Prohledat tento blog

pondělí 26. července 2010

Dostaň ho tam

I když už se kapku ochladilo, je stále ještě léto a to si v kině žádá bezproblémový oddech. Tento účel dobře splňuje film s poněkud dvojznačně znějícím názvem, který však naštěstí není teenagerovskou fekálně-erotickou vypatlávačkou, ale komedií z dílny producenta, scenáristy a režiséra Judda Apatowa. Ten se na druhém celovečerním projektu Nicholase Stollera (prvním byly Kopačky) podílel jen jako producent, Dostaň ho tam je ovšem ryzím apatowovským projektem, což zajišťuje herecká účast Johana Hilla i postava britského zpěváka popmusic Aldouse Snowa v podání Russella Branda (který v Kopačkách zaujal natolik, že bylo jen otázkou času, kdy si vyslouží vlastní film). Aldous už není takový jednorozměrný náfuka jako před dvěma lety, kdy svedl přítelkyni Segelova hrdiny v podání Kristen Bellové: je to hvězda za zenitem popularity, jež zlikvidovala před pár lety sama sebe ukázkově uhozeným projektem Africké dítě (kvůli klipu parodujícímu "aktivistické" snahy hudebních celebrit stojí za to přijít do kina včas).


Je ale hospodářská krize, o chytlavé projekty je nouze, a tak zapálený pracovník americké hudební agentury Aaron Green (Hill) vnukne svému šéfovi nápad uspořádat Aldousův comeback v losangeleském Greek Theatre. Za pokus stojí všechno, pročež je Aaron vyslán do Londýna, aby Aldouse, který je většinu času současně opilý, nadržený, zdrogovaný a nezvladatelný, dopravil včas na místo. To je v podstatě vše: veškerá legrace se pak odvíjí od konfrontace obou hlavních charakterů, dobromyslného, puntičkářského amerického židovského tlusťocha a pošahané, svobodomyslné britské celebrity, která má ovšem také svoje "vážné" problémy (hlavně s tatínkem a se svou bývalou láskou, zpěvačkou Jackií Q, jejíž klipy jsou v podání Rose Byrneové a ve Stollerově zlomyslné optice opravdu pěknou ukázkou současné ženské "provokativní" popdebility.

Je předem jasné, že oba hrdinové se navzájem ovlivní, ale předtím se Aaron stane díky Aldousovi a navzdory varováním své usedlé přítelkyně, medičky Daphne (znamenitá Elizabeth Mossová), přechodnou obětí alkoholických a jiných svodů. Aldous zase prohlédne ve vztahu k Jackii a svému otci (bezchybný Colm Meaney) - a nakonec všechno dobře dopadne. Dostaň ho tam je film navenek prostý jako facka, přiznává, že si na nic nechce hrát, nenechá vás moc přemýšlet a sám přemýšlí jen o trochu víc, než je nezbytně nutné. Pokud sledujete současnou hudební scénu, užijete si navíc pár hvězd, které hrají samy sebe a působí mnohem nudněji než Aldous a Jackie, protože si je nevymyslel Apatowovův tým.

A všechno samozřejmě stojí a padá s výkonem Russella Branda, který svého Aldouse hraje, zpívá i žije, jako by se nechumelilo. Podívaná to není příliš nevkusná, i když o nějaký ten Aaronův zvratek zabraný v detailu nepřijdete: většinou je film zůstává celkem vtipný a nabízí i pár scén, na které nebudete chtít zapomenout (zvlášť pokud máte v panice po ruce umělou kožešinku k útěšnému hlazení). Na konci je Stollerův snímek skoro dojemný, protože všichni hrdinové - jak je apatowovském mikrokosmu zvykem - jsou vlastně docela hodní, trošku potrhlí a zmatení lidé, kteří mají rádi "opravdovou" muziku a touží po normálních, pozitivních vztazích.   

Get Him to the Greek
USA 2010, 109 min
Režie: Nicholas Stoller
Scénář: Nicholas Stoller (s použitím postavy Jasona Segela)
Kamera: Robert D. Yeoman
Hudba: Lyle Workman
Hrají: Jonah Hill (Aaron Green), Russell Brand (Aldous Snow), Rose Byrneová (Jackie Q), Colm Meaney (Jonathan Snow), Elisabeth Mossová  (Daphne), Christina Aguileraová, Pink, Katy Perryová, Robert Seay
Premiéra: 5. 8. 2010

2 komentáře:

  1. Christina Aguileraová - LOL, dobře provedené přechylování vždycky potěší. Chápu kde se to bere a proč to je, ale tady je vidět, že přichází čas na změnu pravidel českého pravopisu.

    OdpovědětVymazat
  2. Šárka: No, rozhovory na téma přechylování se na tomhle blogu vedly už tolikrát, a do velkých podrobností... Nejhutnější je to myslím v komentářích u Cartouche.

    OdpovědětVymazat