Prohledat tento blog

úterý 7. prosince 2010

Impérium - Mafie v Atlantic City: Scorseseho pilot


Velký boss a jeho chráněnec:
nováček vs. mentor
Pilotní díl nového amerického seriálu Impérium - Mafie v Atlantic City režíroval Martin Scorsese, který je také výkonným producentem tohoto prestižního projektu z produkce HBO. Během letošního září se seriál inspirovaný stejnojmennou knihou Nelsona Johnsona objevil ve „filmové knihovně“ HBO On Demand. Od ledna bude vysílán i v "normálním" programu české HBO. 


Nucky s gustem líčí protialkoholnímu
spolku své pohnuté dětství...
Gangsterský epos má dvanáct částí (a vzhledem k diváckému a kritickému úspěchu se nejspíš přelije do další seriálové řady). Odehrává se v době prohibice, ve 20. letech, v titulním městě a částečně s postavami, které mají své reálné předobrazy. Jak ovšem prohlašuje jeden z hlavních hrdinů vyprávění, gangster Nucky Johnson, "pravda nesmí zatarasit cestu dobrému příběhu." Nenechme se mást tím, že tuto pěknou větu Nucky v ústraní pronese vzápětí poté, co svým zchytralým pódiovým citovým výlevem oslnil a dojal dámský protialkoholní spolek. Muž, který se má úderem 1. ledna 1920 proměnit v jednoho z nejčilejších kšeftařů s čerstvě zakázaným alkoholem v USA, dozajista zaštiťuje i samotné tvůrce příběhu, který je vyprávěn sice s rozumně dostatečnou péčí o fakta, ale současně s vypravěčskou energií zajišťující diváckou pozornost. Pokud jde o hustotu hereckých talentů, výpravu či kostýmy, snese Impérium směle srovnání s kterýmkoli dobovým blockbusterem určeným pro kina.

Gangster Nucky Thompsom
je parádní rolí Stevea Buscemho
Ať už vás láká samotný žánr, téma, třpytivě evokovaná atmosféra doby či Steve Buscemi v roli elegantního, roztomilého zločince velkého formátu, který má zálibu v dobročinnosti i sebeironii, nejspíš nebudete svého diváckého času litovat: projekt jistí nejen osobnost Scorseseho coby nejúspěšnějšího současného filmaře věnujícího se tématu moderního zločinu, ale i věhlas Terence Wintera (Rodina Sopránů), který se ujal scénáře a výkonné produkce seriálu. Impérium  je dalším z řady promyšlených, inteligentních a ambiciózních projektů HBO typu Bratrstva neohrožených: potvrzuje navíc, že seriálový rozměr nabízí formáty poutavé i pro "velké" tvůrce typu Scorseseho.

Čestná a spravedlivá Margaret - žena
hodná Nuckyho světlé stránky
Od seriálu můžeme očekávat rozmáchlou románovou strukturu. Pokud se ale podíváme na Scorseseho pilot (který je poněkud delší než následující díly režírované jinými tvůrci), oceníme rukopisnou "filmovost", jež proniká do "neosobního" televizního formátu (i když ceněný režisér nepracoval se svými pravidelnými spolupracovníky, především se střihačkou Thelmou Schoonmakerovou). Vzhledem k tomu, jak cizelovaná, osobní a rafinovaná je Scorseseho filmařská práce, ovšem startovní díl Impéria vyhlíží jako velmi klasická práce. Vzhledem k tomu, že Scorsese (který 17. listopadu oslavil osmašedesátiny!) právě s klasickými prvky rád experimentuje (o čemž podává přesvědčivý důkaz jeho zatím poslední dílo, Prokletý ostrov), ale úvod Impéria do jeho díla dobře zapadá. Scénu odehrávající se během boxerského mače trpaslíků tedy rozhodně nelze brát jako ironickou připomínku daného "malého" televizního formátu, který se nemůže rovnat "velké" podívané typu Zuřícího býka.

Muži zákona: nepijí alkohol 
Povinnost exponovat téma, žánr a časoprostor a představit a provázat  důležité postavy Scorsesemu umožňuje rozehrát první dějství jako další ze svých příběhů o světě nakaženém zlem, který je pro něj ovšem vždycky morálně ambivalentním prostorem: jeho obyvatelé - na obou stranách zákona - jsou neustále pokoušeni k dobru a strháváni k tomu, aby porušovali všechny druhy psaných i nepsaných zákonů. Je zjevné, že Nucky, za kterého praktickou špinavou práci vykonává jeho bratr Eli, takže si sám většinou nemusí špinit kozinkové rukavičky, je hned na počátku ohrožen ze dvou stran: nemůže nemít slabost pro svého mladého chráněnce Jimmyho Darmodyho (Michael Pitt), zmítaného mezi touhou dokázat něco ve světě zločinu a tlakem ze strany FBI. A nedokáže odolat tomu, co pro něj ztělesňuje hezká, normální, hodná a totálně počestná Margaret (Kelly Macdonaldová). Zatímco Jimmy - kdyby byl poslušný - by mohl být něčím jako Nuckyho dospělým synem, Margaret by stárnoucímu, ovdovělému gangsterovi mohla dát jeho vlastního, vytouženého potomka a bezpečné rodinné zázemí. Kdyby ovšem byla poslušná - a to nejspíš nebude, i když něžné city mezi ní a Nuckym jsou v první části seriálu teprve ve stádiu nesmělého rozpuku.

Jak se bude vyvíjet Nuckyho postava? 
Vztah mezi Jimmym a Nuckym je zjevně vztahem mezi odrodilým žákem a zločinným otcovským mentorem, který může mít u Scorseseho až satanský rozměr (tak jako v Ganzích New Yorku nebo Skryté identitě) - a bude jistě zábavné sledovat, jestli se i v díle, jež není ryze scorseseovské, vyvine podobně (tedy jestli se z Jimmyho stane špeh FBI v gangsterských řadách). Pokud jde o postavu mladého hrdiny, který diváka zavádí do světa zločinu, podobnost mezi stylizací Michaela Pitta a vzhledem režisérova oblíbeného spolupracovníka Leonarda DiCapriem mimochodem bije do očí.

Svět zločinu je tu pojat jako "válka světů", přičemž převaha "našich" hrdinů obývá titulní Atlantic City. Nepřehlédnutelně silně je zastoupeno i Chicago (kde se z bezvýznamného šoféra začíná ve vlivného zločince vybarvovat jistý Al Capone) a New York (odkud s Nuckym přijíždí jednat sebevědomý a nebezpečný Arnold Rothstein v podání coenovského "seriózního muže" Michaela Stuhlbarga). Příležitost charakterizovat jednotlivé gangsterské "světy" byla pro režiséra nejspíš dost zajímavá: jeho domovský New York se na počátku 20. let nachází ve stadiu úpadku a svůj pohled rodilého Newyorčana tentokrát posunul na jih: Atlantic City je sídlem aristokraticky působící, oslnivé dekadence Starého světa ztělesněné Nuckym - a energii změnit staré pořádky (nebo jim podlehnout) vyzařuje právě Jimmy.

Karty jsou každopádně rozdány pro velkou hru: uvidíme, co z toho bude.
          
Boardwalk Empire - pilotní díl dvanáctidílného seriálu
USA 2010, 73 minut
Režie: Martin Scorsese
Scénář: Terence Winter (podle knihy Nelsona Johnsona)
Kamera: Stuart Dryburgh
Hrají: Steve Buscemi (Enoch 'Nucky' Thompson), Michael Pitt (Jimmy Darmody), Kelly Macdonaldová (Margaret Schroederová), Michael Shannon (agent Van Alden), Shea Whigham (Eli Thompson), Michael Stuhlbarg (Arnold Rothstein), Stephen Graham (Al Capone)
Premiéra: leden 2011 (HBO)

1 komentář:

  1. Dobrý den,
    asi jsem hloupej, ale nedokázal jsem na Vašich stánkách najít na Vás žádné spojení. Takže takhle: neměla byste chuť občas napsat něco o filmech pro týdeník EURO? Kdyžtak mi dejte vědět na tomas.pohanka@euro.cz. A mějte se hezky.

    Tomáš

    OdpovědětVymazat