Prohledat tento blog

čtvrtek 10. listopadu 2011

Arthur a souboj dvou světů

Luc Besson není muž, který by přehlížel fakta: jeho kombinované (hrané a animované) dětské dobrodružství Arthur a Minimojové (2006) opustilo kina s celosvětovými tržbami 110 milionů dolarů a značně průměrný Arthur a Maltazardova pomsta (2009) si rovněž nevedl špatně. Takže teď tu máme druhé pokračování, které po technické stránce rozhodně nikoho neurazí - ale zůstává samozřejmě ryzím bessonovským produktem, který si nedělá hlavu s otázkami vkusu a logiky. Besson předpokládá, že dětem je celkem jedno, že v novém příběhu kluka Arthura, který netráví čas ve škole, ale ve světě mrňavých skřítků, plno věcí ledaccos připomíná. (Naopak.) Vytvořit vizuálně originální svět s jasnými zákony a neotřelým příběhem vyžaduje příliš mnoho přemýšlení, takže bude stačit, že se to jako vždycky tak trochu odflákne. Hlavně, že to je barevné a plynule se to mrská a posunuje kamsi dopředu.

Padouch Maltazard vypadá tak trochu jako Voldemort, Minimojové vyhlížejí jako skřítkové z kýčovitých vánočních pohlednic. Postavy chtějí být chvíli malé a chvíli velké, pořád se za čímsi pachtí a štěbetají - a nikdo není ani moc hodný, ani moc zlý, ani moc statečný, neboť charaktery se mění podle toho, jak to vyžadují vtipné scénky a hlášky. Ale jedno je opravdu divné: realita, do které malý hrdina (kterého už v jeho lidské podobě nemůže hrát Freddie Highmore, kterému je skoro dvacet let) vyrazí bojovat proti dalším nástrahám svého beznosého protivníka, má podobu amerického maloměsta ze 60. let Lucasova hitu Americké graffiti (1973). Neptejte se mne proč, ale v jedné chvíli se v ulicích atakovaných obřími komáry dokonce objeví sám George Lucas (hraje ho Cooper Daniels). A ten - nastojte - díky padouchovi Darkosovi náhodou přijde na to, jak by měl vypadat Darth Vader (kdo by nechápal, navede ho Williamsův proslulý vaderovský hudební motiv).

Pámbu ví, jak tohle Bessona napadlo, co tím sleduje a proč mu to vlastně připadalo legrační. Dětem je to jistě fuk, protože to nepochopí - a navíc bessonovým malým diváčkům, aby přežili a bavili se, musí být fuk všechno. A dospělým je to jedno také, neboť už na sedadle v kině dávno tvrdě usnuli nebo zemdleli, usmýkaní tou prapodivnou, leč typickou bessonovskou kombinací infantilní důvtipnosti a technického perfekcionismu. Kdy bude další díl?

Francie 2010, 101 minut
Režie: Luc Besson
Scénář Luc Besson, Céline Garciaová
Kamera: Thierry Arbogast
Hudba: Eric Serra
Hrají: Freddie Highmore (Arthur), Mia Farrowová (babička), Robert Stanton (tatínek), Penny Balfourová (maminka), Cooper Daniels (George Lucas). Hlasy: Jimmy Fallon, Selena Gomezová, Iggy Pop, Lou Reed, Frédérique Bel, Jean-Paul Rouve, Gérard Darmon
Premiéra: 10. listopadu 2011

3 komentáře:

  1. Nevím co jsi to tu o tom filmu nakecala, ale rozhodně měním názor!
    Film má nádherné efekty, je vtipný a promyšlený a vůbec není odfláknutý! Protože, kdybych s tímhle souhlasila, asi by to nebyl můj neoblíbenější film!

    OdpovědětVymazat
  2. Svatá prostoto. Filmový kritik nepředpokládá, že čtenář bude mít stejný názor jako on. Vždycky ovšem víceméně ví, co "nakecal". :-) Závidím vám, že se vám film líbil, i když z mého pohledu to vypovídá především něco o vašem vkusu.

    OdpovědětVymazat
  3. Sice je to už delší dobu publikovaná recenze, ale přesto - je napsána stručně a výstižně. Zcela souhlasím s narážkou na StarWars, děcko nepochopí, dospělí se usměje, nic víc. Krom toho už ve filmu nevidíme, co se s Darkosem stalo...asi dodnes tvrdne v obchodě. Mě se nejvíce líbí první film, druhý je vsuvka, i když kdybych viděl dvojku, asi by mě to donutilo vidět jedničku a trojku. Poslední díl je takový nemastný neslaný, akce s vláčkem OK, ale naproti tomu finální bitva nic moc.

    OdpovědětVymazat