Prohledat tento blog

neděle 21. února 2016

Zoolander No. 2

Před patnácti lety Ben Stiller napsal, režíroval a produkoval úspěšnou parodii Zoolander. Film, ve kterém si populární komik zahrál i titulní roli nablblého a ješitného supermodela, si získal kultovní statut. Volné pokračování ovšem do našich kin provází pověst propadáku. Zoolander No. 2 to v očích amerického publika během minulého víkendu na celé čáře prohrál s akční komedií Deadpool. V českých kinech ovšem k bitce o diváky nedochází, protože Stillerova parodie má premiéru až týden po vysmátém comicsovém hitu. Ani případné dobré tržby z evropských kin však mnoho nezmění na tom, že druhý Zoolander v amerických kinech utržil téměř desetkrát méně než Deadpool, přičemž oba filmy měly přibližně stejný rozpočet – kolem 50 milionů dolarů.

Oba snímky spojuje i fakt, že se vezou na vlně „lokálního humoru": využívají v drobnýh rolích nejrůznější, často dost bizarní celebrity a odkazují k zámořským popkulturním souvislostem. Tím ovšem veškerá podobnost končí. Stillerův druhý Zoolander nejde s dobou v tom, že si udržuje stejnou laťku provokativnosti jako první díl. Právě to zklamalo fanoušky původního filmu, kteří očekávali, že Ben Stiller přitvrdí.  

Autor Zoolandera No. 2 si ovšem raději udržuje své tempo, než aby kráčel s dobou. Kromě parodií typu úspěšné Tropické bouře (2008) produkuje i takové chytré, jemné tragikomedie, jakou byl před třemi lety Walter Mitty a jeho tajný život. Loni v listopadu bylo navíc Stillerovi padesát a jako zralý autor se celkem rozumně nechce pouštět do závodu o nejbrutálnější gag roku. Zoolander No. 2 je tak vnitřně konzistentním dílkem – navzdory šílenému ději nabitému „přepálenými“ gagy a vizuálně precizními vtípky. Znát předchozí film je přitom sice dobré, ale nikoli nezbytné - také proto, že příběh je zručně sestavený z dějových klišé nakradených v současných filmových hitech (ale také v dvojce Indiana Jonese z roku 1984). 

Po patnáct letech tak zastihujeme kdysi tak populárního Dereka Zoolandera (herecky bezchybný Ben Stiller) v nejhlubším úpadku, v zasněžené chatrči uprostřed horské pustiny. Stáhl se do ústraní poté, co se ocitla v troskách (doslova) budova jeho Centra pro děti, které neumějí moc číst a chtějí se naučit i jiné věci. Nyní však bývalý supermodel dostává pozvání do Říma na prestižní módní přehlídku - a s ní i šanci získat zpět syna Dereka (nepřehlédnutelný Cyrus Arnold), kterého mu kdysi odebraly úřady. Do „věčného města“ dorazí na stejné pozvání i Derekův nerozlučný konkurent Jeníček (bezkonkurenční Owen Wilson). Před patnácti lety se uchýlil do pouště, kde meditační samotu sdílí pouze s jedenácti členy své orgie (v sestavě nechybí koza, stopadesátiletá elfka a herec Kiefer Sutherland). Orgie je ovšem těhotná - a tak bývalý supermodel prchá zpět na předváděcí molo, aby našel sám sebe. Ve filmu jde ovšem také o vraždy hudebních celebrit, které vyšetřuje sličná Valentina z římské pobočky módního oddělení Interpolu (Penélope Cruzová). Nechybí ani zloduch Mugatu (osvědčený Will Ferrell)... 

Hned na začátku vyprávění před Stingovými domovními dveřmi schytá dávku ze samopalu Justin Bieber... A Stiller pokračuje ve svižném tempu dál, precizně a do nejmenších detailů. Udržuje při tom tak nehybnou pokerovou tvář, že se o ni občas tříští i divákův smysl pro humor. Zoolander No. 2 je tak strašná blbina a současně rozmyslný, stylový kousek. Děj je sice naprosto šílený, není však technicky spletitější než bondovka šmrncnutá Šifrou mistra Leonarda. Příběh o zestárlých modelech, které působí zastarale, ale nakonec ještě dokážou „být sexy“, navíc upřímně ladí s nostalgickými trendy. Skutečnost, že se Zoolander No. 2 nestal diváckým hitem uplynulého víkendu, vlastně nechtěně zapadá do celého Stillera sarkastického konceptu. 

O tom, že projekt má nějaký smysl, byla přesvědčena i spousta skutečných celebrit, které si přijely do krásných římských exteriérů zahrát samy sebe a dokázat svůj smysl pro humor. Vedle Tommyho Hilfigera či Valentina (jsme přece ve světě módy!) si skvostné cameo - androgynního modela zvaného Vše - střihne i Benedict Cumberbatch. Představa, že na Zoolandera no. 2 vyrazí i hysterické fanynky obdivovaného „Sherlocka“, je ovšem možná tím nejvtipnějším na Stillerově filmu.

USA 2016, 102 minut
Režie: Ben Stiller
Scénář: Ben Stiller, Justin Theroux, Nicholas Stoller, John Hamburg
Kamera: Daniel Mindel
Hudba: Theodore Shapiro
Hrají (Ben Striller (Derek Zoolander), Owen Wilson (Jeníček), Penélope Cruzová (Valentina), Cyrus Arnold (Derek Jr.), Will Ferrell (Mugatu), Justin Theraux (Evil DJ), Sting (Sting), Kiefer Sutherland (Kiefer Sutherland), Benedict Cumberbatch (Vše), Billy Zane (Billy Zane), Valentino, Justin Bieber, Susan Sarandonová, John Malkovich, Tommy Hilfiger, Anna Wintourová, Lenny Kravitz
Premiéra: 18. 2. 2016 

1 komentář:

  1. "Zoolander No. 2 je tak strašná blbina a současně rozmyslný, stylový kousek." Tuto větu nemohu než podepsat. Dlouho jsem se tak nenasmál, o to víc, že v onom byznysu momentálně částečně pracuji :-)

    OdpovědětVymazat