Prohledat tento blog

neděle 1. září 2013

ČT art: rozjezd

Poslední srpnový večer roku 2013 pro české televizní diváky představuje novou výzvu: začal vysílat nový program České televize - ČT art. Nevím, proč jsem si představovala, že na kanále, věnovaném od šesti od rána dětem, poběží od osmi od večera jeden "dobrý" film za druhým. Asi jsem si prostě přála, aby v Česku něco takového vzniklo. Pravdou je, že ČT art bude vysílat jeden jediný film týdně, a to v neděli večer. Optický klam vzniká na začátku tím, že po úvodním Aloisi Nebelovi (kterého jsem si s chutí dopřála) hned další den následuje nedělní okénko (zaplněné ovšem už jen divácky populárními, leč "umělecky" silně spornými Ondříčkovými Samotáři). Následovat bude jakýsi "klubový" výběr nových filmů: za týden ČT art sehraje íránský festivalový hit Rozchod Nadera a Simin a za čtrnáct dní  Kluka na kole bratrů Dardennových. Uvidíme i Další rok režiséra Mikea Leigha a drama Susanne Bierové Lepší svět, ale také Godardova Bláznivého Petříčka doplněného dokumentem Dva na vlně. Dobrou zprávou je, že se filmy nemají vysílat dabované, ale v původním znění s titulky (snad to tak vydrží).

Podle webových stránek bude nový veřejnoprávní program vypadat i tak, že v pondělí se pootevře - ve vzpomínce na staré, zlaté časy, "slovenské okénko". Třeba v úterý dojde na animované filmy (začíná se australským animákem Mary a Max) a čtvrtky budou zřejmě převážně dokumentární. V této souvislosti mi dovolte zajásat, že bude zase vysílán - počínaje 6. zářím - báječný dokumentární seriál Bigbít. Z toho, co bylo zatím zveřejněno, to vypadá, že hodně dojde na vlastní televizní archív, což je pro ČT samozřejmě finančně nejschůdnější způsob, jak programové schéma zaplnit. Pokud jde o úroveň kulturního zpravodajství a nejrůznější magazíny a diskusní pořady, uvidíme, jak se s tím ČT art vypořádá. Redaktoři zpravodajství zatím působili dost rozpačitě... a současně byli jaksi bezbřeze nudní.

Pokud se na nový veřejnoprávní program díváme z hlediska milovníků filmu (což je úhel pohledu, ktarý by autorka i čtenáři filmového blogu měli zastávat), zůstává otázkou, zda dokumenty a hrané "umělecké" filmy úplně nezmizí z ČT 2. Není totiž těžké si všimnout, že podoba Velikánů filmu je už teď silně ovlivněna požadavkem sledovanosti - pročež diváky tohoto cyklu často otravuje dabing a skoro se tu přestaly vyskytovat černobílé filmy.


4 komentáře:

  1. No, mně se prostě zdá, že na ČT art pošle ČT artový program, který doposud vysílala na ČT 2 - čili žádná nějaká velká změna či rozšíření programu se konat nebude. Na ČT 2 se začínají od 1.9. objevovat ve večerních časech především dokumenty a poměrně komerčně laděné filmy či seriály (dokonce Sherlock Holmes, dříve na ČT 2 nemyslitelný). Pokud se na ČT art udrží titulky, tak to bude asi jediné plus nového kanálu.

    OdpovědětVymazat
  2. Jaroslav Vávra

    Bohužel pokračuje trend úpadku Filmového klubu na ČT. Na ČT2 jsou filmy už jenom dabované a na ČT art to taky nevypadá zrovna moc šťastně. Pokud chcete kvalitní Filmový klub v původním znění, nezbývá vám nic jiného, než si přepnout na STV2. Výborný čas, původní znění (dabovaná Katyň byl úlet) a hlavně perfektní dramaturgie, od které by se ČT mohla učit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, toto jsem uz cetl na Facebooku. Premyslim, jestli se dvakrat napsana pitomost stava zaroven dvakrat vetsi pitomosti.

      Vymazat
  3. Takže ČT art bude vysílat jeden film týdně a to přesně ty filmy, které prohnal Artcam kiny a Levné knihy vydaly na DVD? Tak to že jim teda pěkně děkuju, zase se klidně můžou zrušit. :(

    OdpovědětVymazat