Prohledat tento blog

čtvrtek 11. listopadu 2010

Poznámka na okraj Kvílení

James Franco coby Ginsberg
recituje Kvílení 
Filmový návrat do 50. let  přibližuje atmosféru, ve které začala svou vítěznou pouť světem slavná báseň Allena Ginsberga Kvílení - a období, kdy musel její vydavatel Lawrence Ferlinghetti hájit před soudem svobodu a demokracii. Kvílení je typickým americkým módním nezávislým snímkem: láká do kin hereckou hvězdou v hlavní roli (James Franco), lehce pikantním tématem ("skandální" báseň, milostné tápání gaye Ginsberga) a poněkud okázalým liberálním vyzněním (Kvílení jako dobový levicový výpad proti establishmentu). 

Vlevo dobro, vpravo zlo
Aby se divák nenudil, nabízejí mu scenáristé a režiséři Rob Epstein a Jeffrey Friedman (jinak zkušení a úspěšní dokumentaristé) hned několikeré rozptýlení, umně a přehledně tříštící vyprávění do několika vypravěčských rovin. Zatímco mladý Ginsberg, píšící a recitující svou báseň, je přiblížen jako neklidný, rozhněvaný, začínající poeta, a o několik let později také jako rozvážný komentátor dávných událostí, v popisu soudního sporu se pozornost spravedlivě dělí mezi žlučovitého, upjatého, dogmatického žalobce (David Strathairn) a sympatického, svobodomyslného obhájce (Jon Hamm). Jakmile jsou karty takhle rozdané a navíc cinknuté, je celkem jasné, že (i kdyby se to nestalo ve skutečnosti), dá soudce nakonec za zvuků břeskně vítězné hudby přednost americké ústavě a svobodě slova. 

Odpor proti Molochovi civilizace:
Meditace
 
A kdyby se divák přece jen nudil (i to se může stát, pokud není patřičně zvídavý, pokorný a pokud možno mírně názorově narudlý), nabízejí mu autoři i animovaný film ilustrující a popisující Ginsbergovu báseň s takovou vlezlou líbivostí, že se vám nejspíš dřív či později dokonale zhnusí (i když se vám vlastně ve skutečnosti dýmající, nenasytný Moloch kapitalismu docela zajídá). Kvílení tedy může zřejmě zaujmout buď velmi mladé diváky cítící se rebely, nebo postarší beatníky, kteří si zavzpomínají na to, jak kdysi Kvílení v překladu Jana Zábrany hltali, nebo si dokonce připomenou Ginsbergovu pražskou návštěvu v květnu 1965, která skončila hbitým vyhoštěním svobodomyslného básníka, zjevně nepohodlného socialistickému režimu. Pro méně vstřícné publikum pak Kvílení může být pouze mátožně oživlou kapitolkou ze středoškolské čítanky, která se snaží být za všech okolností hezounky korektní, i když vypráví o rebelských, divokých časech.

Howl
USA 2010, 90 min., titulky
Scénář a režie: Rob Epstein, Jeffrey Friedman
Kamera: Edward Lachman
Hudba: Carter Burwell
Hrají: James Franco (Allen Ginsberg), Jon Hamm (Jake Ehrlich), David Strathairn (McIntosh), Bob Balaban (soudce Horn), Jeff Daniels (profesor Kirk), Mary-Louise Parkerová (Potterová), Alessandro Nivola (Nicolas), Todd Rotondi (Kerouac), Andrew Rogers (Ferlinghetti)
Premiéra: 11. 11. 2010

Žádné komentáře:

Okomentovat