy s rozpočtem 60 milionů dolarů a dosavadními tržbami 54 milionů ovšem patří k jeho nejzjevnějším neúspěchům. Loni navíc tvůrce, třikrát nominovaný na Oscara za režii, uvedl do kin pod pseudonymem Stephen Green nevalnou komedii Accidental Love. Její výdělek lze nazvat tragickým.

I Joy potvrzuje, že Russell postrádá samozřejmou schopnost svého kolegy Stevena Soderbergha pracovat s populárními žánry přehledně. Příběh Joy tak sice připomíná divácky nesmírně úspěšnou Erin Brockovich (2000). Přímý, emocionální tah na bránu však autor divákům komplikuje dějovými odbočkami a komentáři, jejichž ironizující dopad zmírnil patrně fakt, že skutečná Manganová na filmu spolupracovala jako výkonná producentka.

Jennifer Lawrenceová je ovšem v titulní roli nezpochybnitelně opravdová a je docela dobře možné, že jí spolupráce s Russellem vynese přinejmenším další oscarovou nominaci (jednu získala za vedlejší roli ve Špinavém triku a jednu proměnila před čtyřmi lety za hlavní roli v režisérově vztahové tragikomedii Terapie láskou). Zářivý talent a plavá krása pětadvacetileté herečky umocňují působivost příběhu nezaměstnané matky dvou malých dětí, které blokuje život celá její nemožná rodina: v domě zatíženém hypotékou se sejdou její rozvedení rodiče i bývalý manžel, a z povzdálí škodí i nenávistně naladěná nevlastní sestra. Zatímco frustrovaná matka Terri (Virginia Madsenová) se fixuje na nekonečnou televizní soap operu, otec Rudy (Robert De Niro) se seznámí s bohatou italoamerickou vdovou (skvělá Isabella Rosselliniová). Ta se však ukáže jako tvrdá a nevstřícná obchodní partnerka začínající podnikatelky. Aby Joy uvedla na trh svůj prostý, leč „zázračný“ vynález – samoždímací mop – riskuje i střechu nad hlavou. Obyčejná žena v domácnosti ovšem osloví celou Ameriku v teleshoppingovém vystoupení stanice QVC.

Navzdory nejrůznějším protivenstvím se Joy z bezvýznamného outsidera promění v úspěšnou podnikatelku zásobující koupěchtivé lidstvo užitečnými vynálezy typu modifikovaného ramínka na šaty. Potřebuje pomoc přátel, nikoli však pohádkového prince (přestože ve hře je ex-manžel Tony podání atraktivního Édgara Ramíreze, a sympatický televizní produkční Neil v podání hereckého partnera Lawrenceové z Terapie láskou – Bradleyho Coopera). Diváka znalého klasických schémat jistě znepokojí i skutečnost, že vypravěčkou příběhu je Joyina laskavá, přející babička (Diane Laddová), a to i navzdory skutečnosti, že v polovině příběhu zemře. Mainstreamový příběh o cestě k úspěchu, kterého lze dosáhnout pouze vlastními silami, tak David O. Russell kombinuje s prvky, které jsou chytré, zábavné a místy báječně absurdní. Zaštiťuje se při tom populární sentencí, že ve Spojených státech se může prolnout obyčejné a neobvyklé, setkat se všechny rasy a příležitosti. A můžete dosáhnou svého snu.

Můžete – ale nemusíte. Takže Joy je velezajímavým filmem, ale nestala se hitem.

Joy
USA 2015, 124 minut
Scénář a režie: David O. Russell
Kamera: Linus Sandgren
Hudba: David Campbell, West Dylan Thordson
Hrají: Jennifer Lawrenceová (Joy Manganová), Édgar Ramírez (Tony), Robert De Niro (Rudy), Bradley Cooper (Neil), Virginia Madsenová (Terry), Isabella Rosselliniová (Trudy), Diane Laddová (Mimi)

Premiéra: 7. ledna

Žádné komentáře:

Okomentovat