Prohledat tento blog

sobota 23. července 2011

LFŠ: Šrapnel proti teroristům

Ahmed a Salim mají otce oddaného
myšlenkám terorismu  
V pátek večer v Redutě - jak předpokládám, jsouc zatím v Praze - měli hradištští zájemci o film Přísaha možnost vidět coby předfilm animované dílko Ahmed a Salim 1: Autobus trhaviny pln. I kdyby se projekce vinou teroristického útoku náhodou nekonala, nevadí: v rámci záslužné sekce "Spektrum: 11. září a hrozba terorismu" můžete vidět ještě dalších pět filmečků Ora Paze a Toma Tragera. Kratičké příběhy dvojice normálních globalizovaných puberťáků, kteří jsou shodou okolností souvisejících s místem narození přinuceni konat teroristické skutky (a všechno zvořou), nelze podceňovat. Ale ani přeceňovat.

Prostinký, politicky nekorektní koncept, který dva izraelští mladíci rozvinuli doma na koleně a který se šíří jako mor od roku 2009 po světě hlavně prostřednictvím internetu, má k dokonalosti daleko. Výtvarné pojetí, animace i celkové ladění jsou obšlehnuté z nesrovnatelně kreativnějšího Městečka South Park. A vidět šest Ahmedů a Salimů je zrovna tak dost, i když máte za sebou blízké setkání s Turínským koněm prokládané rumunskými němými filmy.

Kočky v burkách 
Jakmile ovšem slyším prostoduchou ahmedosalimovskou znělku, co ve mně radostně zařehtá (aha, ne - to byl zase ten film Bély Tarra)... zkrátka celá zpozorním v očekávání úlevného "šrapnelu". Podobně jako zafunguje v okolním slušňáckém kontextu sprosté slůvko použité s rozmyslem v pravou chvíli (jak pravil cimrmanovský klasik Zdeněk Svěrák), i Ahmed a Salim fungují  jako kratičká, okamžitá a proto účinná katarze. Dívat se na to, jak dva zmatení idioti vyhodí omylem do povětří místo izraelského autobusu vozidlo plné vlastních lidí, je jistě ošklivá zábava. Smích ovšem v tomto případě uvolňuje - asi nejen u mne - skrývanou, nastřádanou hrůzu narůstající dalšími a dalšími mediálními zprávami o skutečných teroristických útocích. Stejně jako v případě comiscu Petera de Wita Kočky v burkách nebo komedie Christophera Morrise Čtyři lvi  přehluší hysterický řehot na chvíli všudypřítomný pocit ohrožení, které nás nejspíš bude provázet zbytkem našich životů.

Žádné komentáře:

Okomentovat