Prohledat tento blog

sobota 12. dubna 2014

Jak se z padesátky stát sedmdesátkou - Krrr!

Moje proměna z trapné padesátky v čilou sedmdesátku se odehraje jen na tři dny - jsem v Krnově na přehlídce 70mm filmů. Úžasná akce pro nás, perverty posedlé unikátním, zaniklým obrazový formátem, se tady koná už od roku 2006 a poprvé jsem na ní byla loni. Kino Mír s projekcí, zviditelňující moc pěkně skutečnost, že některé filmy jsou větší a širokoúhlejší než život, hostí od pátku do neděle lidi ochotné strávit na sedadle během tří dnů desítky hodin. Sedmdesátkové filmy totiž prakticky vždy disponují nadstandardní délkou. Včerejší popůlnoční Indiana Jones a poslední křížová výprava byl sice hitem letošního ročníku (a byl do programu přidán na poslední chvíli), s délkou pouhých 127 se ovšem řadí mezi krnovské trpaslíky.

Absolvovat všechno je úkol skoro nelidský, pokud chcete jíst a spát - proto jsem si včera vedle báječného Indyho dala jen jedinečně vyrudlou kopii divného britského muzikálu Chitty Chitty Bang Bang (kvůli večeři jen asi půlku - 70 minu) a válečné drama Chartúm (134 minut). Dneska na sobě hodlám spáchat dlouhou verzi Branaghova Hamleta (242 minut), Pád říše římské (188 minut) a Ryanovu dceru (187 minut). Doufám, že mi závidíte... a teď se jdu na to naobědvat.    

3 komentáře:

  1. Milá paní Prokopová, slyšel jsem vás předevčírem na Radio 1 - docela jsem se zhrozil, jak příšerně mluvíte. Za každým třetím slovem "jako", a "teda". Vy jste asi jazykové přípravě moc nedala, viďte?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milý pane Kremličko, za svůj nejpřirozenější projev považuji projev psaný. Jinak pro účinkování v pořadu Odvážné palce je - jak mi bylo řečeno - direktiva mluvit nespisovně, skákat kolegům do řeči a být maximálně "přirozený". Byla jsem z toho nervózní a tak jsem to zřejmě přehnala. Lidé, kteří mne znají, vám snad potvrdí, že ve skutečnosti naopak mluvím skoro vždy zcela spisovně. S plevelnými slůvky, která uvádíte, ovšem problém ve svých veřejných projevech mám. Proto jsem se také rozhodla na svých mediálních projevech "naživo" zapracovat.

      Vymazat
  2. Letos byly délky filmů docela nadstandartní zejména proto, že šlo ve všech případech o "nativní" 70mm filmy. Zvětšeninou z 35mm byl pouze Indiana Jones a proto byl také nejkratší:-) Což není úplně obvyklé, nativních 70mm bývalo zastoupeno podstatně méně. Jinak s přáteli jsme letos byli na festivalu už po páté od roku 2008. Indiho, Husary a reprízy jsme oželeli a tak jsme strávili na sedačkách jen asi 21 hodin :-)

    OdpovědětVymazat