Prohledat tento blog

sobota 30. října 2010

Čtyři lvi

Idioti ve službách teroru
Zrovna ve dnech, kdy se teroristé zase jednou zjevně aktivizují, je účelné položit si otázku, která nedávno padla v souvislosti s filmem Čtyři lvi v anketě na tomto blogu: Jde si z teroristů dělat legraci? (Z hlasujících čtenářů na ni mimochodem záporně odpovědělo jen devět procent, zatímco 6% se naopak přihlásilo k žertovné "teroristické" odpovědi Film jsem neviděl, ale je opravdu špatný, nesouhlasím s ním a vůbec - musím se soustředit na akci.)


Přípravy na akci jsou plné chyb a hádek
Britský scenárista, herec a celovečerně debutující režisér Christopher Morris si myslí, že legraci si z teroristů dělat jde - a mysleli si to zjevně i pořadatelé MFF Karlovy Vary (kde se Čtyři lvi úspěšně hráli v sekci Fórum nezávislých) a festivalu Sundance (který si film vybral do své soutěže), společnost HCE (která film u nás distribuuje) a diváci a kritici po celém světě (kde se snímek hraje)... Myslím si to i já. Všichni jsme tak nejspíš pro muslimské radikály potenciálními kandidáty na uvalení fatvy. Přidejte se k nám - je to snadné. Stačí si zajít do kina (což mělo v úmyslu 71% hlasujících) a bavit se na černé komedii o čtveřici mladých Palestinců, pokojně naturalizovaných v Británii, kteří se rozhodnou stát se sebevražednými teroristy a vyhodit se do povětří - spolu s co největším množstvím obětí - během Londýnského maratonu.

Vzkaz nevěřícím psům
Na rozdíl od korektních (především evropských) snímků, které si teroristy zvolili jako své hrdiny a pokoušejí se je "pochopit" a tím jistým způsobem omluvit a legitimizovat, je Morrisův film naprosto nekorektní: jeho protagonisté jsou naprostí idioti, jednají infantilně a nelogicky,  během příprav na svůj zločin zpackají, na co sáhnou, a o islámu a terorismu mají navíc jen mizivé povědomí opírající se o nepochopené fráze a gesta odkoukaná z médií. To ovšem vůbec neznamená, že nemohou vrchovatě naplnit svůj šílený cíl - a právě v tom se Čtyři lvi liší od "neškodných" oslav imbecility typu samoúčelně zlovolného Borata či od v jádru salónně poetické montypythonovské tradice.

Hurá na maraton
Tomu, že jedinými obětmi zhůvěřilých packalů nezůstanou jen chudinka najatá vrána a náhodně zasažená ovce, během sledování filmu jaksi nemůžete uvěřit. Nevěříte tomu nejspíš ani ve chvíli, kdy čtveřice vyrazí do centra Londýna a v maškarních kostýmech se rozhodne vmísit mezi supící maratónské běžce - podobně jako nejspíš nevěříte tomu, že právě vy nebo vaši blízcí se stanete obětí podobných šílenců...

Nedobrovolně bojuje  za islám!
Nejspíš jsme si zvykli považovat komedii za neškodný a harmonizující žánr (a "hezká česká" podoba žánru tomu nepochybně napomáhá). Čtyři lvi ovšem nejsou hezký film: nezapřou inspiraci britským sociálním žánrem, jehož autentičnost kombinují se sitcomovou nevázaností s někdy až monotónním výsledkem. Brutální gagy a pointy na dané téma vám ovšem nejspíš vynahradí fakt, že objektivně vlastně nejde o moc dobrý film: Morrisův snímek je totiž rozhodně zajímavějším a výmluvnějším politikem než filmovým dílem.

Nepochybně však může zafungovat jako okamžitá, účinná katarze. Smích uvolní skrývanou, nastřádanou hrůzu narůstající dalšími a dalšími zprávami z médií. Pocit ohrožení, které nás nejspíš bude provázet zbytkem našich životů, na chvíli přehluší osvobozující a hysterický řehot. Možná není "morální" a "správné" smát se - no a co?

Four Lions
VB 2009, 97 min
Režie: Christopher Morris
Scénář: Jesse Armstrong, Sam Bain, Simon Blackwell, Christopher Morris
Kamera: Lol Crawley (supervize)
Hrají: Benedict Cumberbatch (Ed), Kayvan Novak (Waj), Nigel Lindsay (Barry), Craig Parkinson (Matt), Riz Ahmed (Omar), Preeya Kalidasová (Sophia), Julia Davisová (Alice), Arsher Ali (Hassan)
Premiéra v ČR: 21. 10. 2010

P. S. O tom, že si z teroristů lze dělat legraci, podává důkaz i animovaný seriál Ahmed and Salim. Mladí izraelští autoři Tom Trager a Or Paz se v něm opravdu hodně inspirovali South Parkem a v podstatě to celé zase není moc dobré, ale pocit katarze je podobný, jako u Čtyř lvů. Zde je ukázka:



P. P. S. Jedním z nejčastějších chlapeckých jmen v Evropě je prý Muhamed.

11 komentářů:

  1. Jen poznámka: ani jeden z teroristů není Palestinec. Jeden je britský konvertita a čtyři zbylí jsou Pákistánci

    OdpovědětVymazat
  2. detail; podstatnejsi napr. pro me je, ze to nejsou 4 naprosti idioti; presneji - 1 neni nikdy, 1 jen, kdyz ma slouzit situaci jako humorna figurka (jindy chape velmi dobre, rychle a parkrat pronese neco, co jde primo na dren, takovej podraz od Morrise, rekl bych, jak "to" propasovat skrz) a zbyli dva, kteri nejspis maji symbolizovat to, co zname i na bohatem "zapade" - masu, stado; hloupou masu, tupe a debilni stado..

    OdpovědětVymazat
  3. a jeste: "Pocit ohrožení, které nás nejspíš bude provázet zbytkem našich životů.."
    WTF; pravdepodobne nejaka alergie (= neprimerena reakce na situaci) na banalitu dneska?

    OdpovědětVymazat
  4. :-) teď nevím, jde-li dnes o stejného anonyma, nebo o dva lidi, kterým nestojí za to se ani podepsat pod shluk nesouvislých slov :-). Ad jedna: Já jsem to takhle ostře nevnímala, ale je pro mne zajímavé.

    Ad dvě: Závidím vám, že žijete mimo pocit ohrožení z mezinárodního terorismu.

    OdpovědětVymazat
  5. jeden Martin oba prispevky, pokud nechcete anonymni prispevky, odeberte tuto moznost z "komentovat jako"..
    jsem rad, ze ad jedna: je pro vas muj shluk nesouvislych slov zajimavy a ad dve: ze mi zavidite; mate co :-)
    film jsem slovo po slove videl nekolikrat, znam jej do mrte, kontext, ke kteremu se zde vztahujete tez; plkate vcelku prazdne blaboly, muj nazor, nevsimate si podstatneho, co proc jak a s jakym vysledkem..

    OdpovědětVymazat
  6. Martin: Budu velmi ráda, když mi podrobněji osvětlíte, kde jsem "plkala vcelku prázdné bláboly". Mohl byste být konkrétnější? Zajímá mne také váš názor, co je na tom filmu podle vás podstatné, tedy vaše "co proc jak a s jakym vysledkem".

    OdpovědětVymazat
  7. kde? na cele plose recenze, plati pro vicero recenzi, ktere jsem zde cetl (Thor, Cerna labut namatkou, na vic vyplodu "stroje na pismena" nemam chut)..
    co proc jak a s jakym vysledkem: co tim chtel rict, jak sve sdeleni realizoval, jak se mu to povedlo; obvykle prizemni veci, rozumim, ze po obrouseni zaplavou veci jako napr. (probuh ale zdaleka nejen) Thor, ktere si na to prvni ani nedelaji ambice, vas grafomansky (to je to spravne slovo) pristup vypada uplne jinak..

    OdpovědětVymazat
  8. vsimnete si - recenze bez uvozovek; takove vecerni pocteni pro zensky casopis typu "Chvilka pro tebe"

    OdpovědětVymazat
  9. Aleno, že s těmi odpověďmi vůbec ztrácíš čas. To je už takový český folklór, že každé diskuzní fórum časem dostane do vínku svého psychopata...

    OdpovědětVymazat
  10. Zona:
    vsimal bych si vztahu mezi postavami, jakou roli tyto postavy maji hrat v divakove psyche, napr. zdanlive nejnormalnejsi (v kontextu filmu nejmene blby) Omar, ktery jako jediny ma rodinu s malym ditetem (ktera jina postava je takto brutalne divakovi predhozena k identifikaci, pri tom vyberu?), je pri blizsim ohledani (dozvidame se v prubehu deje) docela uspesny manipulator - manipuluje s retardovanym Wajem, manipuluje s celou skupinou, manipuluje s vlastnim ditetem, tez zdatne lze, opet mu nedela problem lhat i vlastnimu diteti nebo proti lzi zcela bezbranemu Wajovi. Pak Barry - jako jediny se Omarovi stavi na odpor, jak to dela? Vzdy, kdyz dojde k zasadni skupinove hadce, argumentuje naprosto detinskymi vyroky ("nemuzes nekoho presvedcit jenom proto, ze mas pravdu"), rovnez je po celou dobu filmu na ruznych mistech karikovan (fazole na spicce penisu, prosazovani odpaleni mesity). Presto prave jeho vyroky jsou ty zdaleka nejzasadnejsi; kdy se odehravaji - ve velmi vypjatych situacich, kdy je primo konfrontovan s Omarem (pote, co vybuchne Mal, "zabils sveho pritele, nesvepravneho blba" o presvedcovani Waje o prohozeni jeho srdce s mozkem), tyto situaci naprosto nezapadaji do obrazu, ktery o nem film celou dobu vytvari. No a ted k tomu, co si myslim, ze je podstatne. Zdali je toto (uvedl jsem jen par prikladu) nahoda a scenaristovi se to hodilo do kramu, aby to bylo hihi, nebo zdali je to zamer, ktery mel nejaky cil, jaky, proc, co to melo znamenat, s jakym vysledkem..

    cesky folklor je svadet situaci na cesky folklor a priposranost + vymeklost :-)

    OdpovědětVymazat
  11. Zóna: Díky za upozornění, já to o tom psychopatovi samozřejmě vím. Ale zvykla jsem si, že mi sem píšou většinou jen normální lidé, se kterými je možné diskutovat. A případně k něčemu pozitivnímu dojít. Každý psychopat se ovšem myslím jednou unaví, když se na něj nereaguje. Takže tohoto Martina, který dovádí v komentářích zde a u recenze na Černou labuť, přestávám číst a dopisovat si s ním.

    OdpovědětVymazat