Prohledat tento blog

středa 16. března 2016

34. Bergamo Film Meetig: Domácí péče a Zelenka

V sobotu skončil v lombardském Bergamu mezinárodní filmový festival, jehož pořadatelé se dlouhodobě věnují i českému filmu. O tom svědčí letošní úspěšná retrospektiva filmů Petra Zelenky i uvedení Domácí péče režiséra Slávka Horáka, které divácká porota přiřkla druhou cenu.

Ve dnech 5.–13. března se poklidné, elegantní město v podhůří Alp proměnilo v Mekku filmových fanoušků. Bergamo Film Meeting se konal už po třicáté čtvrté, stále si však udržuje původní koncept: hledá a vytváří vztahy mezi novými kinematografickými trendy a mezi styly, žánry a autory minulosti. Letos bylo v Bergamu v devíti dnech uvedeno sto čtyřicet filmů. Festivalový design reflektoval retrospektivu filmů francouzské herečky Anny Kariny. Godardova múza svou přítomností ozdobila druhou polovinu oblíbené akce. Diváci se mohli seznámit i s poetickým animovaným světem litevského režiséra Vladimira Leščiova. V sekci Europe. Now! byly uvedeny filmy maďarského klasika Miklóse Jancsóa, britského režiséra Shanea Meadowse, který je známý i díky MFF Karlovy Vary, nebo díla režisérky Jasmily Žbaničové.

„Naše publikum je různorodé, někteří diváci sem však jezdí pravidelně každý rok,“ vysvětluje festivalová dramaturgyně Fiammetta Girolaová. „Chceme ovšem přitáhnout nové, zvláště mladé publikum. Proto nabízíme rozmanitý program. Pokud někoho zaujmou Shane Meadows a Petr Zelenka, doufáme, že přijde i na retrospektivu Miklóse Jancsóa. A že se začne zajímat také o starší filmy a retrospektivy.“
(Text o Bergamu, kam jsem přijala milé pozvání, jsem napsala pro svou domovskou Revue, na jejíž stránce si ho můžete přečíst celý - tady.)  

Žádné komentáře:

Okomentovat