Prohledat tento blog

pátek 28. března 2014

Přežijí jen milenci

V hororovém žánru se – pokud jde o upíry - v posledních desetiletích hodně modernizovalo: pijáci krve se pyšní asijským bojovým uměním (série Blade), svádějí akční bitvy s jinými nemrtvými plemeny (série Underworld) a milostně tokají ve stylu teenagerovských romancí (sága Twilight). Nebo si léčí anémii na obyčejném švédském sídlišti (Ať vejde ten pravý). Upíři se zkrátka přizpůsobují módním žánrovým trendům a vzdávají se svých starých, dobrých způsobů. To, co ubylo na strašidelnosti, přidává novým upírským filmům na diváckém zájmu. Obavy z česneku a stříbra už nejsou in a jako ochrana proti slunečnímu svitu stačí natřít sexy těla speciálním opalovacím krémem.

Nemrtví hrdinové nového filmu Jima Jarmusche s chutným názvem Přežijí jen milenci jsou naopak konzervativní až hrůza: chodí poctivě spát s úsvitem, lpějí na minulosti a udržují si statut výlučnosti ve světě lidí, kterým přehlíživě přezdívají zombie. Pro romanticky rozervaného upíra Adama neexistuje jiná barva než černá a jiný výraz než pochmurný. Ve svém polorozpadlém domě na okraji „města duchů“ Detroitu, který vylidnil krach místních automobilek, se věnuje poslechu klasického rocku z vinylu a sběru starožitných elektrických kytar.

Z truchlivých myšlenek na sebevraždu Adama vyruší až jeho věčná družka Eva, se kterou se rozchází a zase dává dohromady už pěkných pár staletí. Dokonalé soužití věčných milenců (která se dá ovšem vnímat také jako letargická rutina) pak naruší Evina nevychovaná, divoká a nenažraná mladší sestra Ava. Zdá se, že konec starých časů je nevyhnutelný - a nezbývá než si zapnout sto let starý župan ke krku a vznešeně zemřít...

Upířina ve stylu klasika amerického nezávislého filmu Jima Jarmusche ovšem naštěstí disponuje také černým humorem. Nostalgickou podívanou povyšuje na filmovou meditaci pro starší a pokročilé třeba scéna, v níž se dvojka upírů pokouší likvidovat mrtvolu zabalenou do starého koberce.

Paměť ve světě bez souvislostí

Příběh „prvních manželů“ Adama a Evy poskytuje řadu důkazů o tom, že Jim Jarmusch ve svých jednašedesáti letech dokáže své fanoušky stále ještě překvapovat. K žánrovým standardům se ovšem král americké nezávislé scény vyjadřoval osobitě odjakživa. Ve svém novém filmu stylově navazuje i na svůj předposlední snímek, Hranice ovládání (2009), naštěstí se však obejde bez jeho samolibé odtažitosti. Místo klasického děje i tentokrát nabízí vyprávění rozvíjené v uhrančivě pomalém rytmu, jež v souladu s Adamovým zaměřením připomíná hudební skladbu.

Stejně jako v případě westernu Mrtvý muž (1995), i ve filmu Přežijí jen milenci Jarmusch nabízí svéráznou vizi „života po konci světa“. Dvojice upírských hrdinů se dobrovolně odsoudila k izolaci připomínající zásvětí. V podání Toma Hiddlestonea (Loki ze série Avengers) a Tildy Swintonové (která se objevila už v režisérových filmech Zlomené květiny a Hranice ovládání) připomíná zestárlé rockové hvězdy, kterým nezbývá než ultrakonzervativně lpět na svých výstřednostech. Vše se však nakonec točí jen kolem životodárné „drogy“ – krve. Tu si dvojice - aby se bránila kontaminaci a nešpinila vraždou – pokoutně obstarává ze zdravotně nezávadných nemocničních zásob.

Do sebe zahleděná dekadence však nakonec nalezne cestu k životadárným kořenům i k vlastní budoucnosti. I dnes totiž existují dobré kapely čekající na objevení i pěkné, mladé krky! Jarmusch tak v rámci upírské story vypráví o generační výměně, což je téma, které ho nikdy předtím nezajímalo. Adam a Eva jsou příslušníky etablované, stárnoucí střední generace, která se v nové éře efemérních zážitků přiklání ke ztracenému světu s historií a pamětí. Ten reprezentuje i starý, „viktoriánský“ upír Christopher Marlowe v podání Johna Hurta.

Jarmusch má ovšem pochopení i pro nesnesitelnou Avu, která nejspíš dělá totéž, co kdysi její starší sestra. Ve svých filmech dával vždycky přednost spíš ztraceným, nečistokrevným outsiderům jejího typu, své hrdiny však líčí s bezvýhradnými sympatiemi, které mohou diváka až obtěžovat. Výlučnost Adama a Evy je patetická a náleží ceněnému světu minulosti. Adam je zjemnělým znalcem věd a umění, který významně ovlivnil kulturní historii lidstva – a kromě toho, že si vynucuje sympatie jako každý příslušník ohroženého druhu, může režisérovým fanouškům připomínat samotného Jarmusche. Ten si na autobiografické motivy nepotrpí, do Adama však promítá své osobní záliby. A hrdinův vztahu s Evou zrcadlí režisérovo letité soužití s jeho životní partnerkou Sarou Driverovou.

Možná je tenhle upírský film pojatý jako úvaha o krizi světa, jenž se v touze po omlazení vzdal souvislostí, hodnot i paměti. A možná je reflexí pomalé, neodvratné apokalypsy, kterou v životě dávného režisérského rebela představuje smrt. To už posoudíte sami.

Only Lovers Left Alive
Něm. / USA / VB / Fr. 2013, 123 minut
Scénář a režie: Jim Jarmusch
Kamera: Yorick Le Saux
Hudba: Jozef van Wissem
Hrají: Tom Hiddleston (Adam), Tilda Swintonová (Eva), Mia Wasikowská (Ava), John Hurt (Marlowe), Anton Yelchin (Ian), Jeffrey Wright (doktor Watson)
Premiéra: 27. 3. 2014

(Tenhle text jsem napsala do Lidových novin. Za možnost uveřejnit ho i zde na blogu děkuji.)

3 komentáře:

  1. Teda... navštívila jsem hodně blogů různých typů. Lidi je dobrovolně vytváří ve svém volném čase, stráví nad nimi daleko více hodin, mají je mnohem vychytanější, ale nikde jsem se nedočetla, že by někdo chtěl příspěvek. Vskutku originální.

    OdpovědětVymazat
  2. Předpokládám, že váš komentář je apríl. Nejčtenější blog o filmu - Fffilm - existuje jen díky příspěvkům čtenářů. František Fuka by ho jinak vůbec nepsal.

    http://www.fffilm.name/p/ffffriends.html

    Franta v tomto textu pěkně shrnul všechny argumenty svědčící pro příspěvky čtenářů.

    Pokud si dobře vzpomínám, v příspěvky věří i Radomír Kokeš, který píše nejlepší cinefilský blog v Čechách:

    http://douglaskokes.blogspot.cz/

    Pokud jde o trávení času nad blogem, opravdu na něj v poslední době nejsem moc dobrá. Musím se něčím taky živit. :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Pokud mi muze anonym poradit nejake ceske blogy s filmovou tematikou lepsi kvality, nez je tento, rad je prozkoumam. diky

    OdpovědětVymazat