Prohledat tento blog

středa 2. dubna 2014

Ona: úskalí moderního romantického vztahu

Jak vypadá moderní romantický vztah? Stejně jako za starých časů, kdy se muž ucházel o svou vyvolenou s kyticí růží? Podle amerického režiséra Spikea Jonze rozhodně ne. V moderním světě přece může našinec udržovat smysluplný vztah i s vlastním počítačem! Bizarní nápad, který stál u zrodu milostného příběhu s lakonickým názvem Ona, není v rámci tvorby tohoto nezávislého tvůrce výjimkou. Jonze proslavila spolupráce se scenáristou Charliem Kaufmanem na filmech V kůži Johna Malkoviche a Adaptace. A ani režisérův nový film nezůstává za těmito svéráznými díly pozadu. Scénář k němu si čtyřiačtyřicetiletý autor napsal sám – a získal za něj řadu významných výročních cen včetně Oscara a Zlatého glóbu.

Ona se kaufmanovským filmům v mnohém podobá: prostřednicím reálií vypůjčených z fantazijního žánru totiž vlastně vypráví o docela obyčejných, staromódních citech. Hrdinou vyprávění je osamělý Theodore, kterému se nedávno rozpadlo manželství. Utápí se v zoufalém osamění a na chuti do života mu nepřidává, že se živí psaním dopisů pro lidi, kteří na korespondování se svými nejbližšími nemají čas.

Theodorův život se ovšem změní v okamžiku, kdy si zakoupí nový, pokročilý operační systém. Protože děj filmu se odehrává v nedaleké budoucnosti, ovládá ho majitel svým hlasem – a umělá inteligence, která se představí jako Samantha, s Theodorem dokáže hovořit prakticky o všem. Protože je naprogramovaná jako empatická společnice, rozumí Theodorovi lépe, než ho kdy chápala jakákoli lidská bytost. Samantha je vtipná, nápaditá a laskavá, a neobyčejně živě se zajímá o lidský svět. Theodore konečně není osamělý – a podobně na tom jsou všichni kolem něj. Lepší než oplétačky s nespolehlivým, sobeckým lidským partnerem je totiž nepochybně vztah s dokonalou umělou inteligencí.

Happy end ovšem nečekejte – film Spikea Jonze je spíš roztomilou technofobní moralitou než klasickou milostnou romancí. Film Ona představuje moderní svět jako místo, ve kterém lidi ohrožují technické inovace, jež měly původně vést ke zlepšení a zjednodušení jejich existence. V žánru sci-fi jsou podobné příběhy dost obvyklé, v případě tohoto filmu je ovšem důležitější než story způsob, jakým je vyprávěna. Spike Jonze jako vždycky dbá o precizní obrazovou stránku. Vytvořil fascinující svět budoucnosti, který přímo vychází z naší reality. Před kamerou se neobjevuje prakticky nic, co bychom neznali, a nejfuturističtější věcí v celém filmu je starosvětský střih hrdinových kalhot.

S nekonvenčním pojetím světa blízké budoucnosti ladí i skutečnost, že Ona je vlastně komorním dramatem opřeným o jediného herce – ceněného devětatřicetiletého Joaquina Phoenixe. Držiteli Oscara za životopisné drama Walk the Line zdařile sekunduje Scarlett Johanssonová. Ze ztepilé populární plavovlásky si ovšem ve filmu užijete jen její smyslně zastřený hlas.

Smutnou komedii o nedostatku lásky v moderním světě tak můžu určitě doporučit milovníkům chytré zábavy i všem, kteří mají rádi herecké hvězdy v nezvyklých rolích.

(A tuhle svou recenzi jsem četla do rádia.) 

4 komentáře:

  1. Hezké počtení.. Jen Phoenix Oscara nikdy nezískal.. Zlatý Globus ano..:-)

    OdpovědětVymazat
  2. NEJVĚTŠÍ SPELL KASTER MÁ MÍSTA A PLNĚNÍ ZPĚT NA MÉ.
    Dobrý den, jsem Lana Ivano. Po letech ve vztahu s mým manželem se rozloučil se mnou. Udělal jsem vše, co mi bylo k dispozici, abych ho vrátil, ale všechno bylo marné, chtěl jsem ho zpátky tak špatně kvůli lásce, kterou jsem měl za něj, prosila jsem ho se všemi, dělala jsem sliby, ale odmítl. Vysvětlil jsem mému příteli problém a navrhla, že bych měl spíše kontaktovat kouzelník, který by mi pomohl odhodit kouzlo, abych ho vrátil zpět, neměl jsem jinou možnost, než to zkusit. Poslal jsem zprávu o kouzelnici nazvaném DR RICO OSULA a ujistil mě, že není problém a že všechno bude v pořádku před třemi dny. On dal kouzlo a překvapivě druhý den, zavolal můj manžel. Byl jsem tak překvapen, že jsem odpověděl na výzvu a všechno, co řekl, bylo, že byl tak líto, že se všechno, co se stalo, chtěl, abych se k němu vrátil. On také řekl, že mě tak moc miloval. Byl jsem tak šťastný a šel k němu, a tak jsme znovu začali šťastně žít. E-mail s kouzelnými kolečky je: ricoosulasolutiontemple@gmail.com nebo co ho napiš nebo zavolat +2348133261196 .. Můžete ho poslat e-mailem, pokud potřebujete jeho pomoc ve vašem vztahu nebo jiném případu.

    1) Kouzla lásky
    2) Ztracené kouzla lásky
    3) Kouzla rozvodu
    4) Kouzla manželství
    5) Vázací kouzlo.
    6) Přerušení kouzel
    7) Zakažte minulého milovníka
    8.) Chcete být propagováni v kanceláři / loterii
    9) chtějí uspokojit vašeho milence
    Obraťte se na tohoto skvělého muže, pokud máte nějaké problémy s trvalým řešením
    přes ricoosulasolutiontemple@gmail.com nebo co ho napiš, nebo ho teď telegramujte +2347082727576.

    OdpovědětVymazat
  3. Moje nekonečná chvála patří tomuto hlubokému zaklínačovi, který stojí za napodobení Děkuji, doktore. Ahoj lidi, jmenuji se Donna 38, žiji v San Francisco Bay v Kalifornii. Můj emocionální život nabral velký spád a bylo mi požehnáno, protože mi byl doporučen rodinným přítelem, který se stal sestrou, bolest byla tak nesnesitelná, že mě traumatizovalo, protože mě trápily noci, díky nimž jsem málem mizel a byl prázdný asi rok před mým setkáním s Dr. Egwali, který mi pomohl oživit to, o čem jsem si myslel, že je pryč. Věřte mi, zpočátku jsem byl také nedůvěřivý kvůli mým různým setkáním s řadou kouzelníků a webových stránek, které byly na pokraji přivedení mého milého manžela zpět ke mně, vždy jsem stál silný a také jsem věděl, že musí existovat spolehlivé místo, které by pomohlo mému vlastní divočina, byla to opravdu velmi špatná situace, pak Kathy našla článek doktora Egwaliho a dala mi ho, kontaktoval jsem ho a vysvětlil, čím procházím, pak musel provést určitý rituál, při kterém byly dodrženy všechny nezbytné postupy, protože to úžasné setkání, v němž byl náš život tak barevný, protože od té doby byl ideálním manželem, kterého jsem kdysi ztratil a miluji vůči sobě i dětem .. Ještě jednou díky, doktore, můžete se k němu připojit na kterémkoli z těchto médií a být šťastnou duší jako já doufám, že najdeš štěstí!

    Viber / WhatsApp: +2348122948392
    E-mail: dregwalispellbinder@gmail.com

    OdpovědětVymazat
  4. Tak toto vypadá hodně zajímavě. Díky za tip na zajímavý film. :) Ono s těmi vztahy je to prostě těžké, nám to teď ve vztahu taky trochu skřípe. Bohužel ten skřípot je spíše intimního charakteru. Už to prostě není takové, jako dřív. Problém je hlavně na manželově straně. Trochu ale doufám, že by naše intimní nesnáze snad mohla vyřešit viagra. :)

    OdpovědětVymazat