Prohledat tento blog

čtvrtek 19. listopadu 2009

Výsledky ankety o nejoblíbenějšího filmového prezidenta

V souvislosti s katastrofickým thrillerem Rolanda Emmericha 2012 jsem vyzvala čtenáře tohoto blogu, aby prozradili, ke kterému z filmových prezidentů obzvláště lnou. Je pravda, že můj výběr nebyl a ani nemohl být kompletní (i ve svém starším textu na tohle téma jsem musela dělat výběr). Nemohli jste si vybrat třeba Davea (Kevin Kline) z milé dvojnické romantické komedie Ivana Reitmana nebo Toma Becka (Morgan Freeman) z Drtivého dopadu.

Takže takhle to dopadlo: nejhůř se s nulovým počtem hlasů umístil John Fitzgerald Kennedy v dramatu Olivera Stonea JFK, kde se vyskytuje pouze jako mrtvola a v přenesením smyslu ikonickou kennedyovskou ušlechtilost přebírá postava Kevina Costnera. Přiznávám, že z mé strany byl trochu podraz ho do ankety dát. Ale svět ve skutečnosti není ušlechtilý... a já tím míň.
Opilecký sadista Richmond (Gene Hackman) z thrilleru Absolutní moc získal - patří mu to - jen 6% hlasů a prezident Shepherd v podání Michaela Douglase, který se nevhodně zamiluje do ekologické aktivistky, si kupodivu vedl jen o tři procenta lépe. Takže to vypadá, že se hlasující neřídili morálními kvalitami řečených hlav států. Potvrzuje to i další účastník ankety, kontroverzní Nixon (Anthony Hopkins) v životopisném dramatu Olivera Stonea (opět Stone!). Ten si získal sympatie 12% hlasujících a získává bramborovou medaili.
Na třetí pozici na stupních vítězů křepce vystoupal prezident Marshall (Harrison Ford), který dává vlastnoručně na budku teroristům vedeným ruským extrémistou (Gary Oldman), kteří unesli jeho Air Force One (ano, můj oblíbenec je to taky), s 15% hlasů. Ale s 18 % ho překonal vlastnenecky udatný Whitmore (Bill Pullman), který ve Dnu nezávislosti (zase ten Emmerich) naskočí do stíhačky a v čele improvizované letky outsiderů zaútočí na obří mimozemský koráb.

Tady bych se na chvíli zastavila - takové bojovné prezidenty obdivuji, protože pohříchu vizuálně pasivní funkci, v níž vnímáme jako dynamické spíš státníkovy myšlenky či chyby, metaforicky mění v akční dobrodružství. Aby akční prezident působil věrohodněji, je v obou případech obdařen příslušnou minulostí - zatímco Marshall bojoval ve Vietnamu, Whitmore byl zase v Perském zálivu. Mimochodem, když jsem se na Air Force One onehdy znovu dívala v televizi, zaujal mne rozkošný detail - Marshall, aby narušil plány svých protivníků, musí vlastní letadlo ochromit a přestřihnout dva dráty ze čtyř různě barevných (nebo tak nějak). Protože absolutně netuší, které to mají být, impulzivně se rozhodne pro červený a bílý podle barev americké vlajky... A ve světě vlastneckého filmu to samozřejmě nemůže nefungovat.

A nyní vítěz ankety - je jím jediná česká akvizice - Václav Havel - s drtivými 39% hlasů. Vítězi blahopřejeme... Tahle moje nabídka, pašující mezi hollywoodské prezidenty i jednoho skutečného, který "hraje" jen v dokumentech, taky nebyla moc korektní, že? Nejsem si teď jista, jestli si Havla hlasující čtenáři zvolili díky nesporným kvalitám dokumentu Pavla Kouteckého a Miroslava Janka Občan Havel, dokumentu Jana a Adama Novákových Občan Havel přikuluje, nebo prostě kvůli tomu, že jde o obecně stále ještě tak populárního osobnost. No, taky nemůžu vědět všechno, že?

6 komentářů:

  1. Ale no tak Alenko... (reaguji na větu ..svět ve skutečnosti není ušlechtilý... a já tím míň)- určitě jse pro mnoho čtenářů vlídná, moudrá, dobrá a ušlechtilá žena - prostě něco jako babička Boženy Němcové.
    Jsou kromě dokumentů v nějakých filmech i prezidenti jiných států.? Vůbec nic si nevybavuji- jen anglické krále a královny.Eva Součková

    OdpovědětVymazat
  2. Škoda, že mi tahle anketa unikla, můj hlas by jednoznačně patřil prezidentu Bartlettovi z nejlepšího TV seriálu všech dob - West Wing.

    Beholder

    OdpovědětVymazat
  3. Odmítla jsem hlasovat, protože v anketě chyběl můj nejoblíbenější filmový prezident, Jack Nicholson z Mars útočí! :)
    Jana

    OdpovědětVymazat
  4. Milá Evo Součková, jste velmi laskavá. Babička Boženy Němcové však nebyla snůškou neuróz, nedokonalostí a chorob: mé skákání přes plot pro pírko vždycky provázejí pocity studu a bloky v bederní páteři. :-)

    Co se týče dokumentů se státníky, nezmínila jsem přece ještě padoucha George Bushe v dokumentech Rogera Moorea.

    anonym jedna: Hm, seriál West Wing ale taky v nabídce nebyl. Tak snad příště.

    anonym dvě: Jasně, toho mám taky moc ráda.

    Ale - anonymové - nebuďte líní a používejte prosím nějaká jména nebo přezdívky, připadám si v rozhovorech strašně neosobně.

    OdpovědětVymazat
  5. Máte pravdu, omlouvám se, při psaní původního komentáře jsem nebyla u svého PC. To jsem teda já, s tím milovaným Nicholsonem :)

    OdpovědětVymazat