Prohledat tento blog

pondělí 8. června 2009

Medard na krku

Euronoc (jak to včera v televizi děsivě nazval moderátor Václav Moravec) vyústila v euroránu (protože všechno už teď může mít předponu euro, že?). Musím se přiznat, že po těchto volbách (hloubat můžete pro začátek třeba tady) cítím jistou kratičkou úlevu... Něco jako unavené vydechnutí: alespoň je to za námi.

Radostně jsem si nad množstvím hlasů pro "svou" Stranu svobodných občanů nezařvala - nicméně subjekt, který vstupoval do voleb se zcela mizivou reklamou, sympaticky nepodporován žádnými záhadnými miliony odkudsi (kde asi na své zubení brala Olga Zubová?), dosáhl alespoň na finanční příspěvek náležející stranám, jež získaly víc než jedno procento hlasů. A jsem samozřejmě ráda, že nakonec netriumfoval Jiří Paroubek, i když okamžitě bojovně prohlásil, že tato prohra znamená výhru na podzim. Cítím se zkrátka nějaká utahaná, i když jsem si poprvé v životě dovolila vědomě "vyhodit" svůj hlas - respektive dát ho někomu, kdo zjevně neměl velkou šanci...

A protože už mne nedávno jeden čtenář nazval "jaklovkou", vlastně musím přiznat, že jsem si teď četla s větším zájmem než nějaké konkrétní rozbory tuhle podvratně realistickou poznámku.

Navzdory ní mne teď budou zajímat i komentáře k celkovým eurovýsledkům :-) (taky dobré slovo, že?), kterým to bude na cestě do našich médií trvat delší dobu. Jak se třeba postavit k tomu, že do europarlamentu se dostali i švédští piráti? (Pirate Bay s největší podporou mladých voličů-mužů získala 7,4 procenta hlasů a polepšila si tak významně oproti minulým volbám v roce 2006, kdy si vydobyla jen 0,6 procenta hlasů.) Jejich nabídky jsem vzhledem ke své technické neschopnosti zatím osobně nevyužila, čiperná aktivita takového bizarního politického uskupení mne však inspiruje k nápadu založit kupříkladu Stranu nepřátel mšic na růžích.

To bychom taky nějaké hlasy získali, že? A naše volební billboardy by vypadaly rozhodně vesele a pozitivně.

Jinak se nám překuluje Medard (jedna z příslušných pranostik hezky praví: "Na jakou notu Medard zahraje, na tu se bude celý měsíc tancovat"), přičemž jde podle vžitého odborného označení o součást evropského letního monzunového počasí (které končí - a to se podržte - až petrskými dešti v první srpnové dekádě!). Podle mého oblíbeného Velkého pranostikonu Zdeňka Vašků pršet na Medarda nutně nemusí (i když to dneska zase už na déšť vypadá), ale ten obvyklý západní vítr většinou skutečně vane... Snad mi odvane divnou náladu.

P.S. Nespokojencům, žádajícím si spíše psaní o filmu než o europolitice a europočasí, slibuju ještě dnes či zítra ráno zničující dlouhou verzi svého textu do Filmu a doby o Kaufmanově filmu Synecdoche, New York.

10 komentářů:

  1. Prosím, rozlišujme PirateBay a Piratpartiet, a nepodléhejme dojmu, že jejich program spočívá v "podpo[ře] bezplatné[ho] stahování hudby, filmů a počítačových her z Internetu", jak všichni bezmyšlenkovitě přebírají z ČTK. Anglická sekce jejich stránek dokáže rychle a stručně rozptýlit omyl, že se jedná o nějaké "bizarní" uskupení. Nechápu, jak se podobná hodnotící adjektiva mohou v souvislosti s nimi objevovat třeba i ve veřejnoprávní televizi.

    OdpovědětVymazat
  2. Nedá mi to se nezeptat: Film a doba opravdu vyšla? Letos? A jaké číslo? A dá se sehnat jinak než rezervací, pokud je člověk ze Zlínského kraje (do nedávna byla k sehnání v JEDINÉM stánku ve Zlíně, ale ten bohužel změnil majitele)? Děkuji za odpověď a omlouvám se za tu počáteční ironii, nedalo mi nerýpnout si do čtvrtletníku, který je občasník, resp. výjimečník (spíše pololetník, IMHO).

    OdpovědětVymazat
  3. Ale ona je tu ta politika vážně otravná. :-( Teda, kdyby byla komentovaná podobně fundovaně jako filmy, bylo by to super, ale když vy o té Pirátské straně evidentně nic nevíte a stejně mluvíte…

    Nešel by zařídit zvláštní RSS feed bez politických komentářů?

    OdpovědětVymazat
  4. Marek S.: Nejlépe je si FaD předpaltit, nepřijdete pak o žádné číslo... Jinak je možné nakupovat (i první letošní číslo) třeba ZDE.

    OdpovědětVymazat
  5. Já nejsem v redakci Filmu a doby... :-) tudíž na její jen velmi občasnou periodicitu nemám pražádný vliv. Neb jsem z Prahy, poctivě si to kupuju - když to tedy vyjde- v osvědčených Terryho ponožkách.

    O Pirátech nevím fakt moc nic - jen mne to kratičce zaujalo a tudíž jsem to zmínila, komentovat to jakkoli fundovaně jsem se neodvážila. Ráda se ale poučím! Jaký je tedy mezi PirateBay a Piratpartiet přesně rozdíl?
    Alenka

    OdpovědětVymazat
  6. Pokud se toho tedy neujme nikdo fundovanější:

    PirateBay - server, sloužící jako vyhledávač souborů sdílených pomocí protokolu BitTorrent (nejde jen o "nelegální" data, ačkoli z větší části ano). Právě jeho provozovatele vidíte, když se v televizi mluví o "švédském soudu s piráty", ačkoli přímo na serveru žádná nelegální data umístěna nejsou.

    Piratpartiet - politická strana, v zásadě s PirateBay spojená jen tím, že si do názvu také vetkla ono chytlavé "pirátství", za které se sdílení dat běžně označuje, a tím, že jí soud s PirateBay nepřímo vynesl mediální podporu a obří růst členské základny (přímo před volbami, to snad už vypadá na konspiraci:-)

    Většina výchozích postojů jim je samozřejmě společná, ale na rozdíl od provozovatelů PirateBay, kterým nejde o politické body, se Piratpartiet snaží o serióznější, méně anarchistický projev. Zkusil bych ty postoje shrnout následovně:

    - umělecká díla a informace obecně mají primárně vzdělávat, kultivovat a bavit, nikoli vydělávat peníze, a jejich svobodné šíření je tedy žádoucí
    - na umělcích se přiživují obrovské molochy,přivlastňující si bez kreativního vkladu většinu zisku
    - tyto molochy se nejsou schopny adaptovat na podmínky informační společnosti a stále hájí disfunkční a nespravedlivý model a své zisky z něj
    - stát přímo chrání jejich zájmy a neustále zvyšuje kontrolu nad občany a tím, jak používají Internet (právě to je ve Švédsku důležitý bod předvolební kampaně - proti příslušné legislativě neexistuje kromě Piratpartiet vážnější opozice)
    - copyright dosahuje nesmyslné délky (momentálně sedmdesát let po smrti autora) a brání tak přístupu k informacím a jejich využívání
    - podobně patentový sysém v oblasti softwaru nebo bioinženýrství zabraňuje širšímu výzkumu a využití konkrétních postupů a technik

    Z uvedeného je snad jasné, že nějaké "stahování filmů z Internetu" není ani tak povrchním, jako lživým shrnutím; ani ten copyright nechce Piratpartiet zrušit, pouze zkrátit na rozumnou délku a zároveň podpořit přímější a svobodnější šíření informací, jak od tvůrců ke konzumentům, tak mezi konzumenty navzájem, a to nikoli pouze v oblasti zábavy.

    Omlouvám se za tu grafomanii - sama jste si jistě schopna najít podrobnější a fundovanější informace, ale přišlo mi neslušné nezareagovat na přímou otázku.

    OdpovědětVymazat
  7. Corvex: Neomlouvejte se vůbec, fakt ráda se poučím a jistě to se mnou řada čtenářů sdílí. Takže děkuju!!! Zajímá mne ale teď spíš, jestli podle vašeho názoru a zkušeností jde o dvě naprosto nespojité organizace, které jsou zcela chybně v médiích spojovány jen na základě názvu - nebo jestli tam existuje nějaká (třeba personální, programová, technická...) souvislost. Dívala jsem se na to a nějak mi právě tohle pořád není jasné.
    Alena

    OdpovědětVymazat
  8. Není zač. Personální ani technické propojení tam skutečně nefunguje. "Programově" se obojí sice podobá, PirateBay ovšem není žádné politické uskupení, ale skupinka několika málo přátel, která provozuje webový server a veřejně se vyslovuje k otázkám, které se ho dotýkají. Piratpartiet je oproti tomu politická strana se vším všudy, tedy progamem, vedením, členskou základnou. K tomu neustálému spojování v médiích vede kromě ignorance nejspíš to, že PirateBay je propojena se spolkem jménem Piratbyrån, což ale není politická strana, nýbrž aktivistická organizace, think tank, chcete-li.

    Matoucí je zřejmě to "pirátství" ve všech názvech, ale ta podobnost myslím jednak zdůrazňuje, že se všechny subjekty hlásí k podobnému myšlenkovému proudu, jednak je chytlavým přisvojením původně hanlivého výrazu.

    OdpovědětVymazat
  9. tak jsem si (snad zcela nezaujatě) přečetl "postoje Piratpartiet" a přijde mi to jako neuvěřitelá snůška protimluv a nesmyslů - chtít to seriozně rozebírat, myslím nelze,
    snad jen k prvnímu : umělecká díla a informace jsou "nebe a dudy", umělecká díla určitě NEMAJÍ primárně vzdělávat a umělec je tvoří i s vědomím toho, že mu vydělají na živobytí : jejich "svobodné šíření" ho tedy jednoznačně okrádá o odměnu za práci...
    a varování před "obrovskými molochy" a před jejich "většinou zisků" mi velmi zavání Marxem a Leninem...
    přeji Švédům, kteří tuto partaj volili bezbolestné vystřízlivění

    OdpovědětVymazat
  10. corvex: ještě jednou velké díky!!!

    Anonymek: No vida. Já si tohle netroufla vůbec zmínit, natož rozebírat, aby mne někdo neobvinil, že zase vedu nějaké pravičácké řeči. :-) Samozřejmě velmi vřele souhlasím.

    OdpovědětVymazat