Prohledat tento blog

pondělí 5. května 2014

Divergence: potterovský hamburger s futuristickým designem

Mladistvá hrdinka nové sci-fi Divergence ve vojenském výcvikovém středisku poprvé v životě ochutná hamburger. Beatrice se totiž narodila jako příslušnice společenské kasty Odevzdaných, která vyznává pokoru, pomoc druhým a vařenou mrkev. O tom, jestli Beatrici zachutnala masitá strava kasty vojáků a policistů – Neohrožených -, se ovšem ve filmu režiséra Neila Burgera už nic nedozvíte.

Na film, který vychází z románového bestselleru Veronicy Rothové, nicméně daná kulinářská situace docela sedí. Hamburgery jsou pro energické a divoké Neohrožené banální součástí jídelníčku, pro vegetariánskou novicku však mohou být zvláštní a výživné. Také Divergence může působit na zkušenějšího diváka jako bezostyšně semletý mix nejrůznějších motivů a postupů, vykradených z Harryho Pottera, Hunger Games a Enderovy hry (a možná i ze Ságy Twilight). Pro dvanácti- třináctiletého diváka (vzhledem k jeho omezeným zkušenostem) ovšem Burgerův film může představovat docela slušnou zábavu - stejně jako knižní předlohy zmíněných filmů, které této skupině konzumentů adresovaly J. K. Rowlingová, Suzanne Collinsová a Stephenie Meyerová. Pokud je ovšem vaší oblíbenou filmovou sci-fi Verhoevenova Hvězdná pěchota, nemá asi cenu, abyste s touhle soft podívanou pro holky marnili čas.

Divergence nicméně dobře ukazuje, jak na sobě navzájem parazitují série tohoto typu – ať už knižní či filmové (a je mrzuté, že chytrý a drsný Ender Orsona Scotta Carda se dostal do stejné přihrádky jako dietní duchovní strava pro dospívající děvčata). S ohledem na cílovou skupinu je ovšem nesmysl Divergenci úplně zavrhnout - což však nic nemění na tom, že jde o jasný filmový fast food. 

Od nového filmu režiséra, který má za sebou i průměrný sci-fi thriller Všemocný (2011), nemá smysl očekávat originalitu. Divergence je produkt využívající všechno, co se už jednou osvědčilo a co kdykoli ochotně zhltnou věčně vyhladovělí diváčtí teenageři. Máme tady především sympatickou, dospívající hrdinku (Shailene Woodleyová se dokonce Jennifer Lawrenceové z Hunger Games i fyzicky podobá). Uťápnutá Beatrice se vlastním přičiněním z outsiderky vypracuje ve vyvolenou, která se se svými přáteli rozhodne překazit nekalé plány mocichtivé zlodušky (nečekaně nudná Kate Winsletová). Motiv zdevastované civilizace, která se pokouší sto let po ničivé třetí světové válce udržet nad vodou pomocí totalitního kastovního systému, ovšem ve vyprávění ustupuje hrdinčinu osobnímu příběhu. 

Beatrice neodpovídá normám a jako neovladatelná, „divergentní“ rebelka se stává pro vládnoucí systém nebezpečím. To, ani slibný motiv ve stylu „kdyby si Harry Potter vybral Zmijozel“, ovšem autoři filmu bohužel dál nerozvíjejí. Beatrice zůstane ušlechtilá a nakonec uvede svůj svět do pořádku. Navíc najde cestu k původně pohrdaným rodičům a bratrovi. Coby odměnu pak získá i lásku svého učitele - svalnatého fešáka přezdívaného Čtyřka (kterého hraje svalnatý fešák z akčňáku Underworld: Probuzení - Theo James). 

Zcela v "edukativním" stylu sci-fi a fantasy příběhů, jejichž nezletilí hrdinové si ještě musejí nějaký ten rok odkroutit ve školních lavicích, splývá představa „záchrany světa“ s (na jedničku splněným) školním úkolem. Divergence tak dobře zapadá mezi ty teenagerovské příběhy, které si uchovávají vzhledem k věku svého publik záměrnou, sterilní nevinnost, jejíž mantinely přesně stanovuje systém přístupnosti. Beatrice a její kamarádi tak do sebe brutálně buší v ringu, ale utrží maximálně decentní kapku krve ukapávající z nosu. Ve jménu viktoriánské cudnosti, která v takových příbězích působí vždycky trochu zvráceně, pak panenská Beatrice vyzve Čtyřku, aby si svlékl tričko a ukázal jí své tetování, ale pak zmrazí hrdinovu dychtivost (a divákovu zvědavost) nečekaným prohlášením, že „nechce nikam spěchat“. 

Takže Čtyřka spí na podlaze vedle Beatricina lože přinejmenším do příštího (masitějšího?) dílu. Spisovatelka Veronica Rothová totiž rozvinula Divergenci do podoby knižní trilogie, takže se s protagonisty filmu nevidíte naposled. A příště možná budete starší.

Divergent
USA 2014, 139 minut
Režie: Neil Burger
Scénář: Vanessa Taylorová, Evan Daugherty (podle románu Veronicy Rothové)
Kamera: Alwin H. Kuchler
Hudba: Junkie XL
Hrají: Shailene Woodleyová, Theo James, Miles Teller, Ray Stevenson, Kate Winsletová, Asley Juddová, Ansel Elgort, Maggie Q
Premiéra: 1. 5. 2014

2 komentáře:

  1. zajímavá recenze bezesporu, dotýkající se filmu z různých úhlů pohledu. přesto s Vámi ale musím nesouhlasit a ozvat se zde za ty „starší“ čtenáře - diváky. mohu Vás ubezpečit, že série Divergence v oblibě rozhodně nespadá do řad pouze „náctiletých“ diváků. je mi 25 let, a jelikož se v oblasti dystopické literatury (do které právě Divergence spadá) pohybuji již delší dobu a mám jich načteno opravdu dost na to, abych si je mohla dovolit adekvátně hodnotit, musím si stát za názorem, že právě Divergence je velmi originální, duchaplnou a opravdu propracovanou sérií.

    jistě - je to žánr dystopie + youg adult, takže je jasné, že prvky jako: mladá hrdinka, přátelství, láska, boj, dobrodružství, záchrana světa atd. v ní samozřejmě budou. tyto prvky totiž z psychologického hlediska patří k těm, které v tomto období mladé lidi zajímají nejvíce. jelikož ale vím o spoustě lidí, kteří jsou ještě starší než já a také si tento žánr oblíbili, neodsuzovala bych sérii ani tak.

    trochu mě zarazila tato věta: „Beatrice zůstane ušlechtilá a nakonec uvede svůj svět do pořádku“ - z pohledu prvního dílu knihy i filmu, Beatrice rozhodně svůj svět do pořádku neuvedla.
    „najde cestu k původně pohrdaným rodičům a bratrovi“ - opět: Beatrice v knize ani ve filmu svými rodiči rozhodně nepohrdala. právě NAOPAK. co se týče jejího bratra Caleba, tak tam je situace o něco složitější, ale těžko to tady rozebírat, jelikož se jejich vztah více odhalí až v následujícím dílu.

    dále narážíte na „viktoriánskou cudnost“ - opravdu jsem se musela smát. je tak těžké prostě vzít tuto scénu stylem, že Tris opravdu jen chtěla VIDĚT Tobiasovo tetování? :-) + dále - mám takový dojem, že v dnešní době, která je plná sexu, kterému se nekladou absolutně žádné hranice a normy, kde je zastáván názor typu „nemáš sex = nejsi in“ jsou PŘESNĚ TYTO knihy a filmy, kdy se hned hrdina s hrdinkou nevyspí, potřeba jako sůl!

    mladým lidem by se totiž mělo ukazovat, jak se svým sexuálním životem správně nakládat. a jak jinak, když kolem nás pluje čím dál více podobných filmů jako Nymfomanka a knih podobných 50 odstínům šedi? znovu: z psychologického hlediska mladí lidé a dospívající hledají své vzory, s nimiž by se mohli ztotožnit. je to běžná fáze vývoje a velmi často je to právě knižní hrdina (nebo filmový), který tuto roli „vzoru“ získá. proto si já osobně těchto filmů, kde sex není prioritou mládeže číslo 1 + je na něj pohlíženo jako na „věc“ která se neuskuteční hned, všude a kde s kým, opravdu vážím a oceňuji je.

    a ačkoliv je jasné, že dystopie obecně (Divergence, Hunger Games, Legenda, Loď mezi hvězdami, Roztříštěná, Nebe atd.) nesednou každému, opravdu bych je tak šmahem neodsuzovala, ale snažila se na ně podívat právě očima oněch cílových skupin, pro které jsou sepsány, zfilmovány.

    a když zde také uvádíte, že Divergence je vlastně „vykrádačka“ ostatních jiných žánrů, či přímo filmů, co pak jsou detektivky, kriminální romány atd.? hlavní body jsou vždy stejně: vrah + vražda + oběť (oběti) + vyšetřovatel (tým vyšetřovatelů) + odhalení vraha NEBO neodhalení vraha. naprosto stejný vzorec u bezpočtu filmů a knih. a hledá v tom někdo podobnost? neřekla bych.

    každopádně píšete velmi dobře a zajímavě. líbí se mi váš styl, i když se v názoru na film v této recenzi s Vámi rozcházím.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj, moc se omlouvám, že vás tu otravuju reklamou, ale není tu na to žádné vyhrazené místo, tak přispěju sem :)
    --------------------------------------------------------------------------------------
    Vítejte v New Yorku budoucnosti - městě čtyř frakcí, které krom nepokojů ohrožují i mnohá další nebezpečí za tolik důležitými hranicemi. Přijďte si zahrát do světa roku 2316, kde osud Vašich postav závisí pouze na Vás samotných. Bude Vaší frakcí Neohroženost, Upřímnost, Sečtělost, nebo Mírumilovnost? Vystavte své postavy neuvěřitelným okamžikům; Co byste udělali Vy, kdyby mohla jediná volba vše změnit?
    RPGNetwork.blog.cz - Inspirováno Filmovou a knižní trilogií "Divergence"
    --------------------------------------------------------------------------------------
    Blog je vhodný i pro naprosté začátečníky, tak se nebojte a pojďte si zkusit zahrát za někoho, kým byste chtěli být a zároveň si úctyhodně rozvinout psací schopnosti! Budeme se těšit.

    OdpovědětVymazat