Prohledat tento blog

čtvrtek 7. července 2016

Z Varů: Karlovarský festival bourá bariéry

MFF Karlovy Vary letos už od samého počátku potvrzuje pověst prestižní mezinárodní akce. Vedle filmových profesionálů, pro které je připraven bohatý a náročný pracovní program, si na své přijde i divácká veřejnost. V očích návštěvníků festival dělají hvězdy – a v tomto směru se pořadatelům letos skutečně daří. Nejen laureát varské „celoživotní“ ceny Willem Dafoe, ale i jeho britský kolega Jamie Dornan rozdávají fanouškům svou pozornost štědře. Vary prosvištěl francouzský herec Jean Reno, přijel Michael Shannon. Pro milovníky sexy mozků je největší lahůdkou scenárista a režisér Charlie Kaufman. Hvězdy - na rozdíl od většiny jiných festivalů a světa celebrit - ve Varech už tradičně nejsou v izolaci od fanoušků. Většinou se ve Varech cítí tak uvolněně, že se neskrývají za bariérou ochranky a rozdávají na kolonádě autogramy.   

Filmy, v nichž varské hvězdy hrají, lákají do kina často bez ohledu na svou uměleckou autenticitu. O historické válečné drama Anthropoid, ve kterém si Jamie Dornan zahrál parašutistu Kubiše, byl tak obrovský zájem. Filmu, na jehož produkci se podílel i výkonný ředitel festivalu Kryštof Mucha, se aplauduje, přestože z pohledu českého diváka mění atentát na Heydricha v naivně pojatou a vnitřně vyprázdněnou hollywoodskou vyprávěnku. Pořadatelé letos pokračují ve snaze otevřít festival maximálně pro „normální“ návštěvníky: kromě projekce ve Velkém sále určené pro zvané hosty se Anthropoid současně hrál i v dalších třech festivalových kinech. Alespoň částečně tak uspokojili hlad po filmu, který zatím nemá datum české kinopremiéry.

Vstřícné gesto odbourává elitářský charakter slavnostního zahájení. Festivalová dramaturgie dokazuje, že zapracovala na snížení počtu uváděných filmů a zvýšení počtu jejich projekcí. Návštěvníci tak mají větší šanci vidět všechno, co je zajímá. Další novinkou ve stejném duchu jsou tři projekce, ve kterých v neděli 10. července diváci mohou zhlédnout tituly oceněné předchozího dne. Festival tak oficiálně sice skončí už v sobotu, v neděli však poskytne příležitost jak návštěvníkům, kteří vítězné filmy v programu minuli, tak místním občanům, kterým divácké požitky blokují všednodenní pracovní povinnosti. 

„Demokratický“ charakter festivalu posiluje i letošní vizuál, který osvědčené Studio Najbrt opřelo o nepovedené fotografie. Záběry celebrit zakrývajících si tváře, které profesionální paparazzi vyřazují, vnášejí do třpytivého festivalového světa zdání protestu, chyby, normálnosti… Snahu překonávat bariéry MFF Karlovy Vary demonstruje i vstřícností k vozíčkářům, jejichž snadný přístup do festivalových kin je už řadu let samozřejmostí. Letošní novinkou je programová sekce Lidé odvedle, již festival připravil ve spolupráci se svým oficiálním partnerem – Nadací Sirius. Mezi šesticí filmů věnovaných tématu vozíčkářů nechybí tříoscarová hollywoodská klasika Návrat domů z roku 1978 či divácky populární tragikomedie Kurz negativního myšlení. Součástí neobvyklé sekce je i maďarský film Takoví normální vozíčkáři. Příběh dvou handicapovaných mladíků, kteří spolu s bývalým hasičem vytvoří gang nájemných vrahů, soutěží i v rámci sekce Na východ od Západu. 

(Tohle je informační text, jeden z prvních, kterým jsem napsala coby varská dopisovatelka deníku a webu E15. Za možnost uveřejnit ho i zde redakci děkuju.)

Žádné komentáře:

Okomentovat