Prohledat tento blog

pátek 17. června 2011

Léto ve znamení sérií

Pozor na Harryho - už 14. července! 
V rámci marketingové strategie hollywoodských studií hraje nejdůležitější roli sezóna letních blockbusterů. Právě v měsících dovolených a prázdnin diváci vítají odpočinkové velkofilmy typu legendárního žralocího hitu Čelisti. Ten v roce 1975 položil základ dnešního boomu barvitých, vysokorozpočtových podívaných, které v létě pravidelně zaplavují kina. Na rozdíl od období před vánočními svátky, které je distributory rovněž považovány za lukrativní, jde ovšem o časový úsek zahrnující několik měsíců. Přestože ty správné prázdniny ještě nenastaly, jsme už skoro v polovině daného období - některé tituly se totiž vůči hlavním letním měsícům „předsazují“, a to klidně už v květnu (což je strategie, kterou uplatnila např. společnost Lucasfilm v souvislosti se sérií Indiana Jones nebo novou trilogií Star Wars). Letošní sezónu tak v USA zahájil už 6. května comicsový hit společnosti Paramount Thor. V Evropě včetně Čech, ale třeba i v Austrálii, měl snímke premiéru dokonce už na sklonku dubna.

Harry Přidat popisek
Nasazení blockbusteru na konkrétní, atraktivní termín studio považuje za klíčové, takže připomíná strategicky dobře promyšlěný, globální kobercový nálet: premiéru předchází masivní reklama a doprovází promyšlený merchandisig. Některé blockbustery bývají uvedeny prakticky současně všude v „civilizovaném“, tedy kinofikovaném světě (kam se po listopadu 1989 dostaly i Čechy, které už na novinky nemusejí čekat třeba celé roky). Tak postupuje třeba společnost Warner Bros. v souvislosti s netrpělivě očekávaným závěrem příběhů o mladistvém kouzelníkovi – fantasy Harry Potter a relikvie smrti. Ta si odbude slavnostní premiéru v Londýně 7. července a do 14. července zahltí kina všude po světě.Letní uvedení nové potterovky není ovšem úplně obvyklé: Warneři totiž původně sérii adaptací knížek J. K. Rowlingové směřovali do předvánočního času (jak ukazují první dva filmy v letech 2001 a 2002). Nápad natočit každý rok jeden realizačně náročný potterovský hit a nadělit ho divákům k Vánocům se ovšem ukázal být nad síly studia. Rozměrný děj sedmé knihy byl navíc nakonec rozdělen do dvou filmů: První část posledního Harryho si odbyla „tradiční“ zimní premiéru loni v listopadu, zatímco druhá  bude následovat příkladu třetího, pátého a šestého dílu a bude bojovat o místo na slunci s ostatním letošními letními hity.

Vězeň z Azkabanu: prví
"nedětský" Potter 
Na návštěvnost potterovek nemá zřejmě šíbování s termínem žádný zásadní vliv – sedm dílů série vydělalo Warnerům celkem přes dvě miliardy dolarů. Zatím nejlépe si díky podpoře natěšených čtenářů potterovských bestsellerů vedl první film, relativně nejhůř pak trojka, Harry Potter a vězeň z Azkabanu (2004). Tu ovšem mnozí fanoušci naopak považují za nejzdařilejší díl série.Vstup Harryho Pottera na půdu letních blockbusterů je logický i vzhledem k zálibě Hollywoodu ve vysokorozpočtových „letních“ sériích, jež viditelně narůstala právě v uplynulém desetiletí. Právě filmový Harry dnes naplňuje představu o typickém prázdninovém filmu jak oddechovým laděním, tak zaměřením na mladé publikum a formou atraktivní trikové podívané. Také díky novému Potterovi se letošní léto v kinech změní ve velkou, reprezentativní přehlídku způsobů, jakými Hollywood přistupuje k otázce série.

Opravdový od Marvela

Iron Man 
Premiéry velkých filmů jsou plánovány se značným předstihem: je totiž v zájmu všech studií, aby podobně zaměřené tituly nenasazovaly do kin současně a zbytečně si tak navzájem neukrajovaly zisk. Kupříkladu už dnes se předpokládá, že letní sezónu roku 2012 zahájí Avengers (Mstitelé). Příběhem o setkání skupiny superhrdinů z klasických comicsů vyvrcholí letitý plán společnosti Marvel, která se rozhodla uvést na plátna kin postavy ze svého kresleného universa postupně, v jednotlivých filmech, které se nakonec triumfálně propojí.

Thor 
Celou sérii uvedl v roce 2008 Iron Man s Robertem Downeym, Jr. v roli navenek cynického dědice průmyslového impéria, který v perfektně technicky vybavené létací zbroji hájí světový mír všude, kde je třeba. Iron Man vydělal víc než 318 milionů dolarů, což otevřelo cestu pokračování uvedenému do kin loni v květnu 2010 (jen s poněkud nižším ziskem). Na květen 2013 se do distribuce plánuje třetí díl. Vedle Iron Mana studio uvedlo na scénu dalšího z hrdinů týmu Avengers, zmutovaného vědec Bruce Bannera, který se podle potřeby dokáže změnit v zuřivého, zeleného obra. Neuvěřitelný Hulk měl premiéru v červenci 2008, a i když si nevedl podle očekávání (na tržbách přinesl „jen“ necelých 135 milionů dolarů), neodradil Marvel od původního plánu. Letos v květnu se ke svým předchůdcům připojil další comicsový hrdina, Thor. Příběh syna božského otce Odina, který je za svou zpupnost poslán na Zemi coby obyčejný smrtelník, v režii Kennetha Branagha spojuje severskou mytologii s „dospělou“ inteligencí a humorem.

Kapitán Amerika 
Dnes už je sice patrné, že Thor svými tržbami bude asi blíž spíš Neuvěřitelnému Hulkovi než oběma Iron Manům, společnost Marvel však pro letošek žhaví v ohni ještě jedno želízko. V červenci uvede do amerických kin dalšího a posledního superhrdinu z týmu, Stevea Roderse alias Kapitána Ameriku v podání Chrise Evanse. Ten superhrdinské schopnosti získal jako dobrovolník v americkém vojenském programu za 2. světové války. V amerických kinech  má film Captain America: První Avenger premiéru 22. července, v českých 4. srpna. Dá se při tom předpokládat, že renomovaný režisér Joe Johnston (který natočil např. Jurský park 3) divákům zajistí přinejmenším slušnou řemeslnou kvalitu snímku.

X-Men: první třída 
Filmová divize multimediální společnosti Marvel ovšem v rámci letošního léta nebude bodovat jen jednou: připravila totiž divákům i další část jiné dobře rozjeté série, inspirované svým kresleným seriálem. Akční sci-fi X-Men: První třída ovšem není pokračováním, ale už druhým prequelem úspěšné série o skupince nadlidsky disponovaných mutantů. Po trilogii, která diváky bavila v letech 2000-06, totiž přišel do kin snímek X-Men Origins: Wolverine (2009), líčící zrození jednoho z hlavních protagonistů v podání Hugha Jackmana.Čtyři příběhy o mutantech, kteří bojují o právo na existenci, v kinech utržily celkem 786 milionů dolarů. Nejvíc vydělal třetí a jednoznačně nejhloupější díl, jehož režií Brett Ratner zmarnil přechozí sofistikovanou práci Bryana Singera. Nový titul režíroval zajímavý Angličan Matthew Vaughn, a protože líčí začátky zmutovaných superhrdinů a jejich první akci v době Kubánské krize roku 1962, vystřídaly stárnoucí hvězdy v hlavních rolích atraktivní mladší herci. Do amerických a českých kin film přišel prakticky současně na začátku června, při odhadovaném rozpočtu 160 milionů dolarů však vydělal k dnešnímu dni vydělal jen něco přes 106 milionů (a dalších skoro 134 mimo USA). Vede si tak z X-menovské pětky zatím nejhůř, i když kvalitami se přibližuje vynikající dvojce.

Green Lantern 
Marvel ovšem není v oblasti comicsových adaptací jediným hráčem na letošním letním pískovisti: dnes (17. června) má v USA premiéru film společnosti DC Entertainment. Režisérem podívané o superhrdinech z kosmu Green Lantern je zkušený Martin Campbell, který své schopnosti osvědčil třeba při restartu bondovské série na počátku 90. let. Projekt zaštiťuje studio Warner Bros. (které příští léto hodlá převálcovat publikum také dalším dobrodružstvím Batmana, dalšího hrdiny z portfolia DC Comics, který je dlouhodobě nevídaně výnosným artiklem). Podle prvních reakcí je ovšem Green Lantern propadákem přirovnávaným dokonce k Shyamalanovu Poslednímu vládci větru. O tom, jak se k němu postaví diváci, ovšem budeme mít jasněji po prvním víkendu. U nás bude mít film premiéru 18. srpna.

Kovbojové a vetřelci  
Mezi comicsové filmy můžeme počítat i smělou kombinaci sci-fi a westernu Kovbojové a vetřelci s Harrisonem Fordem a bondovskou hvězdou Danielem Craigem. Snímek studia DreamWorks, který má v USA premiéru 29. července a u nás 28. srpna, se možná  novou sérii bude snažit rozjet. Natočil ho totiž zkušený a comicsově citlivý Jon Favreau, režisér obou Iron Manů a výkonný producent The Avengers. Mix vzpurných Apačů, drsných kovbojů a mimozemšťanů vypadá neústrojně jen navenek: diváci totiž na westernový revival mohou být už  celkem natěšení .

Piráti a jiné pouťové atrakce

Piráti počtvrté...
Další zasloužilou sérií, která letos v létě bojuje o přízeň publika, jsou Piráti z Karibiku. Čtvrtý díl s podtitulem Na vlnách podivna do kin vstoupil v druhé májové dekádě. Třídílný projekt, který inspirovala atrakce ze zábavního parku Walta Disneyho a který v kinech v letech 2003-07 vydělal před miliardu a čtvrt, se producenti rozhodli radikálně inovovat a parodické, sofistikovaně chaotické pojetí autora trilogie Gore Verbinského nahradila jednodušší koncepce, s níž se studio obrátilo na režiséra Roba Marshalla. Tvůrce šestioscarového muzikálu Chicago (2002) vytvořil s ohledem na uvádění filmu i ve formátu 3D přehledně organizovanou podívanou, která se nekonfliktním pojetím a důrazem na ženskou hrdinku pokouší oslovit i dětské a ženské publikum. Pirátská podívaná je ovšem výrazně banálnější a hloupější než předchozí díly – což by jí jako letnímu blockbusteru v podstatě mělo zaručit úspěšnost. Za první víkend promítání však film vydělal 90,1 milionů dolarů, což je sice víc než první díl, ale méně než předchozí dva. Nejúspěšnějším dílem série tak zůstává druhý díl s podtitulem Truhla mrtvého muže (135,6 milionu dolarů za první víkend). Je ovšem pravda, že v amerických kinech snímek s mamutím rozpočtem 250 milionů dolarů k dnešnímu datu zatím utržil jen přes 212 milionů, v zahraničí ovšem už vymámil divákům z kapes v přepočtu skoro 701 milionů dolarů. Také v Čechách si vede celkem dobře.

Auta 2
Zábavychtivý divák si v následujících měsících si naštěstí bude moct vybrat i jinou zábavu. Na politiku sérií vsadila i společnost DreamWorks s pokračováním úspěšného animovaného dobrodružství o dobráckém, energickém medvědovi (u nás měl Kung-fu Panda 2 premiéru 2. června). Přinejmenším v chytrosti a nápaditosti jej ovšem předpokládaně předčí pokračování úspěšného animovaného hitu Auta 2. Nostalgická retro komedie o mluvících autech, jejíž hrdinové se tentokrát zúčastní prestižního závodu Grand Prix, přinesla před pěti lety do pokladen kin přes 244 miliony dolarů. I tentokrát stojí za pokračováním prostřednictvím veleúspěšného studia Pixar společnost Disney. Na film se můžete těšit 28. července. Američané si ho ovšem užijí už o měsíc dřív.

Třetí Transformers
DreamWorks si v osobě výkonného producenta Stevena Spielberga ovšem víc než od animovaného medvěda slibuje od třetí části série Transformers. Režií hraného sci-fi dobrodružství inspirovaného hračkami společnosti Harsbro opět pověřila osvědčeného hitmakera Michaela Baye. První akční příběh mechanických superhrdinů z vesmíru z kapes diváků v roce 2007 vytáhl 319 milionů dolarů. A druhý díl ho o dva roky později ještě předčil (402 milionů). O tom, jak se povedla trojka, budeme mít jasněji po premiéře, která je u nás téměř shodně s USA 30. června.

Zrození planety opic 
Letošní letní blockbustery přejí pokračováním i z pohledu navenek „jedinečných“ projektů: výpravná sci-fi Zrození planety opic společnosti Twentieh Century Fox bude totiž zjevně tvrdším pokusem o nový restart legendární série, který před deseti lety zmarnil romantický hračičkář Tim Burton. (Premiéra v Čechách i v USA na začátku srpna.) Podobně se můžeme dívat i na remake legendárního fantasy dobrodružství Barbar Conan, jemuž v roce 1982 mužně dominoval Arnold Schwarzenegger. O úmyslu producentů zaujmout diváky i do budoucna svědčí skutečnost, že režií nového filmu inspirovaného knížkami Roberta E. Howarda pověřili Marcuse Nispela. Ten se už osvědčil jako specialista na restarty klasických hororových sérií (Texaský masakr motorovou pilou, Pátek třináctého). Z pohledného, řádně osvaleného seriálového herce Jasona Momoy má snímek udělat lukrativní filmovou hvězdu. O tom, jak se to povedlo, se budeme moct přesvědčit podobně jako američtí diváci 18. srpna.

Sezóna letních blockbusterů se totiž stejnou měrou opírá o úspěšnou hollywoodskou minulost jako hledí do světlé, výdělečné budoucnosti.

(Základ tohoto článku jsem napsala pro týdeník Euro, kde vyšel na začátku minulého týdne. Rozšířila a aktualizovala jsem text - doufám, že správně -. k dnešnímu datu. Za možnost uveřejnit článek i zde redakci Eura každopádně děkuji. A kolegovi Ondrovi Vosmíkovi se omlouvám za to, že jsem mu uzmula dávný slogan  "opravdový od Marvela" - nemohla jsem prostě odolat.) 



P.S 21. června.: Green Lantern si vskutku moc dobře nevede: film s odhadovaným rozpočtem 200 milionů dolarů vydělal za první víkend jen něco přes 53 milionů.

 

Žádné komentáře:

Okomentovat