Prohledat tento blog

středa 22. dubna 2009

F. X. Šalda by zíral

Objevila se první informace o možném (respektive pravděpodobném) přechodu časopisu Premiere na internet (rozhovor na toto téma s generálním ředitelem vydavatelství Hachette Filipacchi Bronislavem Kvasničkou vizte zde). Jak se zdá, přesměrování z unisexového ladění na spíše pánské, které vypudilo část dosavadní redakce Premiere, se příliš neosvědčilo.

Podle Kvasničky je důvodem opuštění drahého papírového formátu nemožnost sehnat pro filmově orientovaný časopis dostatek reklamy (s tou mají ale potíže v době krize všechny tiskoviny, ne?). Zvláště prý s Premiere odmítají spolupracovat ti nejlogičtější inzerenti - čeští filmoví distributoři, kteří tvrdí, že se o jejich titulech v těchto časopisech přece stejně psát musí. (Jinde je praxe dávat filmové reklamy do filmových tiskovin běžná, na což upozorňuje i Kvasnička.)

A to se tedy čeští distributoři zatraceně mýlí! Zaplať, tlusťochu - a tvůj tříhodinový dokument o ženské obřízce v Nigérii, který uvádíš do kin v jedné kopii (případně spíš na jednom DVD) dostane v rámci našeho časopisu víc než jen obvyklou chabou půlstranu někde vzadu: zaskví se jako hlavní materiál čísla na šesti tiskových stranách a doplní ho rozhovor s režisérem nebo velký tématický článek o ženské obřízce ve filmu. A pokud současně pěkně mastně nezaplatí distributor Star Treku (zdravím Bontonfilm!), šoupneme textík novém filmovém dobrodružství posádky Enterprise na tu uvolněnou půlstranu. Ono už to stejně s tím Star Trekem brzo nikoho nebude zajímat, protože lidská noha vkročila už úplně všude.

Nepodplacená (nepodplatitelná? :-)) mainstreamová média ovšem zpravidla fungují na základě selské úvahy, že Star Trek musí dostat svůj velký prostor, protože se předpokládá, že zajímá víc diváků než ženská obřízka. I kdyby se nakonec ukázalo, že nové dílo J. J. Abramse je hovadina a ten dokument oscarový skvost. (Což je velmi nepravděpodobné - sami to cítíte, že?)

Kupříkladu v Cinemě ale díky Ivě vždycky navíc fungoval i interní vkus redakce, který nám - pokud to jen trochu šlo - zabránil udělat věci, které nám jsou proti srsti. Zacu Efrone, vycházející teenagerovská hvězdo (a nebo taky ne), odpor k tvému vybělenému plastikovému úsměvu by asi hodně zkomplikoval tvou šanci zdobit novou obálku Cinemy!

Abych se vrátila k tématu, začíná se zdát, že jsme v Cinemě uvažovali celkem logicky, když jsme zvažovali možnost přechodu na internet. A bylo zřejmě dost nepředvídavé nechat se otrávit vyhazovem natolik, že jsme nedávno a zřejmě definitivně docela pustili z hlavy plán na pokračování původní redakce na internetu. Vězte některé objektivní důvody, možná to bude zajímavé: i velký "bohatý" server s vysokou návštěvností, pod kterými by musela taková czinema.cz fungovat, nechce zaměstnávat a tedy platit víc než jednoho redaktora - ostatní z pomyslného týmu by na web museli přispívat externě. To by se samozřejmě odrazilo na kvalitě případného internetového časopisu, protože jeden člověk samozřejmě nedokáže texty promýšlet a kombinovat zdaleka tak, jako brainstormingově fungující redakce. Navíc bychom si všichni (tedy s výjimkou "šéfredaktora") k tomuto externímu psaní museli najít jinou normální práci, která by nás živila, a do pomyslné Czinemy.cz přispívat z loajality a lásky. Což je hezké, ale našinec se z toho nenažere.

Honoráře placené na českém internetu jsou zpravidla mizerné (alespoň jsem zatím nenarazila na nikoho, kdo by mi byl ochoten dávat práci tak často a platit za ni alespoň tak průměrně, jako jsme to dělali ve vztahu k externistům v Cinemě - možná ale neznám ty správné servery). Na internet proto "externě" v drtivé většině píší lidé, kteří mají zdroj obživy jinde.

Pokud se týče finančního ohodnocení jako pragmatického základního kritéria cennosti práce, je tedy na českém trhu profese internetového filmového publicisty považována stále ještě v zásadě za "horší" než psaní do tištěných médií. Dokud se to nezmění (a to asi bude muset, jestli se budou papírové časopisy a noviny přesouvat na internet), prostě si tam většinou budete číst (až na výjimky) ještě odfláknutější a hloupější články než v tištěných médiích.

V článku o Premiere potěší zvláště strhující finále, ve kterém píše autorka Marie Frajtová (nojo, ženská - jak by tomu mohla rozumět?*) : "Časopisu Premiere na českém trhu konkuruje měsíčník Cinema, kterého se za cenu 100 Kč prodá kolem deseti tisíc výtisků, a grantové časopisy Film a doba a Cinepur. " (Doplnila jsem za autorku čárku za vloženou větou - v internetových médiích je totiž také výrazně horší úroveň češtiny než v psaných.)

To, že by se o nich vůbec mohlo psát jako o konkurenci mainstreamových časopisů, asi redakci Cinepuru lehce pobaví (nebo donutí k zamyšlení?? Kamile Filo! Viléme! Jarmilo!). Ale berte to spíš tak, že Marie Frajtová svůj textík potřebovala nějak zakončit - a na internetu se i v "odbornějších" textech hodně zjednodušuje.

* Rozhodla jsem se neodpustit si občas nějakou misogynskou poznámku. Když můžou chlapi, můžu já taky. (Viz můj včerejší příspěvek.)

4 komentáře:

  1. Internetova cinema by byla super, skoda ze czinema.cz je spis takove mrtve narozene decko. Treba jeste ozije?

    OdpovědětVymazat
  2. Soumrak filmových časopisů se blíží. Je to všechno hrozně smutné, protože dneska aby člověk psal jenom proto, že ho to baví, než proto že by se s tím měl uživit. Padla Cinema padla Premiere a co to bude příště. Webzinů zabývajících se filmem je spousty a očekávat, že projekt internetový časopis bude mít úspěch je spíše úsměvné nehledě na to, že o internetovou podobu svého časopisu zpřístupněnou za peníze se už konkrétně Premiere před x lety pokoušela a nakonec byl tento projekt v tichosti zameten pod koberec. Dneska, aby se pomalu vydávaly veškeré tiskoviny pokoutně a na toaletních papírech s minimem nákladů. Nic proti ale třeba takový Film a doba či Iluminace jdou jaksi mimo mě, tak alespoň, že tu zatím zůstává ten Cinepur. Marek

    OdpovědětVymazat
  3. Myslím, že nový filmový webzin by mohl být fajna mohl by mít úspěch, jen by se musel dělat výrazně profesionálněji, než se to dosud činí. Třeba to Premiere dokáže - celkem bych jim to přála!

    OdpovědětVymazat
  4. Alenko, prosím příště vybrat jinou fotku Zaca Efrona nebo se mi ta primabalerína ještě začne líbit ;-)

    OdpovědětVymazat