Prohledat tento blog

čtvrtek 7. července 2016

Z Varů: Jean Reno aneb „Filmy při životě udržují diváci“

MFF Karlovy Vary v pondělí přivítal další mezinárodní hvězdu: Jean Reno ovšem festivalem jen profrčel. Odskočil ti totiž na jeden den z natáčení akčního filmu Dobrodruzi (Adventurers), který v Čechách realizuje čínský režisér Stephen Fung. O Dobrodruzích Reno mluvit nechtěl. Do Karlových Varů totiž přijel sám za sebe a nikoli jako propagátor snímku, jehož natáčení přinese Česku podle údajů Státního fondu kinematografie minimálně 200 miliónů korun. Film s nejúspěšnější hongkongskou hvězdou Andym Lauem v hlavní roli bude navíc reprezentovat spíš komerční stránku hercova talentu.

Jean Reno ovšem není jen hvězdou komediální série Návštěvníci či představitelem drsných, mlčenlivých zabijáků, jejichž prototypem je „čistič“ Viktor z kultovního thrilleru Brutální Nikita (1990). Na svém kontě má sedmašedesátiletý Francouz španělského původu i tři nominace na nejprestižnější cenu César. Je držitelem Evropské filmové ceny za mimořádný přínos světové kinematografii. Do Varů si Jean Reno přijel pro Cenu prezidenta festivalu. Tu z rukou Jiřího Bartošky převzal před večerní projekcí kultovního thrilleru Leon. Předtím stihl ještě pohovořit s Markem Ebenem v pořadu Na plovárně a setkat se na tiskové konferenci s novináři. Zatímco fanoušky Reno suverénně okouzluje svou vřelostí, na zástupce tisku působil nejdřív jen vážně a zdvořile. Nervozita z něj však posléze opadla. V uvolněné náladě nakonec imitoval i nedotknutelnou ikonu evropského uměleckého filmu – Michelangela Antonioniho. Reno s ním pracoval na povídkovém snímku Za mraky v roce 1995 - v době, kdy se už zestárlý mistr, ochrnutý po mrtvici, nemohl hýbat a špatně mluvil.

„Wim Wenders, který film spolurežíroval, mne napomínal: Vždyť je to Antonioni, co to děláš, nemůžeš se mu smát! Ale já jsem ho napodoboval a bavili jsme se tím společně,“ vzpomínal Reno, který během své kariéry spolupracoval s mnoha významnými režiséry. Patřili mezi ně i John Frankenhaimer (Ronin) nebo Ron Howard (Šifra mistra Leonarda). „Vedle Howarda byli nejbližší mému srdci Roberto Benigni a Sean Penn. Luca Bessona považuji především za přítele,“ vysvětloval Jean Reno. Před novináři ovšem zavzpomínal především právě na Bessona, který je klíčovou osobností jeho kariéry. Se svým krajanem natočil Reno tři čtyři filmy: minimalistickou postkatastrofickou sci-fi Poslední boj (1983) , filozofující potápěčské dobrodružství Magická hlubina (1988), feminní thriller Brutální Nikita (1990) a Leona (1994). Thriller o tichém zabijákovi, do jehož uzavřeného světa vkročí osiřelá holčička, herec osobně uvedl ve Velkém sále festivalového hotelu Thermal.


„Natalii Portmanové, která se mnou v Leonovi hrála, bylo tehdy třináct. Moc mne to s ní bavilo,“ vzpomínal Reno na dnešní hollywoodskou hvězdu, která se nedávno pustila i do režie. „Rychle pochopila, že nejde o hru, že se jedná o práci.“ Pokud jde o hereckou profesi, bere ji vážně a zodpovědně i sám Reno. Podíl na tom mají i jeho divadelní začátky, na které čas od času navazuje – nejnověji projektem na Broadwayi, na němž spolupracuje s Matthewem Broderickem. Pracovitost a skromnost, které provázely jeho začátky, doporučuje Jean Reno i adeptům hereckého řemesla. Nezapomíná však ani na důležitou roli těch, pro které jsou filmy natáčeny - diváků.

„Nebýt vás, nebyly by ani filmy, ani herci,“ vzdal Jean Reno hold aplaudujícímu karlovarskému publiku ve Velkém sále. „Děkuji vám, že se na filmy díváte, protože tak je udržujete při životě.“

(Tohle je text, který jsem napsala coby varská dopisovatelka deníku a webu E15. Za možnost uveřejnit ho i zde redakci děkuju.)

2 komentáře: