Prohledat tento blog

středa 10. července 2013

Pacific Rim - Útok na Zemi


V rámci letošního filmového léta si akční dobrodružství Guillerma del Tora zaslouží přinejmenším přídomek "největší". Obří příšery Kaiju vylézají z oceánu a ničí pozemská města nebo do sebe buší s obřími roboty Jaegery, které řídí dvojčlenná lidská posádka - když se to povedlo Michaelu Bayovi s Transformers, proč by se to nemělo povést režisérovi druhého Bladea a obou Hellboyů?  Toro dostal k dispozici 180milionový rozpočet a s převážně nehvězdným hereckým ansámblem (jemuž dominuje Idris Elba) realizoval opulentní podívanou, jejíž podstatu tvoří destrukce ve starosvětském stylu Godzilly a jejích následovníků.

Pokud vás naštval šéf, krutě vás podvádí manžel či vám hnula žlučí česká politická scéna, není nic lepšího než (víc než dvouhodinový) nářez, který si Kaiju a Jaegeři navzájem uštědřují, aby nakonec - SPOILER :-)  - svět před totální zkázou zachránila hrstka udatných hrdinů. Cosi jako uvěřitelný příběh, vztahy postav, logika a slušné dialogy jdou samozřejmě stranou. Ron Perlman v roli podivínského šejdíře se zlatýma botama Hannibala Chaua nenahradí pestrý a ujetý hellboyovský tým - a stěží lze přehlédnout, že tady chybí lidský rozměr .Scenárista Travis Beachman s Torem místo toho vytvořili film, u kterého máte pocit neustálého déjá vu. Když se vzpomene dinosaurů, jedna postava v klíčovém okamžiku odkvačí do strojovny cosi nahodit ručně, před finální akcí je pronesen projev a začne se velebit týmová práce (což je heslo letošního filmového léta), jste vlastně rádi, že téhle emmerichovské blbárny není víc a nebere se zase tak vážně - a že většinu času zabírají scény prosté destrukce.

Toro naštěstí ani v rámci hollywoodského letního blockbusteru nepřišel o svou schopnost vysnít pro nás svět, který dobře vypadá a funguje v rámci akce. V okamžiku, kdy už je všeho jaksi příliš, navíc zapojí do hry svůj smysl pro humor a pro absurdní detail (možná nejlepší - a velmi torovský - je okamžik, kdy jednoho z hrdinů "honí" zrůdné embryo).  Což ovšem nemění nic na tom, že pod závěrečnými titulky si můžete prohlédnout reklamní figurky, které  budete muset koupit po cestě z kina svým dětem.   

USA 2013, 131 minut, titulky (2D, 3D)
Režie: Guillermo del Toro
Scénář: Travis Beachman
Kamera: Guillermo Navarro
Hudba: Ramin Djawadi
Hrají: Charlie Hunnam (Raleigh Becket), Idris Elba (Stacker Pentecost), Charlie Day (Newton Geiszler), Rinko Kikuči (Mako Mori), Max Martini (Herc Hansen), Robert Kazinsky, Diego Klattenhoff (Yancy), Ron Perlman (Hannibal Chau), Burn Gorman (Gottlieb)
Premiéra: 11. 7. 2013

1 komentář:

  1. Guillermo del Toro je mistr děsu a fantazie, takže na tohle Transformerácký sci-fi se doopravdy těším.

    OdpovědětVymazat