Prohledat tento blog

pondělí 20. února 2012

Válka filmových kritiků

V rámci jedné z pomíjivých hříček začala po facebooku kolovat koláž o situaci studenta filmové vědy (viz obrázek vlevo). Sen o budoucnosti v ní ztělesňuje filmový kritik Kamil Fila. Což je docela pěkný komentář k "válce kritiků", kterou spustila Kamilova recenze nového českého filmu Signál (na jeho domovském serveru aktualne.cz ji najdete tady). Kolega Jaroslav Sedláček na tento text odpověděl na svém domovském serveru kinobox.cz takhle. Samozřejmě nejde o nový film Tomáše Řehořka, ale o otázky kolem pozice českého filmového kritika. Jak Jarda správně uvádí, jde o rozšíření stávajícího kontextu - totiž faktu, že vznik Cen české filmové kritiky upozornil na existenci filmové kritiky. Logicky s tím souvisejí staré dobré otázky týkající se toho, jak by tohle povolání (nebo poslání?) mělo v dnešním malém českém rybníčku vypadat .

Velmi ráda bych k této šarvátce (která, jak znám vášnivého diskutéra Kamila, bude mít ještě nějaké pokračování) hned teď něco dodala, ale nemám v této chvíli bohužel čas. Nemajíc domovský server, musím se totiž pokusit vydělat dnes nějaké peníze (a charitativním blogováním to v mém případě nejde). Možná mi pár minut zbude odpoledne a něco sem připíšu...Tohle je možná taky praktická ukázka pozice filmového kritika.


4 komentáře:

  1. Pokud jde opravdu o VÁLKU, pak doufám, že budou padlí a zranění na obou stranách, že se budou popravovat dezertéři, že se bude vyhlašovat stanné právo... Obávám se ale, že to nenastane. Nikdo nevyjde s "vlajkou pravdy" do ulic a vše se zas odbude jen v nějaké vyprsené diskusi; "filmových publicistů" opět neubyde! Tak snad příště...!>)

    EGOD

    OdpovědětVymazat
  2. Zapomněl jste na mrtvé koně, kteří budou bolestně ržát pod potrhanými prapory vlajícími v ranním rozbřesku. Ale ano, máte pravdu, přecenila jsem to - ale bylo by to fajn a já bych se dobrovolně přihlásila aspoň do polní nemocnice. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Myslím si, že pan Sedláček to s tou "smířlivostí" dost přehání. Pokud nebudou kritici své názory vyjadřovat upřímně a na rovinu (třebas tvrdě), ale spíš smířlivě a vyváženě (objektivně), tak mezi čtenářstvem převládne fanklub Mirky Spáčilové. To, že pan Sedláček vytáhl argument "...ve čtyřiadvaceti letech má za sebou čtyři celovečerní filmy!!! Který jiný český režisér to dokázal?" spíš ukazuje, že se snaží na Tomáši Řehořkovi najít něco pozitivního za každou cenu - nebo ten blábol o sebevraždě, což mě při Filově výzvě k "zabalení" ani nenapadlo. Mimochodem, až Tomáš Magnusek ve třiceti natočí Bastardy 7, taky to bude důvod k obdivu?

    OdpovědětVymazat
  4. Jannovak: Ano, nechápu to s tou "objektivitou", které se dovolává Jaroslav Sedláček (nebo v naší týdenní facebookové půtce producent Vejdělkových filmů a Řehořkova Signálu Tomáš Hoffman). Je to asi nějaké interní zaklínadlo, do něhož jsem nebyla zasvěcena. Jde o tvůrci vítanou alternativu k vlastnímu kritikovu hodnocení - "objektivní" rovná se "vyvážený" - tedy bez jakýchkoli ostrých, případně vůbec osobních tónů? Jako kritikem podepsaná varianta PR, která jen jinými slovy informuje a chválí? Působí na mne navíc zvláštně, že "objektivní" kritiky se nikdo nedovolává, když je (jeho) film chválen.

    OdpovědětVymazat