Prohledat tento blog

pondělí 25. ledna 2016

Adelheid

Od premiéry ceněného psychologického dramatu Františka Vláčila uplyne šestačtyřicet let. Stravující milostný příběh zasazený do poválečných Sudet a inspirovaný novelou Vladimíra Körnera se nyní vrací do kin. Obnovenou, slavnostní premiéru si pátý celovečerní snímek režiséra Františka Vláčila odbývá 26. ledna v brněnském kině Scala. Za dva dny pak vstupuje do běžné kinodistribuce. K divákům se tak (v restaurované verzi) vrací film považovaný za jedno z ikonických děl československé kinematografie, který jeho režisér spolu s Údolím včel označoval za svůj nejoblíbenější film.

Adelheid měla premiéru 6. dubna 1970, patří však neoddělitelně k československé kinematografii 60. let – a to jak svým tématem a zpracováním, tak přístupem k historické látce. Současně korunuje a uzavírá to období tvorby Františka Vláčila, spojené s relativní tvůrčí svobodou – desetiletí, jež sám režisér otevřel v roce 1960 poetickým dramatem Holubice.

(Pokračování textu najdete na stránce Revue, pro kterou jsem ho napsala. Protože jsem redaktorkou Revue a tedy zaměstnancem NFA, nevyjadřuji se - stejně jako v případě textu o komedii Adéla ještě nevečeřela - k problému digitalizované verze archivem provedené.) 

Žádné komentáře:

Okomentovat