Prohledat tento blog

úterý 14. července 2009

Jak vypadají Vary po festivalu? Carpe diem!

Málokdo z návštěvníků MFF v Karlových Varech, kteří odjíždějí většinou během pátku a soboty ještě před rozdáním cen, by asi poznal město poté, co ho opustí veselá festivalová nálada (doufejme, že jen na necelý rok). Švitorná ruština zazní zase naplno a do bazénu v Thermalu se vrátí zase plavkyně, jimž kolega Vosmík říká nekorektně "ropné skvrny" (muslimky plavající v černočerných hábitech). Věci, které jsou neodmontovatelnou a nepomíjivou součástí města, ale samozřejmě zůstávají: třeba sluneční hodiny v chodníku u vřídla, opatřené latinskou sentencí carpe diem, patřící tradičně ukazatelům času tohoto typu (na digitálních hodinkách ji bůhvíproč nenajdete).

Město, prolnuté navenek nedílně s festivalem, se díky několika partám sakrujících svalnatých chlapíků mění už během nedělního dopoledne: na odstranění velkého nápisu z boku hotelu Thermal stačí dva horolezci. Stan kapitána Morgana, který vypadal pro pijáky lahodných koktejlů jako bezpečná a trvalá jistota jejich varského života, rychle mizí - a na záchodě u thermalské recepce se přestaly vybírat peníze!

Panely zdobící říčku Teplou mizí v přistavených náklaďácích. Takže to, co zůstane, jsou filmy obtištěné v hlavě, v dobrém i zlém. Mimochodem kdo je z Prahy, na ledaccos si ještě může zajít do kina Světozor.

A plno "varských" hitů je zakoupeno do české distribuce.

1 komentář:

  1. já také opuštím Vary až následující den po slavnostním zakončení - prolézám Thermal a okolí a občas nějakou tu festivalovou demontáž vyfotím :)

    OdpovědětVymazat