Prohledat tento blog

pondělí 20. února 2012

Žena v černém: Daniel Radcliffe a duchové

Britské studio Hammer, které od poloviny 50. do 70. let razantně ovlivňovalo podobu filmového hororu, o sobě od roku 2007 dává znovu vědět. Zatím posledním výlupkem jeho snahy oživit vlastní tradici je produkční podíl na stylovém hororu režiséra Jamese Watkinse (jehož thriller s Michaelem Fassbenderem Jezero smrti se sice u nás vypracoval jen na video, ale stojí za pozornost). Ženuv černém inspirovala literární předloha Susan Hillové (která už prošla divadelními prkny i televizní obrazovkou). Nejspíš ovšem přitáhne do kina hlavně fanoušky Daniela Radcliffea, který si tady zahrál svou první hlavní filmovou "nepotterovskou roli".

Radcliffe není v Ženě v černém nijak oslňující, ale vyhovuje vyprávění plnému staromilských atrakcí. (Stylizací postavy mladého právníka Arthura Kippse, který přijíždí do zapadlé přímořské vísky uspořádat pozůstalost zemřelé majitelky šlechtického sídla Eel Marsh House, ovšem snad až příliš připomíná hvězdu Ságy Twilight Roberta Patissona.) Radcliffeův lehce toporný, monotónní výkon jistě alespoň potterovské fanoušky nejspíš neunaví, protože ho dobře znají. Postačí jim pravděpodobně to, že "jejich" Daniel tu vystupuje jako dospělý, lehce neoholený muž, který se v osamělém, pustém strašidelném domě musí utkat s neusmířeným duchem majitelčiny sestry Jennet Humfryeové, jež kdysi přišla o vlastního synka a nyní zabíjí místní vesnické děti. Radcliffeovi sekunduje Ciarán Hinds v roli jednoho z místních občanů, bez výjimky pronásledovaných traumaty plynoucími z nedávné násilné smrti jejich dětí. Jakmile se totiž objeví tajemná Žena v černém, tedy Jennetin duch, je na obzoru další tragédie. A hrdinovi nezbývá nic jiného, než se zlého ducha a jeho strašidelné malé oběti bloudící místní krajinou pokusit usmířit dřív, než do vesnice dorazí jeho vlastní, milovaný malý synek...

Podívaná je to opravdu strašidelná jako viktoriánská mechanická hračka: na diváka každou chvíli vybafne z plátna nějaká ta smrtelně bledá holčička, duchovitý odraz v zaprášeném okně nebo vytřeštěná vycpaná opička. Kamera i hudba se v poněkud mechanické součinnosti starají o hutnou, strašidelnou atmosféru, takže téměř maskují až zálibně idiotský scénář a chybějící herecké výkony. Ženě v černém chybí rytmus, jako elegantně blbé béčko spoléhající na viktoriánský design a solidní lekačku je však divácky celkem uspokojivá. Pokud jde o oslnivě ujeté momenty, kterými klasická hammerovská díla (často mimoděčně) nešetřila, moc jich v tomhle dobře kontrolovaném filmu nenajdete (napadá mne snad jen loskuták ve vesnické hospodě, dovedně napodobující zoufalý ženský pláč). Vlastně mi to ovšem nevadilo - a dokonce si myslím, že příštích pár dní rozhodně neusnu bez rozsvícené lampičky a na večerní procházce po blatech mne neuvidíte ani náhodou.

VB / Kanada / Švédsko 2012, 95 min., titulky
Režie: James Watkins
Scénář: Jane Goldmanová (podle románu Susan Hillové)
Hudba: Marco Beltrami
Kamera: Tim Maurice-Jones
Hrají: Daniel Radcliffe (Arthur Kipps), Ciarán Hinds (Sam Daily), Janet McTeerová (Elizabeth Dailyová), Sophie Stuckeyová (Stella Kippsová), Liz Whiteová (Jennet Humfryeová)
Premiéra: 23. 2. 2012

3 komentáře:

  1. Daniel Radcliffe nehrál jenom Harryho Pottera. V Prosincových klucích, kteří byli uvedeni několikrát v českých televizích, ztvárňoval hlavní roli. Stejně tak v Legendě o mém synovi (toho jsem ale - na rozdíl od Prosincových kluků - neviděl, a tak soudím pouze na základě dostupných informací).

    Nebo v čem je role Radcliffa v Prosincových klucích či Legendě o mém synovi "potterovská", pokud ta poznámka nebyla faktická, ale byla hodnotící?

    OdpovědětVymazat
  2. Legenda je televizní snímek, mluvím o filmech na plátně. Na rozdíl od Kluků je Radcliffe v ženě opravdu hlavní a skoro jedinou postavou. Vaší poslední větě nerozumím, tak na ni nemohu odpovědět.

    OdpovědětVymazat
  3. Možná jsme každý viděli jiný film, ale v Prosincových klucích měl Radcliffe hlavní roli. Pokud ne, kdo ji na místo něj zastával?

    Ta poslední věta měla znamenat, že když nejde o "faktické konstatování" (Radcliffe nikde jinde nehrál hlavní roli), muselo být pravděpodobně "hodnotící". "Hodnotící" ve smyslu "i když se Radcliffe objevil v jiných filmech v hlavních rolích, pořád hrál roli ala Harry Potter, a tak se z té škatulky nevymanil". Z reakce, za kterou děkuji, je mi ale patrné, že to bylo faktické konstatování, ne hodnotící. :)

    OdpovědětVymazat