Prohledat tento blog

čtvrtek 2. září 2010

Ondine

Režisér Neil Jordan rád vypráví příběhy na pomezí snu a reality: důkazem nejsou jen takové filmy, jako byl vlkodlačí horor Společenství vlků (1984), drama Malý řezník (1997), rodinná krimi Přízraky ze snů (1999) či transvestitská tragikomedie Snídaně na Plutu (2005), ale třeba i thriller Mé druhé já (2009), jehož hrdinka v podání Jodie Fosterové se začne po nocích vychylovat z normy jako mstitelka bezpráví ve špinavých newyorských ulicích.


O tom, jak rád a dobře šedesátiletý Ir balancuje na samotné hranici mezi dvěma zmíněnými filmařskými elementy, svědčí i jeho nejnovější snímek - komorní milostné drama Ondine, které vás na první pohled nejspíš zaujme už hereckou účastí Colina Farrella (který je na rodné filmařské půdě příjemně ukázněný a současně přirozený). Farrell si ve filmu zahrál chudého irského rybáře Syracuse, který se pokouší odpoutat od bývalé partnerky i alkoholické vášně, kterou s ní už odmítá sdílet - a současně se snaží zůstat dobrým otcem jejich nemocné jedenáctileté dcery Annie. V její společnosti povoluje fantazii a vypráví jí pohádky - a jednu z nich začne spřádat i kolem události, jež se mu skutečně stala: od poloutopené dívky, která jednoho rána uvízla v jeho rybářské síti (s nasazením ji hraje kouzelná Alicja Bachledaová).

Plachá a uzavřená Ondine se rychle zabydlí v srdci mladého rybáře a začne mu přinášet štěstí stejně, jako to dělají mořské víly - selkie v místních pověstech. Současně mu však přináší i neštěstí, neboť podléhá totiž zákonům svého druhu: ať už je obyčejnou dívkou nebo pohádkovým stvořením, má k dispozici jen omezený čas a po jeho uplynutí si pro ni přijde její právoplatný partner... Je Ondine kouzelnou bytostí, nebo pašeračkou z východní Evropy prchající s lupem před zákonem i podlým milencem? Neil Jordan dokazuje skoro nemožné, když během celého vyprávění podporuje v divákovi současně obě verze - drsně realistickou i baladicky pohádkovou. V okamžiku, kdy se už začnete jako každý rozumný člověk přiklánět na stranu skutečnosti, režisér vás zviklá nějakým záběrem či detailem, který krásnou Ondine vrací zpět mezi bájné bytosti. Vás jako diváka pak zavede zpět tam, kde byste si vlastně docela přáli zůstat: mezi děti, které rády věří pohádkám, protože mají  vždycky dobrý konec, zlo je v nich poraženo a potrestáno a obětavé, milující dobro  skončí před oltářem. Prozradit, na kterou stranu se kyvadlo "realističnosti" v Ondine nakonec vychýlí, by nebylo fér, pokud ale Jordanovu práci znáte a obdivujete, můžete si to celkem snadno představit.

Ondine čerpá svou sytou, podmanivou atmosféru z prostředí irské přístavní vesničky, jejímž středobodem je hospoda plná ztroskotanců, ale za jejímiž humny začínají vřesovitě patřící odjakživa vílám. Moře je tu  stejně tajuplným a matoucím živlem jako jezero v Přízracích ze snů: voda nejenže zrcadlí nebe i zemi, ale i sny a představy, které se odrážejí ode dna a vyplouvají k hladině, plašíce od skalnatého dna líné ryby. Tím chci říct, že kamera Christophera Doylea si bohapustě užívá možnosti balancovat na pomezí snu a dokumentarismu, které jí Jordan nabídl.

A kdo by od té prapodivné bajky o lásce a divákovi toužícím po dobrých koncích potřeboval trochu ironického odstupu, má příležitost: může si ho užít prostřednictvím režisérova oblíbeného herce Stephena Rey, jenž ve filmu ztvárnil postavu sarkastického, moudrého a soucitného kněze, ke kterému se chodí Syracuse pravidelně zpovídat, protože schůzky Společnosti anonymních alkoholiků se ve vesnici nekonají. I díky téhle postavě je Ondine cizelovanou, úspornou miniaturou, na kterou se vyplatí vyrazit do kina,  pokud máte rádi trochu (ale opravdu naštěstí jen trochu) "jinou" podívanou: není to totiž film, který by po evropsku podvracel vaši víru v pohádky a ještě se s tím vytahoval, ale zralé a divácky velmi potěšující mistrovské dílko.    

Ondine
Irsko /  USA 2009, 111 minut, titulky
Scénář a režie: Neil Jo
rdan
Kamera: Christopher Doyle
Hudba: Kjartan Sveinsson
Hrají: Colin Farrell (Syracuse), Alicja Bachledaová (Ondine), Dervla Kirwanová (Maura), Alison Barryová (Annie), Stephen Rea (kněz), Marion O'Dwyerová (sestra), Tony Curran (Alex), Mary O'Sheaová, Gemma Reevesová.
Premiéra v ČR: 2. 9. 2010

1 komentář:

  1. Když jsem našel doktora Johna, zoufale jsem potřeboval přivést svého bývalého milence zpět. Nechal mě pro jinou ženu. Stalo se to tak rychle a já jsem v situaci vůbec neřekl. Po čtyřech letech mě prostě vyhodil bez vysvětlení. Kontaktuji Dr.Johna prostřednictvím jeho webových stránek a řekl mi, co musím udělat, než mi může pomoci, a udělal jsem to, co mi řekl, poté, co jsem poskytl to, co chtěl, vrhl milostné kouzlo, aby nám pomohl dostat se zpět dohromady . Krátce poté, co udělal své kouzlo, můj přítel mi začal znovu posílat textové zprávy a cítil se hrozně za to, co mi právě dal. Řekl, že jsem nejdůležitější osobou v jeho životě, a to ví teď. Vstoupili jsme spolu a on byl vůči mně otevřenější než předtím a pak začal trávit více času než dříve. Od té doby, co mi Dr. John pomohl, je můj partner velmi stabilní, věrný a blíž ke mně než dříve. Vřele doporučuji Dr. John každému, kdo potřebuje pomoc. E-mail: drjohnsoco@gmail.com, zavolejte mu nebo přidejte jej na WhatsApp prostřednictvím: +2348147766277

    OdpovědětVymazat