Prohledat tento blog

pátek 29. července 2016

Krotitelé duchů

Letní program kin je napěchovaný hollywoodskými tituly, které jsou součástí sérií nebo překlápějí do současných reálií starší filmy (nebo obojí současně). Nic nového pod sluncem: Kolektivní nejistotu v obdobích společenského ohrožení americká továrna na sny pravidelně kompenzovala sériovými produkty. Ty jaksi z podstaty poskytují divákům pocit bezpečí a kontinuity – a producentům navíc téměř vždy zaručují dobrý výdělek. Remake dvaatřicet let starých Krotitelů duchů tak přichází do kin ve zjevném kontextu.

Komedie o týmu parapsychologů bojujících v kulisách moderního New Yorku se zásvětními entitami se stala kasovním trhákem roku 1984. Je jedním z komerčně nejúspěšnějších titulů 80. let a i když kritickou veřejnost moc neoslovila, získala kultovní divácký statut. Krotitelé duchů se v roce 1989 dočkali pokračování, přičemž produkci a režii opět obstaral Ivan Reitman. Ten se nyní produkčně podílí i na nové verzi. Po premiérovém víkendu v domovských USA je ovšem jasné, že noví Krotitelé nebudou hitem. A za půl roku po nich pravděpodobně neštěkne ani pes.

Zmíněný „zjevný kontext“ se totiž tentokrát postavil proti samotnému dílku: řada fanoušků původního filmu vyjádřila svůj odpor už po zveřejnění traileru. Nápad vyměnit původní mužské protagonisty za ženský tým je příliš radikální - a obsazení komiček z televizní show Saturday Night Live není tak dobrým nápadem, jak se mohlo někdy zdát. Původní představitel hlavní role - Dan Aykroyd – byl s Johnem Belushim rovněž odchovancem zmíněné show, na Reitmanově filmu se však podílel i autorsky (přičemž jeho kolega Harold Ramis se v 90. letech profiloval jako mimořádně zajímavý scenárista).

Podobu nových Krotitelů však neurčují kamarádsky propojené herecké osobnosti, ale průměrná scenáristka Katie Dippoldová a režisérský rutinér Paul Feig. Ti mají na společném kontě především policejní komedii Drsňačky (2013), kde se objevila i představitelka hlavní „krotitelky“ Abby – Melissa McCarthyová. Ta ovšem nenachází oporu ve špatně napsané postavě, která nemá k dispozici celistvý příběh, ale spíš sled sitcomových situací.

Bez humoru a bez srdce

Pro českého diváka mají souvislosti s populární americkou televizní show pramalý význam. Tím víc ovšem může vnímat, že hlavní představitelky fungují ve filmu jako nesourodé sólistky. Oblíbenkyně režiséra Paula Feiga, Kristen Wiigová (komedie Ženy sobě), naplňuje uspokojivě (ale bez překvapení) roli upjaté, ambiciózní akademičky Erin. Ta po vyhazovu z univerzity najde smysl své ženské existence v krotitelském řádění s novými kamarádkami. Nejvýraznější osobností v hrdinské sestavě zůstává výstřední „zbrojířka“ Holtzmannová v podání Kate McKinnonové. Leslii Jonesové ztvárňující „černošku z ulice“ Patty se už v ultrakorektních USA dostalo kritiky kvůli naplňování rasového stereotypu.

Nejlepší postavou nových Krotitelů je sekretářka týmu, kterou je v rámci prohození genderových rolí mužný a pohledný, leč úplně pitomý Kevin. Mladíka, kterého roztouženým okem sleduje zvláště Erin, si s nadhledem zahrál představitel superhrdinů Chris Hemsworth (Thor). Milostného motivu, který zazněl v původním filmu prostřednictvím půvabné Dany v podání Sigourney Weaverové, se ovšem noví Krotitelé okázale vzdávají. 

Ve hře je tak parta samorostlých ženských singles, které jsou plně oddané nové profesi. Krotitelé duchů ovšem rezignují na vztahy obecně: skutečnost, že mezi Abby a Erin se obnovilo dávné pouto a tým stmeluje přátelství, nám tvůrci pouze oznamují. Přestože se hraje o hodně – o kamarádství a nakonec i o osud New Yorku napadeného duchy - chybějí emocionálně přesvědčivé situace, které by oživily předem dané a očekávané schéma.

Ve chvíli, kdy by snad mohlo dojít k nějaké hloubější interakci mezi postavami, se v duchu nezvykle vážně pojaté hororové akce objeví strašidlo, aby pozvracelo Erin kostýmek ektoplazmou. Triky jsou technicky dokonalé a některé detaily promyšlenější než v původním filmu, pohromadě však nové Krotitele drží hlavně zbožné přání jejich tvůrců, aby vznikl hit.

Humoru je však tu pomálu, a zůstává velmi krotký a korektní. Pokud něco někoho citově zasáhne, pak půjde nejspíš o pamětníky: Bill Murray, Dan Aykroyd a Sigourney Weaverová se totiž na plátně mihnou v malých, čestných roličkách. Film samotný je věnováni Haroldu Ramisovi, který prozíravě zemřel před dvěma lety. Což nám připomíná, že série Krotitelé duchů někdy přece jen měla srdce.

USA 2016, 117 minut
Režie: Paul Feig
Scénář: Katie Dippoldová, Paul Feig
Kamera: Robert D. Yeoman
Hudba: Theodore Shapiro 
Hrají: Kristen Wiigová (Erin), Melissa McCarthyová (Abby), Kate McKinnonová (Holtzmannová), Leslie Jonesová (Patty), Chris Hemsworth (Kevin), Bill Murray (Heiss), Andy Garcia (starosta), Dan Aykroyd (taxikář), Sigourney Weaverová (Gorinová)

(Tenhle text jsem napsala do Lidových novin. Za možnost uveřejnit ho i zde na blogu redakci děkuju.)

1 komentář:

  1. s Benjaminem bylo naprosto skvělé pracovat. byl velmi jasný, důkladný a trpělivý, když prováděl mou ženu a mě procesem půjčky. byl také velmi aktuální a tvrdě pracoval, aby se ujistil, že je vše připraveno jít před uzavřením půjčky. pan benjamin je úvěrový úředník spolupracující se skupinou investorů, kteří nám pomáhají získat prostředky na nákup našeho nového domu, můžete ho kontaktovat, pokud chcete získat půjčku za dostupnou nízkou sazbu 2 rio e-mailem. 247officedept@gmail.com nebo whatsapp chat: + 1-989-394-3740

    OdpovědětVymazat