Prohledat tento blog

čtvrtek 22. srpna 2013

Londýnské Národní pokračuje v českých kinech

Helen Mirrenová jako Alžběta v Audienci  
Každý rok trochu trnu, jestli projekt NT Live bude v Čechách pokračovat: přímé přenosy představení z londýnského National Theater už čtyři sezóny považuji za zásadní provzdušnění své úzké filmové specializace. Naštěstí pořadatel této akce v Čechách, společnost Aerofilms, čtvrtou sezónu vyhodnotil (právem) jako "velmi vydařenou" - a zveřejnil program od září až do ledna 2014. Kromě přímých přenosů (které vnímám jako velmi vzrušující) je zařazeno víc záznamů: kdo v minulé sezóně neviděl výbornou Audienci s Helen Mirrenovou (kterou v komedii Petera Morgana režíroval Stephen Daldry), bude mít příležitost své opomenutí napravit už 12. září. V záznamu se 11. listopadu vrací také Frankenstein Nicka Deara, který je díky režii Dannyho Boylea a herecké účasti Benedicta Cumberbatche jedním z nejpopulárnějších představení NT.

Kenneth Branagh a jeho Macbeth
Ze záznamu  bude 17. října uveden i Macbeth. Záznam byl pořízen letos v červenci na mezinárodním divadelním festivalu v Manchesteru - a v režii Roba Ashforda a Kennetha Branagha, který ztvárnil i hlavní roli, je to jedno z nejlákavějších představení přední světové scény. Londýnské Národní divadlo slaví padesát let a nová sezóna přenosů do kin se odehraje převážně v shakespearovském duchu: 26. září dostanou milovníci NT Live možnost vidět ceněnou modernizaci Othella v režii uměleckého šéfa londýnského Národního, Nicholase Hytnera. V hlavních rolích se objeví Adrian Lester a Rory Kinnear (který v minulé sezóně exceloval třeba v dramatu Poslední z Haussmanů). Třicátého ledna bude k vidění tragédie Coriolanus, která patří ke zřídka inscenovaným dramatům Williama Shakespeara. Titulní role se ujal Tom Hiddleston, a patrně i tady - podobně jako u Cumberbatche - zafunguje jako lákadlo jeho filmová popularita (na Lokiho z comicsového hitu Avengers totiž hned tak někdo nezapomene). Pro mne ale zůstane lákadlem i fakt, že se režie Coriolana ujala žena, umělecká ředitelka divadla Donmar Warehouse, Josie Rourkeová. 

Všechny přenosy i záznamy jsou jako obvykle opatřeny anglickými a českými titulky. Předprodej do pražského kina Aero na všechna potvrzená představení byl spuštěn v úterý 20. srpna, ostatní kina připojená k projektu NT Live se o rezervace a prodej lístků postarají samostatně. Při nákupu vstupenek na všechny tři shakespearovské tituly (Othello, Macbeth, Coriolanus) dostanete slevu...



Žádné komentáře:

Okomentovat