Prohledat tento blog

sobota 3. července 2010

Protialkoholní agitka Bláznivé srdce

Festival odstartoval celovečerní debut režiséra Scotta Coopera Crazy Heart, což bylo na úvod "nekomerčního" festivalu trochu bizarní: jde totiž "jen" o řemeslně zručně natočený americký snímek, který stojí za to vidět kvůli hereckému obsazení. Jeff Bridges (Oscar, Zlatý glóbus, Independent Spirit Award) v roli fiktivní countryové hvězdy v úpadku nejdřív tak trochu navazuje na upadlého hrdinu coenovského Big Lebowski, pozvracené sluneční brýle morálně padlého alkoholika však brzy pomyslně opláchne a posléze vyleští půvabná novinářka v podání Maggie Gyllenhaalové, opatřená synkem, který je roztomilý jako dva Andrejové Chalimoni dohromady. Cesta z alkoholického bahna je nevídaně snadná a ve filmu se smrskne jakoby na jedno odpoledne, během kterého se hrdina detoxikuje, absolvuje léčbu u Anonymních alkoholiku, učeše se, zhubne a mužně zpevní krok. Sympatická postava, které na začátku tak usilovně držíte palce, aby se nepozvracela rovnou během produkce na jevišti zapadlé lokální kuželkárny, se bohužel velmi rychle podřizuje nudným hollywoodským klišé typu Walk the Line ("Nekuř, cvič, a budeš zase chlapík."). Naštěstí ovšem film neskončí vysloveným happy endem - to by našince donutilo upít se natruc do bezvědomí. 


Pámbu ví, co Američany na takových filmech o klopýtnutí během cesty ke slávě tolik přitahuje. Snad ten úspěch zajišťuje prostředí samotný hudební žánr a situace živého vystoupení, jejichž prostřednictvím se dá povědět beze slov ledaccos - v tomto případě je hezká třeba scéna, ve které se na pódiu ke zpívajícímu hrdinovi nečekaně přidá jeho žák v podání Colina Farrella a písničku zestárlý mentor a jeho slavnější následovník dozpívají společně...


Cooperova protialkoholní agitka samozřejmě nabídla znamenitý úvod pro první festivalovou noc, během které se přinejmenším střed města - ještě než dozněl ohňostroj nad hotelem Thermal - změnil v jednu velkou, křepčící party. V Puppu na večírku se mimochodem nejen pilo, ale také velmi pěkně jedlo - obří pečená hovězí kýta dostála své už skoro legendární pověsti. 

Žádné komentáře:

Okomentovat