Prohledat tento blog

pátek 7. srpna 2015

Vykolejená: židovská romantické komedie a la Judd Apatow

Doby, kdy Judd Apatow vířil stojaté hollywoodské vody, patří minulosti. Režisérovi zajímavé komedie Zbouchnutá (2007) je dnes sedmačtyřicet - a zůstává mnoho dlužen pověsti autora, naplňujícího žánrová klišé nestandardním humorem a podvratnou autenticitou. To potvrzuje i komedie Vykolejená, která ve čtvrtek vstoupila do českých kin.

Se Zbouchnutou spojil český distributor Apatowovův nový film „významně“ podobným názvem. Hrdinky obou snímků jsou však odlišné, přestože ztělesňují tentýž prototyp: jde o sebevědomé ženy, která vědí, co v životě chtějí – a jsou odhodlané toho dosáhnout bez cizí (mužské) pomoci. Blond vydání emancipované Američanky ostatně najdeme ve většině filmů Judda Apatowa, ať se na nich podílel jako režisér (Zbouchnutá, Komici) nebo producent (Kopačky, Finty Dicka a Jane). Všechny apatowovské bloncky jsou současně typickými hrdinkami „židovských“ komedií“. Ve filmech Apatowa, podobně jako v dílech Woodyho Allena, totiž vyprávění do pohybu neuvádějí vnější okolnosti, ale hluboké frustrace hrdinů. Ty ve Vykolejené osvěžuje síť popkulturních odkazů (na které bohužel neměla kapacitu autorka českých titulků). Mrknutím pro poučené je i množství zdařilých cameo situací °/.

Mají protivové právo na happy end?

Protagonistkou Vykolejené je Amy Townsendová - redaktorka newyorského, konformně rebelského časopisu pro muže S’nuff. Na rozdíl od spořádané sestry Kim si Amy vzala k srdci moudro o nepřirozenosti monogamie, které dcerkám vtloukl do hlavy otec, když opouštěl jejich matku. Amy pije, hulí, hýří zlými vtípky a užívá si sexu na jednu noc. Taková v zásadě nesympatická hrdinka si v americké romantické komedii pravidelně koleduje o setkání s opravdovým citem. Amyin článek o špičkovém sportovním lékaři Aaronovi Connorsovi se tak zvrhne v lásku jako trám. 

Scenáristka Amy Schumerová tak drží příběh ve vyjetých kolejích, i když postavy mají složitější a hlubší zázemí, než je obvyklé. Populární stand-up komička se podílela i na produkci Vykolejené a hlavní roli ztvárnila ve stylu one woman show. Apatowovské standardy ovšem lépe naplňovaly Charlize Theronová Katherine Heiglová (Zbouchnutá), Kristen Bellová (Kopačky), Téa Leoniová (Finty Dicka a Jane) a zvláště režisérova manželka Leslie Mannová (40 let panic, Zbouchnutá, Komici, Čtyřicítka na krku). Schumerová naneštěstí svou postavu herecky nezvládá, takže Amy je nakonec jen duchaprázdnější americkou verzí Bridget Jonesové. Obě postavy odvozují svou komičnost od poskakování tělnaté hrdinky v minisukni a „roztomilého“ špulení pusy při pronášení rádobycynických promluv. Amy (stejně jako většina bělošských postav) ovšem navíc zápasí se skutečným rasismem a xenofobií.

Hrdinčina neodolatelnost pro „lékaře bez hranic“ Aarona je tak nepochopitelná, přestože tady vskrytu funguje stará dobrá touha gentlemana po děvce. "Darcyovsky" konzervativní milovník seriálu Panství Downtown v báječném podání Billa Hadera navíc nedostane moc příležitostí ovlivnit hrdinku, která na sobě během povinného polepšení vlastně neudělá žádnou práci. Z řady jiných romantických filmů, kterým se Vykolejená podobá, se tak sluší připomenout hlavně znamenitou tragikomedii Znovu a jinak režiséra Jasona Reitmana. Koncept Vykolejené ovšem nejde tak hluboko, aby rozvážně legitimizoval právo protivných hrdinek na happy end.

Práce Apatowa a Schumerové místy přesahuje průměr, ztroskotává však definitivně na rozvolněném timingu a nadměrné délce. Vykolejená je tak nakonec stejně nepovedeným dílkem jako hloupé artové drama o venčiteli psů, na které Amy vodí do kina svého milence místo sexuální předehry.

°/ Asi nejzábavnější je role venčitele, kterou Apatow svěřil Danielu Radcliffeovi, s nímž mimochodem natočil krátké videjko I Am Harry Potter...

(Tenhle text vyšel v Lidových novinách. Zde na blogu nabízím jeho unikátní, timingově rozvolněnou verzi.) 

USA 2015, 125 předlouhých minut, titulky
Režie: Judd Apatow
Scénář: Amy Schumerová
Kamera: Jody Lee Lipes 
Hudba: Jon Brion
Hrají: Amy Schumerová (Amy), Bill Hader (Aaron), Brie Larsonová (Kim), LeBron James (LeBron James), John Cena (Steven), Tilda Swintonová (šéfredaktorka), Daniel Radcliffe (venčitel), Marisa Tomeiová (majitelka pejska), Vanessa Bayerová (Nikki), Amar'e Stoudemire (Amar'e Stoudemire)
Premiéra: 6. srpna

1 komentář: