Prohledat tento blog

úterý 3. srpna 2010

Hollywoodská klasika z Magic Boxu

Společnost Magic Box se zřejmě rozhodla mne finančně zlikvidovat, protože ke 4. srpnu vrhá do prodeje na DVD čtrnáct klasických hollywoodských titulů, z nichž některé už mám, ale jiné nikoli - a prostě je mít musím. Seznam disků, jež jsou k mání po 299 korunách za kus (najdete ho třeba tady), nabízí potěšení, které nám už dneska "velcí" čeští distributoři DVD poskytují jen zřídka (vydávat staré americké filmy s českou titulkovou podporou je totiž co do zisku ryzí dobročinnost). Klasická produkce americké továrny na sny je v Čechách přitom stále ještě málo zažitá či dokonce neznámá (i když Česká televize se občas snaží pro ty, kteří snášejí dabing) - a přitom k ní většina současných filmařů neustále odkazuje.

Pokud si budete chtít svůj staromilský nákup přece jen poněkud zlevnit, pak kolekce filmů Pokušení (Desire, 1936, r. Frank Borzage), Anděl (Angel, 1937, r. Ernst Lubitsch), Kráska z Nového Orleánsu (Flame Of New Orleans, 1941, r. René Clair), Pittsburg (Pittsburgh, 1942, r. Lewis Seiler) a Zahraniční aféra (A Foreign Affair, 1948, r. Billy Wilder) nabízí  potěšení ze společnosti Marlene Dietrichové za pěkných 999 korun, ať bude počasí v srpnu jakékoli (a vlaštovky shromažďující se o měsíc dřív na drátech elektrického vedení za oknem mé pracovny nevěstí nic dobrého).

Pokud jde o možnost zakoupit si jednotlivé disky, nebudu váhat s Vládním prohlášením (State of the Union, 1948), protože skoro všechno, co režíroval Frank Capra, vyzývá i dneska k podívání - nemluvě o tom, že herecké partnerství Spencera Tracyho s Katharine Hepburnové stojí i v téhle méně známé a atypické "caprovce" za divácký hřích. Moc se těším taky na to, že si pořídím komedii Prestona Sturgese Sullivanovy cesty (Sullivan´s Travels, 1941), neboť je třeba ověřit, jestli slavná navlněná lokna Veronicy Lakeové v tomhle báječném filmu stále ještě drží, Příběh z Palm Beach (The Palm Beach Story, 1942) potvrzující, že na rozhodnutí provdat se za milionáře a vylepšit tak finanční situaci svého manželství není nikdy pozdě, a ironickou komedii Mocný McGinty (The Great McGinty, 1940) ukazující názorně, čeho všeho na společenském žebříčku může (alespoň v americkém žánrovém filmu) dosíci i ubohý bezdomovec... Mimochodem, co se týče Prestona Sturgese, z nějž tak rádi citují třeba bratři Coenové - jak je to dávno, co se upocení frekventanti Letní filmové školy šťastně brodili reprezentativním výběrem jeho filmů pod laskavě přísným, nadšeneckým a zasvěceným vedením filmového historika Věroslava Háby, který své lektorské úvody absolvoval (aspoň si to tak pamatuju) ve dvouřadém obleku?

4 komentáře:

  1. Jen kolekce nejlepšího hollywoodského režiséra všech dob, E. Wooda, zatím chybí.:-) My jsme si po Glenovi a Glendě (nebýt Oldřišky s Martinem, nenašli bychom odvahu to vidět) dali včera Plán 9 a hned vzápětí Burtonova Eda Wooda. Smát jsem se přestal až dneska vinou vrtačky u zubaře.

    OdpovědětVymazat
  2. Inu, Martine, s Edem Woodem máte výdrž - ono to vlastně není tak zábavné, jak to podle Burtonova filmu vypadá. Občas je to poněkud nudná podívaná... ale ty expresionistické záběry "bortícího se" krbu (je to myslím v Glenovi) mne straší dodnes. Doufám, že stejně tak bude zubař brzy zapomenut a zůstane jen čistý umělecký zážitek z Edova díla.

    OdpovědětVymazat
  3. A co pojistka smrti a Billyho W. ? Stojí za to , Já ji neviděla, ale filmy od něj mám ráda. Ještě kdyby bylo k mámí s českou podporou Ein,zwei,drei ...
    Zdraví
    Eva Součková

    OdpovědětVymazat
  4. No, samozřejmě jsou skvělé, ale už je doma nějakou dobu mám, tak o nich nepíšu... S Raz, dva, tři máte pravdu - je to jeden z mých nejoblíbenějších Wilderů, a zoufale mi chybí.

    OdpovědětVymazat