Prohledat tento blog

středa 20. května 2009

Návrat do Prahy

Na čtyři dny jsem se odsunula z Prahy a konečně jsem na venkově po čtyřech krušných měsících dopsala objednanou knížku o charismatu současných hereckých hvězd. Takže tedy patrně přece jenom nakonec vyjde v nakladatelství XYZ. Obálka a "lákavá" anotace s chybou (obojí jsem spatřila včera na nakladatelském webu poprvé v životě) vás jistě naplňuje tím nejhorším očekáváním - a mně taky. Upřímně řečeno jsem netušila, že v textu má být něco o jakémsi "Georgiem" Clooneym a nějaké "pikantnosti a skandály" ze života hvězd. Takže ty tam opravdu nejsou... asi se to bude blbě prodávat.

V neděli jsem fotila jesetera těsně předtím, než skončil na kmíně - takhle pěkně nevypadá ani ta mořská potvora v závěru Sladkého života, že? A dnes cestou na vlak jsem v dešti přistihla sousedovic koně a vyhlíželo to zase tak trochu jako záběr z filmu Andreje Tarkovského.

Příjezd do Prahy mne ovšem zase vrhl do reality: proletářská Libeň před poněkud bezvýznamnými eurovolbami, které se mají stát čímsi jako hlasováním o budoucnosti národa, mne sklátila billboardy všeho druhu.

Obzvlášť mne zaujal billboardek s ex-kosmonautem Vladimírem Remkem (komunisté) a pak anti-reklamní koláž ČSSD na adresu ODS (text dole"Dáte nám 5. června znovu svůj hlas?" považuji za poněkud nepřesný - existuje ještě někde možnost volit George Bushe? Jdu do toho!).

Jak trefně napsal Jiří Paroubek (v textu se zmiňuje i o ošklivém útoku Reflexu na svou těhotnou manželku): "ODS udala tón ve volební kampani nechutnými osobními útoky. Tato strana vůbec nepochopila, jak a proč se dělá negativní volební kampaň. A že nejúčinnější je se negativně vymezovat vůči soupeřovu programu. Ale kdo chce kam, pomozme mu tam."

I zdánlivě nevinné pouliční pohledy dýmají otevřenější či skrytější reklamou - on už i ten občan Havel zase začal vehementně přikulovat nejen v dokumentárním filmu.

Dnes a zítra budu mít ovšem trochu jiné starosti, než si nechat zvedat tlak a čekat, jestli mne nějaká politická strana konečně rozumně osloví: zítra v 18 začíná v galerii výtvarnice a manželky mého ctěného kolegy a duchovního otce Jana Folla, Ivany Follové, (Vodičkova 36) vernisáž korálkových cetek na filmová témata, jejichž výrobou si v posledních měsících zpříjemňuji život.

Asi tak měsíc tam budou šperky k vidění a koupi. Co nejdřív se vrátím i do svého dočasně opuštěného stánku ve chvalně známém internetovém obchodě. Což je možná dobrá zpráva i pro ty, kdož si stačili na mých skromných, poruchových výrobcích vybudovat závislost (že, milá Šárko H.?).

Na obrázku (foceno na našem venkovském prosluněném parapetu) jsou zachyceny náramky na téma filmů Martina Scorseseho.

3 komentáře:

  1. K závislosti se s radostí hlásím, léčit se odmítám :-) Náramky vypadají úžasně :-)
    Byla jsem v Praze v neděli na knižním veletrhu a pro změnu se skoro celou cestu na mně zubila z bilboardu paní Zubová a nebo mně strašili důchodci návratem ODS. I když Zubová jasně vítězila, je to jedna hrůza horší než druhá, bohužel :-(

    OdpovědětVymazat
  2. Pro upřesnění:
    to vítězství pí. Zubové bylo myšleno v množství bilboardů :-)

    OdpovědětVymazat
  3. jednostranný rozhovor Reflexu mi přijde jako sice drsný a černohumorný, ale při vší úctě k těhotné ženě ještě ne přes čáru - když někdo žije s Paroubkem, tak už musí něco vydržet...
    to nová kampaň Tvrdíka a spol už je jiná síla...
    nejlepší je však zdatný latiník Remek (per ardua ad astra)-člověk by si skoro nevšiml, že kope za komunisty...

    OdpovědětVymazat