Prohledat tento blog

pátek 26. listopadu 2010

Záměna

Wally (Jason Bateman) má nápad alias
komická scénka na téma výměny spermatu
Východisko nové romantické komedie určené dospělejší mládeži libovolného věku je ukázkově banální: čtyřicetiletá svobodná, úspěšná Newyorčanka Kassie (Jennifer Anistonová) se rozhodne mít dítě, a protože nestojí o muže, uchýlí se k umělému oplodnění. Vybere si dokonce pohledného, vzdělaného, inteligentního a i jinak nesnesitelného dárce Rolanda (Patrick Wilson)... Kassinu letitému nejlepšímu kamarádovi Wallymu (Jason Bateman) se to ovšem celé nějak zajídá a na oplodňovacím večírku nahradí Rolandovo sperma svým vlastním. 

Kassie: typická anistonovská hrdinka
Protože tak Wally učinil v hluboké opilosti, na sedm let může na svůj skandální poklesek zapomenout. Po sedmi letech se ale v jeho zorném poli znovu vynoří Kassie, navíc v doprovodu synka Sebastiana, který  jako by svému biologickému otci z oka vypadl: navíc je stejně přemoudřelý, neurotický, hypochondrický a závislý na špatném vkusu ve výběru oblečení. Wally se musí rozpomenout na onen osudový večer, uvědomit si, že svou kamarádku vždycky miloval, a pokusit se ji přesvědčit o tom, že i on je pro ni ideálním partnerem. Zkrátka je nucen projít všemi  předvídatelnými dějovými peripetiemi až k očekávanému finále. A divák s ním.

Otcovství jako šťastné otroctví
Záměna nenabízí nic nového - a nemyslím, že by to od ní někdo vůbec očekával: je to prostě další hollywoodská romantická komedie operující s odkrytými kartami, což je zcela v pořádku. Využívá ovšem  typ příběhu "re-marriage": disponuje tudíž neinfantilními hrdiny ve zralejším věku a popisuje znovushledání dvojice, která si musí vyjasnit svůj vztah a "opravit" jeho dosavadní nešťastný průběh. Anistonová předvádí svůj slušný standard a přestože není herečkou mých snů, v tomto filmu mi nevadí, protože je obložena z jedné strany sofistikovaným, svižným a neokázale sexy působícím Batemanem a z druhé křiklavě roztomilým Thomasem Robinsonem (jehož obsazení do role Sebastiena funguje, byť byste se zuby nehty bránili, jako nukleární střela cílená přímo do vašeho citlivého, rozechvělého diváckého srdce). 

Leonard (Jeff Goldblum) - šéf a rádce
Hrdiny podporují v jejich usilování tradiční kamarádi - Kassii dobrácká, ale nesnesitelná přítelkyně Debbie v podání Juliette Lewisové (která se jaksi příliš rychle stala zkušenou hollywoodskou figurkářkou) a Wallyho jeho šéf Leonard (fantastický Jeff Goldblum, který - kdyby chtěl a měl jen trochu víc prostoru - ukradne hlavním představitelům celý film). Dialogy jsou vtipné, herci slušní, situace pravděpodobné, titulní ošemetná scéna zahrána a natočena jako opilecká klauniáda, leč s humorem a vkusem - Záměna vás zkrátka jako diváka pravděpodobně neurazí a holdujete-li danému žánru, nejspíš i pobaví a potěší. 

Ano, evidentně špatná bunda 
Což je skoro kupodivu, neboť režiséři Josh Gordon a Will Speck zatím mají na svém filmařském kontě jen bláznivou komedii Ledově ostří. Neztrácejí ovšem smysl pro úměrnost: Záměna je sice spíš dobře promyšlený sitcom natažený do celovečerní délky, ale bezpečně funguje po citové i rozumové stránce. Současné žánrové standardy mírně povyšuje především prostřednictvím postavy Wallyho, která potvrzuje, že ne všichni neurotičtí, hypochondričtí Newyorčané musejí být ve filmech takoví, jako jsou hrdinové Woodyho Allena. Wally není žádný typický chcípák: má dokonce normální práci a je v ní úspěšný. (A je proto škoda, že tvůrci filmu považovali za nutné nakonec vylepšit jeho nešťastný vkus v oblékání: hollywoodský hrdina, který má mít úspěch v lásce, zřejmě prostě nemůže nosit odporné pruhované svetry!)     

Ano, posléze se ti dva políbí! 
Záměna oslavuje pestrou "jinakost" a nakonec se přiklání ke stylu  newyorské "židovské" komedie, což dobře vyjadřují dvě scény - zásnuby a oslava Sebastienových narozenin. Zatímco v první se blonďatý, ztepilý Roland prosazuje coby typický, krásný filmový WASP a tomu odpovídá i standardizovaný vzhled jeho rodiny, ve druhé se Wally a jeho tmavovlasá, lehce bizarně vyhlížející rodina a přátelé (s Leonardem v čele) jeví jako výrazně sympatičtější a tedy vhodnější "semitská" verze Kassina sociálního prostředí.   

USA 2010, 101 min., titulky 
Režie: Josh Gordon, Will Speck
Scénář: Allan Loeb
Kamera: Jess Hall
Hudba: Alex Wurman
Hrají: Jennifer Anistonová (Kassie Larsonová), Jason Bateman (Wally Mars), Thomas Robinson (Sebastian), Jeff Goldblum (Leonard), Juliette Lewisová (Debbie), Patrick Wilson (Roland) 
Preméra: 25. 11. 2010

Žádné komentáře:

Okomentovat