Prohledat tento blog

středa 13. srpna 2014

Život bez iluzí ztrácí kouzlo - Kouzlo měsíčního svitu

Woody Allen v prosinci oslavil osmasedmdesátiny, statusu pracujícího důchodce se ovšem vzdát nehodlá. Svědčí o tom i nový film populárního amerického komediografa Kouzlo měsíčního svitu, který právě přichází do našich kin. Allen se udržuje v kondici ve stylu obstarožního milovníka tenisu: s železnou pravidelností vyšle každý rok do světa jeden nový, chytrý, neuspěchaný film. Loňský režisérův kousek - Jasmíniny slzy – nabízel publiku tragický příběh ženy posedlé iluzemi o vlastních kvalitách. Kouzlo měsíčního svitu ovšem patří k takovým oddechovým allenovkám, jako jsou Prokletí žlutozeleného škorpióna, Půlnoc v Paříži nebo Do Říma s láskou.

Autor, který ke svému filmu jako obvykle napsal i scénář, se znovu prezentuje jako milovník komediálních romancí i jako chronický nostalgik. Příběh odehrávající se v létě 1928 na jihu sladké Francie ovšem stvrzuje i autorovu poměrně novou zálibu ve „filmařském turismu“. Allen, který byl dlouhá léta nedílně spojovaný s rodným New Yorkem, v uplynulém desetiletí jako vypravěč pilně cestoval po Evropě: byl ve Španělsku (Vicki Cristina Barcelona), Francii (Půlnoc v Paříži) a Itálii (Do Říma s láskou), především však opakovaně navštěvoval Londýn (drama Match Point – Hra osudu, Sólokapr, Kasandřin sen). Kouzlo měsíčního svitu začíná – bez temných stínů rodícího se nacismu - v Berlíně, rychle se však přesouvá do luxusní vily na pobřeží Côte d'Azur. 

Do té si během svého evropského turné odskočí slavný anglický iluzionista Stanley Crawford, aby se zase jednou věnoval svému oblíbenému koníčku – odhalování falešných médií. Jeho kamarád z dětství a kolega Howard ho uvede do rodiny bohatých Američanů, Catledgeových. Ta podlehla kouzlu mladičké Američanky Sophie Bakerové. Zatímco pohledný dědic bankovního impéria Brice se pokouší srdce tajemné krásky dobýt hrou na ukulele, naivní matrona Grace hodlá investovat do nadace podporující Sophiiny duchovní aktivity. Rozumnější zbytek rodiny proto zoufale hledá někoho, kdo by dívku usvědčil z podvodných praktik.

Racionalistický skeptik Stanley vůbec nepochybuje o vítězství - ovšem jen do chvíle, než pohlédne krásné Sofii do očí. Spořádaný suchar, který se právě hodlal oženit s racionalistickou Olivií, začne proti své vůli podléhat tomu nejobyčejnějšímu kouzlu na světě – lásce.

Pýcha vs. předsudek

Stanley Crawford je dalším z řady allenovských „autobiografických“ hrdinů. Je to pohodlný, sarkastický skeptik žijící nudně poklidný život a ventilující své sny a touhy pod rouškou své profese. Mezi iluzionistickou smetánkou se Stanley etabloval pod uměleckým jménem Wei Ling Soo - a v masce ďábelského Číňana dokáže na jevišti nechat zmizet i slona. Jde ovšem jen o dobře provedený trik. Samotný život je podle depresivního čtenáře Nietzcheho pěkně hnusný, nemá smysl a navíc nevyhnutelně končí smrtí. Všechno ostatní jsou podle tohoto povýšeneckého snoba jen iluze, jimž podléhají jen hlupáci.

Více či méně sympatická postava racionalistického iluzionisty hrála důležitou roli už v jiných Allenových filmech: v oidipovském příběhu v Povídkách z New Yorku, ve Stínech a mlze, Sólokaprovi i Prokletí žlutozeleného škorpiona. Jejím prostřednictvím Allen tematizuje svou touhu po „nadpřirozeném“ řešení tíživého běhu všednodenního života. Zápletka Kouzla měsíčního svitu nakonec vyústí jinam než zmíněné filmy, i tentokrát se ovšem za zábavnou hrou skrývá tradiční spor mezi „pesimistickým“ rozumem a šalebně „optimistickým“ sněním. 

Také postava Sophie má předobrazy v jiných režisérových filmech: nevzdělaná, mazaná, povrchní, ale půvabná dívka plete hlavu allenovským intelektuálským hrdinům pravidelně. Woody Allen stárne, tyto postavy však zůstávají stále mladé. Role svůdkyně tentokrát připadla charismatické, pětadvacetileté Emmě Stoneové. „Allenovský“ part začal stárnoucí herec a režisér svěřovat mladším kolegům už od konce 90. let. Vynikajícímu Colinu Firthovi je sice už třiapadesát, žlučovitého, protivného Stanleyho však pojímá jako obzvláště roztomilou verzi svého emblematického hrdiny – pana Darcyho. 

Ve vtipné romanci, která by se mohla klidně jmenovat stejně jako austenovská seriálová adaptace Pýcha a předsudek, vedle přesných hereckých výkonů najdete vše, co obvykle tvoří allenovský iluzivní svět. Dialogy jsou vtipné, situace trefné, postavy zábavné... a celé tohle půvabně vybarvené retro (včetně obvyklých přepěkných lampiček) projasňuje jazzový soundtrack. 

Pokud máte rádi filmy Woodyho Allena, Kouzlo měsíčního svitu vás sice nepřekvapí, ale patrně vás potěší. Ještě pořád totiž platí, že divácký život bez ironických allenovských iluzí by ztratil něco ze svého kouzla.

P. S. České titulky s chybami ovšem nepotěší. 

(Tento text jsem napsala do Lidových novin - a za možnost uveřejnit ho i zde na blogu redakci děkuju.)

Magic in the Moonlight
USA 2014, 109 minut, titulky
Scénář a režie: Woody Allen
Kamera: Dariusz Khondji
Hrají: Colin Firth (Stanley), Emma Stoneová (Sophie), Eileen Atkinsová (teta Vanessa), Marcia Gay Hardenová (paní Bakerová), Jeremy Shamos (George), Hamish Linklater (Brice), Catherine McCormacková (Olivia)

Premiéra: 7. 8. 2014






1 komentář:

  1. Díky za sdílíte, opravdu se mi to líbí. Často jsem četl tyto informace, to mi pomáhá cítit se více relaxaci po práci.

    OdpovědětVymazat