Prohledat tento blog

pondělí 14. listopadu 2011

Film nevhodný k vnitřnímu užití: Nechápu, jak to dokáže

Pokud chcete jít do kina na romantickou komedii, nebo pokud vůbec chcete jít do kina na cokoli, a nejste vášnivými fanoušky Sarah Jessicy Parkerové, vynechte raději film s obdivným názvem Nechápu, jak to dokáže. Je tak otravný, že se mi o něm ani nechce psát. Na druhé straně ovšem - povinnost je povinnost: na žíravinu do výlevek se také varovně píše, že není vhodná k vnitřnímu užití. (A stejně si občas někdo lokne.) A abych se vyhnula nařčení z toho, že ustavičně pronásleduji Parkerovou svou zapšklou kritickou slinou, musím hned zkraje přiznat: ano, je to pravda, pronásleduji. Ale já jsem si nezačala.

Při kritickém hanobení snímku Nechápu, jak to dokáže, mi přijde nicméně zbytečné poznamenávat něco v tom smyslu, že Parkerová v šestačtyřiceti letech vypadá a hraje jako kůň. Či parafrázovat samotný titul filmu režiséra Douglase McGratha (který má na svém režisérském kontě i dvě nikoli nejhorší adaptace britské klasiky Emma a Nicholas Nickleby a slušné životopisné drama o Trumanu Capotem Pochybná sláva). Ani k románové předloze Allison Pearsonové vám nic nepovím, protože jsem ji nečetla. Podle toho, co se někdy děje v McGrathově filmu, ale předpokládám, že bude vtipná takovým tím způsobem, jako většina slušných knížek žánru "chick lit" typu Deníku Bridget Jonesové nebo Sexu ve městě. Tuto literaturu navíc nemám nijak zevrubně nastudovanou, neboť se na to necítím být dostatečně ženou.

Pokud jde o příběh finanční analytičky Kate Reddyové, která se pokouší zvládnout milovanou práci, dvě milované malé děti, milovaného manžela (Greg Kinnear) a zamilovanost smrtonosně atraktivního spolupracovníka (smrtonosně atraktivní Pierce Brosnan), možná bude problém už v tom, že jde o brutální hollywoodizaci britské látky. Na vině může být - kdo ví - i Aline Brosh McKenna, pachatelka scénářů např. k takovým "ženským" filmům, jako je Ďábel nosí Pradu, 27 šatů nebo Hezké vstávání, které nejsou vysloveně špatné, ale nejsou ani vysloveně dobré.

Film samotný je každopádně místy vtipný, oba mužští protihráči jsou opravdu zajímaví (a Kinnear je přitom oproti Brosnanovi ve zjevné nevýhodě), šikovně zneužití dětští představitelé působí ďábelsky roztomile... a možná bych byla schopna vnímat to vše milosrdněji, kdyby nešlo o one-woman show právě Parkerové, která vypadá staře a unaveně a strašlivě se pitvoří v domnění, že bude legrační. (Ještě horší pak je, když nahodí výhybku na "vážný" herecký koncert.) Potíž je ovšem i v tom, že tvůrci filmu pod záminkou komediální nadsázky velmi ostražitě krouží kolem možnosti, že by vyjádřili nějaký názor a jiný tím současně zavrhli. Patří žena k dětem, k plotně a do postele? Ano. Může žena správně vykonávat náročnou práci? Ano. Může se zamilovat do pohledného kolegy? Ano. Jediné, co si asi zapamatujete ze všech těch ilustrovaných pro a proti, okořeněných parkerovskými ksichtíky, je prostinké konstatování, že žena by měla zůstat ženou.

Zajímavé je, že hrdinka v jedné chvíli sleduje v televizi klasickou hollywoodskou komedii Jeho dívka Pátek, což je jedna z filmových verzí klasické hollywoodské komedie Na titulní straně. (Psala jsem o ní nedávno tady.) V té ovšem novinářská workoholička Hildegarda Johnsonová (Rosalind Russellová) nakonec odvrhne hezkého, milujícího snoubence a s ním i vidinu normálního rodinného života, aby setrvala u své milované, stravující, příšerné a zcela pochybné práce (a ovšem i u svého nesnesitelného, cynického šéfa v podání Caryho Granta). Protože vám nechci prozrazovat, jak to dopadne s Kate, kdybyste se na McGrathův film vitřně nepoživatelný přece jen vypravili, nezbývá mi než podotknout: dřív ty filmy bývaly tak nějak odvážnější.

P.S. Vím, že většina nemívá vždycky pravdu a nerada se tímto tvrzením zaklínám. Ale neodpustím si konstatování, že film s rozpočtem 24 milionů dolarů od poloviny září, kdy měl premiéru, utržil v USA pouhých 9,6 milionu dolarů. Diváci se na něj tedy - eufemisticky řečeno - moc nehrnou.

I Don't Know How She Does It
USA 2011, 89 minut, titulky
Režie: Douglas McGrath
Scénář: Aline Brosh McKennaová (podle románu Allison Pearsonové)
Kamera: Stuart Dryburgh
Hudba: Aaron Zigman
Hrají:Sarah Jessica Parkerová (Kate Reddyová), Pierce Brosnan (Jack Abelhammer), Greg Kinnear (Richard Reddy), Christina Hendricksová (Allison Hendersonová), Kelsey Grammer (Clark Cooper), Seth Meyers (Chris Bunce), Olivia Munnová (Momo Hahnová), Jane Curtinová (Marla Reddyová)
Premiéra: 17. 11. 2011

Žádné komentáře:

Okomentovat