Prohledat tento blog

sobota 14. února 2009

Den svatého Valentýna

Soudruzi zamilovaní a všichni ostatní zodpovědní občané, vnímejte dnešek se zvýšenou pozorností! Den svatého Valentýna je neblahým jevem, násilně do našich krásných Čech importovaným temnými živly po tzv. "sametové revoluci", z kapitalistického Západu - podobně jako Halloween, Santa Claus či Václav Klaus.

O tom, že jediným cílem tohoto buržoazního svátku je ponížit vaši lidskou důstojnost a tahat vám za přáníčka, květiny a dárečky peníze z kapes, svědčí i skutečnost, že u obnovy valentýnské tradice prý v roce 1907 stál známý americký výrobce vánočních přáníček Walter Scott, když se ocitl na prahu bankrotu. Jeho společnost do dvou let ztrojnásobila zisky! Předchozí Scottův pokus o obohacení z roku 1902 - Den velké tmy jako oslava všech slepců - se nesetkal s velkým ohlasem a byl velmi brzy zrušen (Asi že nevidomí dost dobře neviděli na ta přáníčka?)

Ani z pohledu přátel katolíků nejde o nějaký tradiční, pevně ukotvený svátek: formálně byl po revizi kalendáře, vydaného na základě druhého vatikánského koncilu, stanoven na 14. února teprve v roce 1969. Ale buďte rádi - do té doby katolická církev formálně uznávala jedenáct svátků svatého Valentýna! To bychom z těch slavností pustého konzumu po celý rok vůbec nevyšli.
Nechte své city pěkně stranou a nenechte se obloudit, i když se k oslavě svátku zamilovaných vehementně hlásí i naši afroameričtí spoluobčané.


Pokud nestrávíte tento den v posteli s chřipkou nebo pilnou prací a jste-li bytem v Praze, udělejte si nicméně studijní výlet na Vyšehrad. Jen každého 14. února si totiž v rámci tamních valentýnských církevních oslav můžete prohlédnout cennou relikvii - monstrancový relikviář, původně součást barokní výzdoby kostela, odstraněná patrně při regotizaci chrámu v letech 1885-1903.

Relikviář byl dlouho považovaný za ztracený a na podzim 2002 ho znovu objevili při opravách objektu ve starém depozitáři Kolegiální kapituly svatého Petra a Pavla. Na lopatce nalezli restaurátoři tzv. autentika (na malém proužku, nalepeném na relikvii, bylo uvedeno světcovo jméno). Podle odborníků je vyšehradský ostatek asi největší, který se dostal za hranice světcovy vlasti - Itálie. Do do Čech ho údajně přivezl už Karel IV.Otázkou však zůstává, ze kterého ze dvou různých křesťanských mučedníků, kteří byli shodou okolností 14. února - jeden v roce 197, druhý v roce 269 - pohřbeni poblíž sebe, na římské Via Flaminia, tahle kost pochází.



Pokud jde o vyzdobení tohoto svátku nějakým pěkným filmem, zpravidla se doporucuje shlédnutí Cameronova Titanicu, který stále zůstává kasovně nejúspěšnějším titulem hollywoodské historie (a zase jsme u těch peněz!). Inu, proti gustu zamilovaných žádný dišputát - pro mne je to báječné, ale vzhledem k tomu, jak děsnou mám rýmu, přece jen trochu mokré.

A zítra si uvědomte, že existují i jiné alternativy.

1 komentář:

  1. U nás doma se také Valentýn slaví. Nevidím nic špatného na tom, když si uděláme jeden den trochu jiný, než jsou ty ostatní. Jen tak by mě to nenapadlo, tak alespoň na toho Valentýna :-) . Nikam ale nechodíme, uděláme si pěkný večer i doma. Od přítele dostávám každý rok pugét nádherných růží. Využívá k tomu službu doručení květin Praha , tak se vždycky těším, jaké růže mi vybere :-) .

    OdpovědětVymazat