Prohledat tento blog

čtvrtek 16. června 2011

Osobní poznámka ke stávce

Aktivita Martina Práška
Vím, že komentářů k dnešní stávce je všude dost a každý si dokáže sám vybrat takový, který ladí s jeho intimní morálkou i politickým přesvědčením. Přidám jen pár osobních pocitů. Tady na sídlišti Spořilov to po ránu vypadá poklidně, jako o letní neděli. O ulici dál, kde obyvatele trápí hluk autobusů, si (podle zpráv na internetu) lidi libují, že mají konečně chvíli klid. Pod mými okny po neblahé Spořilovské ulici však jezdí myslím ještě víc aut i těžkých kamionů než obvykle. To dnes ještě zhoršuje katastrofální "zdravotní" stav této lokality (koho to zajímá, může si dosyta počíst na stránkách Spořilovským novin). Bizarní je, že kvůli stávce pražský primátor zrušil dnešní dlouho ohlašovanou schůzku s občany na toto téma.

Metro Dejvická...
Měla bych být asi "naštvaná na ODS", protože Spořilov takhle zdevastovalo pragmatické rozhodnutí bývalého magistrátu. Svoje naštvání jsem si ale už dávno a neúčinně vybila. Pokud jde o dnešní stávku, podporuji vládu a její reformy, lituji, že můj prezident musel zrušit oslavu svých sedmdesátin a plně sympatizuji se spontánním, ale bohužel příliš rozptýleným občanským odporem proti stávkujícím. Pokud jde o tento odpor, je mi opravdu líto, že se nenašel nikdo, kdo by ho rychle zformuloval a především pak zformoval na jedno místo. Média (včetně těch veřejnoprávních) tak zase jednou mohou projevovat své "sociální" cítění a klidně takové roztříštěné akce nazývat jen happenigem (jako se to stalo třeba v souvislosti se sympatickou akcí v metru na Dejvické). Facebook jako jednotící "médium" nezafungoval, někdo mi jistě vysvětlí proč (např. mne napadá: ovládá ho generace, která se sice dokázala nedávno shodnout na pocitu, že se jí nelíbí Jiří Paroubek a ČSSD obecně, ale už nedohlédne tak daleko, aby za dnešní stávkou vycítila politické pozadí a manipulace téže strany).

"Happenig" pro zdraví: na kole do práce? 
Ale zpět k situaci "pod našima okny". Já dnes nijak cestovat nemusím, měla jsem naplánovanou pilnou práci a na tom nic neměním. Zkoušela jsem tady na blogu stávkovat minulou sobotu, ale nejspíš jste si toho ani nevšimli, i proto, že jsem dlouho nevydržela. Jasně, že šlo o žert, respektive ironickou, záměrně kontrastní reakci na oznámení odborářů (a vlastně jsem také vůbec nestávkovala, protože jsem celý víkend dokoukávala filmy a dopisovala texty kvůli katalogu MFF Karlovy Vary). Ale jaksi jsem se i tak styděla, takže jsem svou stávku rychle sbalila. Asi už vždycky zůstanu pravicově smýšlejícím asociálem s klapkami na očích. Navíc jsem si jistá, že i kdybych takhle stávkovala celý měsíc, nestalo by se vůbec nic, respektive čtenáři tohoto blogu by se prostě za zábavou přesunuli jinam. Na což není potřeba žádný dopravní prostředek.

P.S. 9.49: Na facebook dorazily fotky Jiřího Paroubka na demonstraci stávkujících...

4 komentáře:

  1. Paní Prokopová,
    opravdu podporujete vládu a její reformy? Tu vládu, v níž stále zůstává A. Vondra po kauze Promopro? Tu vládu, již sice opustil z korupce více než podezřelý ministr Drobil, ale pak se stal ideovým leaderem ODS (tím se tato quasi pravicová strana jednozačně definuje jako strana korupčníků)? Tu vládu, která vytvoří reformu důchodového systému, již nikdo z odborníků nechce? Tu vládu, která sice měla a má plná ústa boje s korupcí, ale pak se ukazuje být stejně prohnilou jako ty předchozí? Vldu, která bere peníze pečovatelským službám a potřebným lidem, přitom nechává milardy odtékat spřízněným pobratimstvům? Přiznávám, že tomuto opravdu nerozumím. Nebyl jsem a nejsem volič ČSSD, KSČM už vůbec ne. Od uzavření opoziční smlouvy jsem si jist jedním - z obou na ní participujících stran se staly pouze vyprázdněné ulity kryjící zlodějské gangstery. Technologie moci, to je jediné, oč jim jde, ideje jsou zapomenuty.
    Žijete v Praze, dovolte mi proto doporučit Vám cestu na sever Čech nebo Moravy, abyste viděla, jak se tam žije přičiněním našich skvělých politických stran. Navštivte okrajové nemocnice patřící Agelu (za který nepokrytě kope šedivý kojot Heger) a zapláčete - pokud máte oči a srdce.

    OdpovědětVymazat
  2. Asgaard: Oceňuji, že jste si dal práci se shromážděním argumentů, které se nyní používají proti této vládě, i s jejich emocionálním podbarvením či interpretací. Nejspíš si budete připadat jako vítěz v diskusi, když si nedám stejnou práci se sběrem nějakých protiargumentů. Nevidím však valného smyslu v takovém přetlačování, a rovnocennou variantu na „šedého kojota Hegera“ tedy bude asi muset vymyslet někdo jiný.  Ano, podporuji tuto vládu, protože jako občan nevidím jinou alternativu. A už vůbec nevidím smysl v podpoře včerejší stávky či stávek podobných, pokud budou následovat. Idealistka už nejsem, současnou profesionální politku vnímám jako svůj racionální kompromis ve vztahu k menšímu zlu. (Mimochodem už nejsem žádný věrný volič ODS, vkládám však naděje do budoucna ve Stranu svobodných občanů.)
    Pokud jde o Prahu, trávím tady už delší dobu každý týden asi méně času než v socdem. Středočeském kraji (Cerhenicko) a v naopak pravicovém Hronově. Nebo než v Brně. Jistou představu o situaci tedy snad mám.

    OdpovědětVymazat
  3. Milá paní Prokopová,
    nechci si připadat jako vítěz ani se s Vámi nehodlám přetlačovat, jen jsem vyjádřil údiv - podložený argumenty - nad tím, že podporujete tuto vládu a její pseudoreformy. Asi bychom se shodli v tom, že zadlužování státu není dlouhodobě udržitelné a je s ním nutno něco dělat. Ovšem nikdy nebudu moci souhlasit s tím, že se placení dluhu přesouvá na "záda" středně a nízkopříjmovým skupinám, čímž dochází k destrukci sociálního státu (jehož existenci umožňuje právě střední třída) a pozvolné restauraci kapitalismu laissez faire 19. století. O něco podobného vskutku zájem nemám. A zvedá se mi žaludek, když za těmito změnami vidím ministra Kalouska, který má skrze svého přítelíčka Hávu prsty v rozkrádání miliard na zakázkách ministerstva obrany (je veřejným tajemstvím, že toto ministerstvo bylo penězovodem pro KDU-ČSL) a nyní i v solárních elektrárnách a který chce rušit odvody firem do fondu, z něhož se platily pracovní úrazy, aniž by věděl, jak výpadek peněz nahradit; když si ministr zahraničí (notabene pyšnící se šlechtickým titulem) dovolí veřejně vzkázat nespokojeným lidem, ať drží hubu (a své koaliční partnery nazve paky); když ministr sociálních věcí chce prosadit - de facto proti duchu zákona - aby ti, kdo žádají o sociální dávky, na něž ze zákona mají právo, podepisovali čestná prohlášení, že jsou opravu "sociálně potřební"; když stejný ministr oklešťuje dávky ZTP a ztěžuje jim tak jejich již tak dost těžký život, o komplikacích, které vytváří nestátním neziskovým organizacím zabývajícím se pečovatelskou a ošetřovatelskou službou nemluvě; když ministr zdravotnictví veřejně prohlásí, že si vláda neuvědomila, že zvýšením DPH dojde k odčerpání peněz ze zdravotnictví a zvýšení deficitu jeho hospodaření; když se má zvýšit DPH na knihy a učebnice, ačkoliv to vůbec není nutné, jen Kalousek bude pořád mlít o nepřípustnosti výjimek (že v Anglii jsou tiskoviny od DPH osvobozeny, to je tomuto *** evidentně jedno, jako je mu jedno, že to zacvičí s rozpočty škol, jimž se rok od roku snižují finance na nákup knih a pomůcek, a bude to pro mnohé vydavatele učebnic likvidační).
    Víte, dlouho jsem si myslel, že horší vládu, než byla ta Paroubkova, mít nemůžeme. Bohužel dnes vidím, že ji máme. Vládu ignorantů a arogantních papalášů kryjících zloděje (kauza Čunek, justiční mafie, nyní vrchní státní zásupce Rampula a zametání politických kauz pod koberec, zveřejnění jména svědka v kauze Pandur atd.). To, o čem jsem psal, se dá lehce dohledat, a jen proto jsem se divil a stále divím, jak někdo může tuto konkrétní vládu a její kroky podporovat. To je vše.

    OdpovědětVymazat
  4. Já nyní myslím výhradně na to, že byste z blogu, který je téměř výhradně věnován filmu, nemusel dělat výstavku svých politických názorů. To je vše.

    OdpovědětVymazat