Prohledat tento blog

čtvrtek 30. dubna 2015

Avengers : Age of Ultron

Comicsové dobrodružství Avengers: Age of Ultron předznamenává sezónu letních blockbusterů: je akční, hlučné, stereoskopické, chytré a drahé. Diváky do kina láká jako další díl série společnosti Marvel, z jejíhož tradičního comicsového portfolia tým Mstitelů vychází. Unikátní produkční strategie přinesla své ovoce už před třemi lety. Předchozí díl – Avengers - se stal díky příjmům v amerických kinech nejvýdělečnějším titulem roku 2012. A celosvětově přinesl do pokladen kin 1,5 miliardy dolarů.

Celou sérii ovšem už v roce 2008 úspěšně zahájil Iron Man. Zatímco Avengers tak byli v pořadí šestým příběhem marvelovského filmového universa, jejich pokračování je v pořadí jedenáctým filmem série. A zdá se, že producenti mohou znovu nažhavit kalkulačky na sčítání: blockbuster s rozpočtem téměř 280 milionů na svou americkou premiéru teprve čeká. Mimo USA však Avengers: Age of Ultron už stačili přinést do pokladen kin 201 milion dolarů. 

Scenárista a režisér Joss Whedon přitom „jen“ opakuje původní základní recept: nebývalá koncentrace hollywoodských hereckých hvězd odpovídá soustředění superhrdinských „superstar“. Akční scény, realizované v duchu soudobých špičkových standardů, staví na digitálně generovaných velkých celcích stejně jako na vtipných detailech a „hláškách“. Whedon se tak šťastně vyhýbá velikášské monotónnosti, která publikum řady jiných blockbusterů mění v pouhé diváky počítačové hry. Především však v rozměru 140 minut dojde i na vztahy uvnitř týmu, které se pokouší narušit titulní robotický padouch Ultron – jinak též vzbouřený výtvor vynálezce Tonyho Starka (Robert Downey, Jr.), který měl původně sloužit jako definitivní pojistka světového míru.

Prohloubená vztahová linie v rámci klukovského dobrodružství šikovně láká do kina i ženské publikum. Ženských postav přitom přibylo jen v pozadí - a chybějí dokonce i partnerky Starka a Thora (Chris Hemsworth) v podání Gwyneth Paltrowové a Natalie Portmanové. Znalost předchozích dílů, v nichž se budovaly osobní historie jednotlivých postav, je ovšem výhodou. Péče božského fešáka Thora (Chris Hemsworth) o jeho kladivo je totiž něčím víc než jen prvoplánovou freudovskou metaforou související s obavami ze ztráty mužnosti. Snadněji se v rámci druhého příběhu Avengers dají pochopit momentální starosti plachého vědce Bruce Bannera - mutanta, který se ve chvílích hněvu mění v zuřivého zeleného zlobra Hulka. Zdeprimovaný Bruce, který násilně potlačuje svou pudovou stránkou i v romantickém vztahu ke sličné Nataše / Černé vdově (Scarlett Johanssonová), je ve znamenitém podání Marka Ruffala emocionálním středobodem vyprávění. 

Leitmotivem celého filmu se nenápadně stává frankensteinovské téma nevypočitatelných morálních konsekvencí spojených s každým„vylepšeným modelem“. Potřeba přirozeného načasování věcí rozleptává i soudržnost týmu, který do boje s Ultronem vstupuje pod heslem „možná prohrajeme, ale bude to společně“. Výrazněji než řada jiných hollywoodských blockbusterů tak film tematizuje atmosféru v současných USA. Tým Avengers symbolicky vede Captain America čili zmutovaný veterán z druhé světové války Steve Rogers (Chris Evans) – a když odhlédneme od mírně nekorektních detailů, je snímek melancholickou, hrdinskou ódou na pravé americké hodnoty. Hra s týmem zachraňujícím (už zase) svět se tentokrát týká kondice hrdinů „těsně před mramorizací“ (jak ostatně ukazuje i podoba závěrečných titulků). Kocovina po večírku na oslavu dalšího vítězství ve Whedonově podání působí znepokojivě reálně. Hrdinové se musejí vypořádat s protivníkem horším než Ultron: tématem nového rozložení sil a možného odchodu do výslužby.

Na rozdíl od reality ve světě filmu na tyto otázky naštěstí existují jasné odpovědi: hrdinové nesmějí zemřít, dokud ještě dovedou naplnit pokladny kin. Takže: Těšíte se na další díl Avengers

P.S. Nejlepší je samozřejmě vidět film v originále ve 3D, přestože to nepřináší nic převratného. Distributorovi patří černý puntík za neochotu přeložit titul do češtiny. 

The Avengers: Age of Ultron
USA 2015, 141 minut
Scénář a režie: Joss Whedon
Kamera: Ben Davis
Hudba: Brian Tyler
Hrají: Robert Downey, Jr., Mark Ruffalo, Chris Evans, Chris Hemsworth, Scarlett Johanssonová, Jeremy Renner, Samuel L. Jackson, Paul Bettany
Premiéra: 30. dubna

(Tento text jsem napsala do Hospodářských novin. Za možnost uveřejnit ho i zde na blogu redakci děkuji.)

1 komentář:

  1. ne. již od svého 1. dílu jsou mi ukradení - všechno "nové" je tak nějak "čím dál tím stejné". stejně jako paní Spáčilová, ani já Avengers nerozumím (jak onde pravil pan Fila), i když jim patrně nerozumím "jinak". .... série Avengers se mně zdá být neblahým produktem neschopnosti uzavřít příběh.. a vyprávět zase jednou něco jiného.

    OdpovědětVymazat