Prohledat tento blog

sobota 31. března 2012

Jak jsem vydala další knihu - konečně trhák!

Pohádkový název dnešního textu je úměrný mému pocitu, který se s uplývajícím časem jen zesiluje: psát knihy v Čechách mohou snad jen čarodějové dobrodějové, neboť se tím uživit nelze (stejně jako - abych mířila do vlastního hnízda - psaním filmových kritik či blogováním). Tedy s výjimkou Michala Viewegha, Ireny Obermannové, Haniny Pavlowské a dalších komerčně zdatných celebrit. Za intenzivní práci trvající dva měsíce (kdy neděláte nic jiného než danou knihu píšete) totiž dostanete asi tolik, kolik vydělá sklenář (jehož průměrný plat je prý 15 666 korun - alespoň podle téhle stránky). A pak svůj zisk ještě musíte samozřejmě pěkně zdanit. Psaní knih je tedy ryze dobročinnou činností, kterou konáte pro blaho lidstva či ukojení vlastního ega (nebo obojí) ve svém volném čase - po nocích a o víkendech, vedle práce, kterou se živíte.

Problém ovšem je, že nakladatelé se dnes většinou nijak nesnaží, aby vám vaši dobročinnost nějak usnadnili, a pokoušejí se vám ji spíš zpestřit nečekanými úskoky. Ponechme stranou mou první knihu, povídkovou sbírku, která vyšla v roce 1988 - o obálce se se mnou tehdy nikdo z Mladé fronty nebavil, viděla jsem ji poprvé až na vytištěné knize (ale když žijete v totalitním Československu, je vám pětadvacet a debutujete, považujete to za normální). (Každopádně aspoň tahle uživatelka internetu má tu mou dívčí knížku ráda.) Uplynulo - jako v pohádce - mnoho let, a nakladatelství XYZ si u mne objednalo jedenáct hereckých portrétů (respektive jsem omylem napsala jeden portrét neobjednaný, který mi pak dovolili do knížky k těm deseti objednaným přidat). XYZ vymyslelo, kdo všechno bude v knížce figurovat (některá nesmyslná jména - kupříkladu Zaca Efrona - se mi dokonce povedlo eliminovat). A vymyslelo bez větších cirátů obálku i název Charisma: nejpřitažlivější filmové hvězdy současnosti. Asi nikdo se nediví, že se z takovéhle knihy žádný trhák nestal (a to zřejmě i na úrovni daného žánru).

Přes časem vyvinul nápad, že napíšu knihu, i Jan Svěrák, a průběh práce byl pro mne dlouhý a značně mučivý. Kniha s nevhodným názvem, který jsem vymyslela já, a obálkou odkazující k dětské četbě a nikoli knize o natáčení filmu (kterou vymyslela protistrana), vyšla loni v prosinci. Nevím, jestli se z ní stal trhák... asi ne. Pokud ji máte doma (nebo střežíte jako oko v hlavě před zvědavci s umaštěnýma rukama převzácný výtisk onoho neblahého Charismatu), víte, že jsem tyhle texty psala stejně jako vždycky - tak, jako jsem psala dlouhá léta do Cinemy, do Lidových novin nebo (taky už dlouhá léta) nyní na tento blog. Úspěšný prodej ne-beletrie ovšem dnes není ani tak otázkou autorovy poctivosti ve vztahu k faktům a snahy o nich nějak přemýšlet, ale otázkou marketingu. Počítá se zjevná atraktivita tématu a ochota nakladatele vložit peníze do reklamy. A knihu prodávají obálka a název, zvláště pokud je jméno pisatele veřejnosti neznámé (a to je můj případ).

A tak do toho XYZ teď řádně šláplo a rozhodlo se odfiltrovat všechny nežádoucí vlivy. Vymyslelo obálku, která je ve skutečnosti bohužel tmavší (jakoby ušmudlanější) než na obrázku vpravo - já doufala, že bude v knihkupectví, jak mi slíbili, vysloveně zářit kupci vstříc!! A vymyslelo i název, který prý jedenáct portrétů hollywoodských hereček "určitě prodá". Námitky a návrhy jiných názvů (a prosby o jinou obálku) nepomohly - názor marketingového oddělení je totiž rozhodující a s autorem se v takových komerčních nakladatelstvích nikdo moc nebaví (a jak dokázali loni v Mladé frontě, ani v "ne-takových"). Stáhnout rozhořčeně své jméno z téhle jásavé parády jsem si nakonec rozmyslela, protože text zůstal stejný, jaký jsem napsala: v knížce je i úvod Ivy Hejlíčkové a dokonalé, kompletní filmografie všech zmiňovaných dam pořídil Michael Málek. Takže kniha zase jednou hodně připomíná to, co jsme dělali kdysi v Cinemě (kde Michal s lamentováním opravoval naše hrůzné faktografické chyby coby odborný korektor).

Nevím jak se "Hollywoodské top stars" (nebo jak se to vlastně má psát) budou prodávat, mám ovšem pocit, že si je díky takovému vzhledu a názvu koupí jen lidé, které obsah knihy zajímat nebude. A naopak - těch pár lidí, co by si ji koupili kvůli mně (a mému názoru třeba na Noru Ephronovou a její pojetí židovského typu komedie ve filmech s Meg Ryanovou), si při pohledu na obálku pomyslí, že jsem už definitivně zešílela. Ale třeba to bude trhák a zbohatnu na dotiscích... Každopádně jsem poprosila svou neteř Kateřinu, která je profesionální grafička a tvorbou knižních obálek se úspěšně živí, aby mi udělala alternativní návrh pro těch pár autorských výtisků, které dostanu - možná (nakladatelství se navzdory mým prosbám už dva týdny neobtěžuje mi je zaslat - jediný exemplář, který mám, jsem si koupila v knihkupectví). V těchto alternativních obalech budu knížku rozdávat svým vybraným příbuzným a lékařům. Moje kniha se jmenuje Hollywoodská krása - a novou obálku vám určitě neopomenu tady na blogu už brzy představit. Kdyby se vám líbila a chtěli si s ní obalit zakoupenou "topstarovou" knihu, stačí mi říct.

Každopádně s psaním knih jsem nejspíš skončila (ještě zbývá jedna, poslední, co vyjde v červenci - a ta vlastně není moje, ale Evy Zaoralové).

10 komentářů:

  1. Mě to strašně štve, jak to u nás chodí. V akademickém provozu si zase často musíte sehnat i na vydání peníze sama a přestože je odevzdáte vydavateli, ne vždy se obtěžují se o knihu postarat, jak mají, třeba udělat pořádně redakci a korektury (já bohudík měla kromě první knihy štěstí, ale hlavně proto, že jsem si sama našla nekompromisní redaktorky "ze staré školy" a nemusela se s vydavatelskými redaktory vůbec potýkat...). Někdy si říkám, když slyším kolem sebe ty příšerné historky, jestli není načase být u dalšího projektu samovydavatelem...

    OdpovědětVymazat
  2. Alenko, určitě si tvou knihu Americká krása s alternativní obálkou koupím, cena nerozhoduje :-) A budu šťasten, že ji mám a nešťasten, že nejsem magnát a milionář jménem Bakala nebo tak nějak, který by ti takovou knihu vydal, případně pomohl financovat, ať se namachrovaný kravatáčtí idioti v XYZ třeba vzteknou... Tak se ozvi. Honza Dušek

    OdpovědětVymazat
  3. To nebylo právě veselé nahlédnutí za kulisy spisovatelské práce (myslím tím pro mě coby čtenářku Vašeho blogu, ne pro Vás coby spisovatelku, i když tak by se to možná dalo brát také). Každopádně nápad s alternativní obálkou je výborný! Ráda ho využiji, ještě se Vám ozvu. A knížka o Evě Zaoralové, mohu-li soudit podle úvodního náhledu, vypadá podařeně i po grafické stránce, o obsahu nepochybuji a těším se, až vyjde. Přeji Vám mnoho sil do dalšího psaní... Olga

    OdpovědětVymazat
  4. Alenko, jsem ráda, že kniha vyšla. Vzhledem k tomu, že kupuji knihu podle autora a ne obálky, tak mně od koupě numůže nic odradit. Byť by byla vyvedena v černočervené barvě ala bulvár, což nesnáším snad nejvíce. Nákup spáchám nejspíš, jak přijedu na Knižní veletrh (na ten se mimořádně těším, protože jedním z témat je komiks), u nás v knihkupectví zcela jistě nebude, tady usli před 20 lety a ještě je nikdo neprobral :-) Charisma mi leží na poličce u postele a nikdo nemá povoleno na ni ani šáhnout, leda s mým výslovným povolením :-)
    Přeji vám chuť a energii napsat další knihy, přece nemůžete dopustit, aby temné síly vyhrály :-)
    sharra

    OdpovědětVymazat
  5. Ta Vaše první kniha byla mojí oblíbenou četbou v době dospívání, ale dosud jsem netušila, že to jste Vy. Příjemné překvapení. Vaše i filmová fanynka.

    OdpovědětVymazat
  6. Díky všem za laskavá slova...

    OdpovědětVymazat
  7. jednak - opravdu nechápu, jak někdo. kdo se tváří na úrovni, může mít žaludek vydávat publikace s něčím, co si každej druhej může stahnout na netu a vydat to taky? nebo jste snad se zmíněmými herečkami osobně mluvila a dotazovala? pravděpodobně nikoli a všehcno jsou jen vaše ubohé domněnky, jak co asi mohlo být.. humus!!!
    jednak - mám vás brát vážně, když tvrdíte "Renée Zellwegerová je zase ohromně chytrá žena – jen hraje hloupou Bridget Jonesovou. Je prototypem člověka, který má kariéru až strojově vymyšlenou, snaží se nedělat chyby, nehraje ve filmech, kterým nevěří."? Holka z města, Případ číslo 39, Pan Včelka, Příběh žraloka, Já, mé druhéjá a Irena, a když už roky nenatočila hitovku, vrátí se k BJ, která už se ve druhym díle sghodila tak, že nebyla téměř koukatelná a bude doufat, že se opět dostane do popředí - máte pravdu, opravdu to zní jako jako strojově vymyšlená kariéra!!!!

    ženská, proberte se a nepiště blafy.. nebo piště, ale neberte za to peníze

    mirek kňourek

    OdpovědětVymazat
  8. Chlape, Kňourku, proberte se vy - možná by bylo dobré, abyste si tu knihu přečetl, než na ni začnete vyjadřovat nějaké "názory". (Zrovna Zellwegerovou mám navíc myslím dobře vyargumentovanou.) Každý druhý sice něco může vygooglovat a pak to vydat, a taky to ledaskdo dělá - ale TO je pak opravdu humus.
    Ženská

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. tak to nedělejte, prokopová!!! a pokud argumentujete stejně jako v rozhovoru na novinkách u zellweger(not OVOU - nechápu, kdo konečně kdy pochopí, že jen proto, že mi přechylujeme, musíme mrvit i přijmení cizinců, je idiocie a neúcta k původu), tak to ty peníze, za který se dá "kniha" pořídit raději vyhodim do kanálu...

      Vymazat
  9. tak to nedělejte, prokopová!!!! a pokud argumentujete stejně jako v rozhovoru na novinkách u zellweger(not OVOU - nechápu, proč pořád nikdo nechápe, že jenom proto, že my přechyluje, dělat to i u cizinců je idiocie a neúcta k původu) tak ty peníze, za který se dá "kniha" pořídit, raději vyhodim do kanálu...

    OdpovědětVymazat